Κι έτσι συνέβη και με το περιστατικό με την 18χρονη που αποδείχθηκε 20χρονη. Η αργοπορία των επίσημων αρχών να δώσουν στη δημοσιότητα ως όφειλαν τα δεδομένα του τι συνέβη άφησε πολύ χρόνο για να διακινηθεί μία είδηση που ήταν ψευδής και παραπλανητική, δίχως να μπορει να δοθεί απάντηση. Όταν εν τέλει δόθηκαν απαντήσεις το ψέμμα ήδη είχε φουντώσει, είχε διαδοθεί παντού μέσω της δύναμης των social media με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και ακόμα και άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο να εκφράζουν τον φόβο τους για πιθανές παρενέργειες καθώς και την οργή τους για τη στάση του ξενοδόχου.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί αν κι εφόσον αντί της σιωπής, όλες οι πληροφορίες είχαν δοθεί στο φως. Όχι να δοθούν “αποκλειστικά” σε κάποια μέσα ενημέρωσης υπό τη μορφή ανταλλαγμάτων αλλά ισομερώς και με απόλυτη διαφάνεια σε ολα τα μέσα ενημέρωσης, δίχως εξαιρέσεις και παιχνίδια.
Όταν οι αρχές δε φοβούνται να δώσουν στο φως τα γεγονότα, όταν η διάδοση των γεγονότων γίνεται με διαφάνεια και δίχως σκοπιμότητες, τότε και οι πολίτες εμπιστεύονται τις αρχές. Τώρα, στη συγκυρία που βρισκόμαστε, αυτό είναι πιο κρίσιμο παρά ποτέ.
Δυστυχώς όμως, έχουμε την υποψία ότι η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιλέξει να ακολουθεί μία διαφορετική στάση που κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση συντελώντας με αυτό τον τρόπο καίρια στο να φουντωνουν σενάρια, να διαδίδονται σα φωτιά σε ξερά χόρτα οι ψεύτικες ειδήσεις και να διασπείρεται η καχυποψία προς τις αρχές “που κρύβουν τα πραγματικά γεγονότα”…
Θα έπρεπε όλα αυτά να είναι αυτονόητα αφού αποτελούν την αλφαβητο της διαχείρισης κρίσεων.
Ακόμα και αν τα γεγονότα είναι αρνητικά, είναι σημαντικό η πληροφόρηση να γίνεται υπεύθυνα ώστε να διατηρείται ανέπαφη η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αρχών.
Το πλήγμα αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης έχει σήμερα τεράστιες επιπτώσεις αφού είναι ένας από τους κύριους (αν και όχι μοναδικός) παράγοντες που έχει φουντώσει τον φόβο για το εμβόλιο.