20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Όπως στην Ουκρανία, έτσι και στις ΗΠΑ – Πρώτα πουλάνε τα όπλα, μετά κλαίνε για τα νεκρά παιδιά

Ημερομηνία:

Ότι συμβαίνει στην Ουκρανία συμβαίνει εδώ και χρόνια και εντός των ΗΠΑ, ένας ακήρυχτος αιματηρός πόλεμος με θύματα ακόμα και παιδιά.

Οι ΗΠΑ είναι μία οικονομία που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις πωλήσεις όπλων.

Ο στρατός των ΗΠΑ ξοδεύει 100% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πριν μία δεκαετία. Το ποσό που ξοδεύει σήμερα ξεπερνά τα 801 δισσεκατομύρια δολλάρια ετησίως 40% μεγαλύτερο σε σχέση με αυτά που ξόδευαν οι ΗΠΑ την περιόδο του Ψυχρού Πολέμου και περίπου 60% σε σχέση με τα 312 δισεκατομμύρια δολλάρια που ξόδευε πριν την περίοδο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι 5 από τις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες όπλων στον κόσμο έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος έμπορος όπλων αφού οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ελέγχουν το 78,1% της παγκόσμιας αγοράς.

Η μεγαλύτερη αύξηση στα κόστη για στρατιωτικούς εξοπλισμούς στην ιστορία των ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά παρατηρείται την περίοδο μετά το 1998, δηλαδή μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου… εν καιρώ “ειρήνης”.

Περίπου το 50% του παγκόσμιου προϋπολογισμού σε εξοπλισμούς ξοδεύεται από τις ΗΠΑ!

cschart1
 To γράφημα δείχνει τους δείκτες ανάπτυξης στις αποστολές στρατιωτικών εμπορευμάτων σε σχέση με τους αντίστοιχους δείκτες στις αποστολές μη βιομηχανικών εμπορευμάτων από το 2000 και μετά. Σύμφωνα με τους Times, αυτό που φανερώνεται είναι η μεγάλη αύξηση στους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς από το 1998 και μετά. Η οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται όλο και παραπάνω από τις στρατιωτικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμη,  όπως δείχνουν και τα διαγράμματα που παρουσιάζουμε, γιγαντώνεται η εξάρτηση της αμερικάνικης οικονομίας από τη βιομηχανία του πολέμου.

Τα πανίσχυρα λόμπι του πολέμου δεν αρκούνται στο να πουλάνε όπλα μόνο σε άλλες χώρες αλλά και στο ίδιο το εσωτερικο της χώρας.

Μαλιστα, μετά το 2020 και κατά την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφηκε μια τεράστια αύξηση πωλήσεων όπλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Την ιδια περίοδο καταγράφεται και μία μεγάλη αύξηση φρικτών εγκλημάτων στα οποία χρησιμοποιούνται όπλα για μαζικές δολοφονίες.

Οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με άλλη μια φρίκη την Τρίτη, αφού ένας 18χρονος ένοπλος μπήκε σε ένα δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας, με δύο τουφέκια και σκότωσε τουλάχιστον 19 παιδιά και δύο ενήλικες, αρπάζοντας τις ζωές αθώων μαθητών δημοτικού πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από την αστυνομία.

Ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του πόσο μικρή πρόοδο έχουν κάνει οι ηγέτες της Αμερικής στην αναχαίτιση του κύματος της ένοπλης βίας από τη σφαγή 20 παιδιών και έξι ενηλίκων το 2012 στο Δημοτικό Σχολείο Sandy Hook στο Newtown του Κονέκτικατ.

Ήταν επίσης το δεύτερο περιστατικό ένοπλης μαζικής βίας μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, αφού ένας άλλος 18χρονος ένοπλος που διακινούσε θεωρίες της λευκής υπεροχής σκότωσε 10 Μαύρους Αμερικανούς στο Μπάφαλο.

Το νέο μακελειό έφερε όλες τις συνήθεις εκκλήσεις για προσευχές καθώς και δικαιοσύνη για τα θύματα, από Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι Δημοκρατικοί πρόσθεσαν αιτήματα για νομοθετική δράση για την ασφάλεια των όπλων. Αλλά ενδείξεις συναίνεσης δεν υπήρξαν σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσουν αυτά τα περιστατικά σε μια χώρα όπου οι προσπάθειες να σταματήσει η ένοπλη βία τις περισσότερες φορές προσκρούει σε ένα αδιαπέραστο τείχος κομματικού αδιεξόδου και τη δύναμη του λόμπι των όπλων.

"google ad"

Όπως στην Ουκρανία, έτσι και στις ΗΠΑ… Πρώτα πουλάνε τα όπλα, μετά κλαίνε για τα νεκρά παιδιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ