17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Όπως την Κατοχή: Σε κατάσταση ακραίας φτώχειας 700.000 άτομα

Ημερομηνία:

Το προνοιακό πρόγραμμα για τα άτομα και τα νοικοκυριά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παρουσίασε στο Βόλο, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε πιλοτικά τον τρέχοντα μήνα σε 30 δήμους και θα εφαρμοσθεί πλήρως από τις αρχές του 2017 σε όλους τους Δήμους της χώρας, είναι ένα πολύπλευρο σχέδιο με στόχο την βοήθεια σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα.

Όπως είπε η κ. Φωτίου, στόχος είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα ακόμη και μονοπρόσωπα νοικοκυριά, που το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ.

Στη χώρα μας σε κατάσταση ακραίας φτώχειας ζουν 700.000 άτομα.

Παράλληλα, στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης, παροχή επιδότησης ενοικίου από 70-220 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, κοινωνικό τιμολόγιο για ηλεκτρικό ρεύμα και δωρεάν ύδρευση από τους δήμους, σχολικά γεύματα, κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά, λέγοντας ότι με το νέο σύστημα που θα εφαρμοσθεί για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, θα πριμοδοτούνται όσα προέρχονται από οικογένειες με ακραία φτώχεια.

Από τα 81.000 παιδιά, τα 18.000 ανήκαν σε αυτή την κατηγορία. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν, θα προέλθουν κατά 75 εκατ. από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 95 εκατ. από τα Δημόσια Ταμεία.

Παράλληλα, η κ.Φωτίου έκανε αναφορά και στο νέο Νόμο Πλαίσιο για την Προστασία προς άτομα ΑμΕΑ, άστεγους, Ρομά, ηλικιωμένους κλπ.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν είναι η παγίωση της κατάστασης με παροχές, αλλά η επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία, γι” αυτό και όσοι θα ενταχθούν στα Κέντρα Κοινότητας, θα καταβληθεί προσπάθεια να βρουν εργασία.

Να σημειώσουμε ότι παρόμοιες προαναγγελίες για προγράμματα καταπολέμησης της φτώχιας είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς το 2014 μαζί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο με την εφαρμογή του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Είχε πει στις 14 Οκτωβρίου του 2014 ο κ. Σαμαράς:

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο».

Αυτό έγινε εφικτό, είπε ο κ. Σαμαράς, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες». Τόνισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση βάζει μπροστά πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο, αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει, καθώς και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν τη χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. «Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

 

"google ad"

nooz.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...