16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Όταν οι κυρώσεις δεν έχουν ως στόχο να τελειώσει ο πολεμος αλλά να συνεχίσει

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρο, δε θέλουν αυτός ο πόλεμος να λήξει μέσω διαπραγμάτευσης αλλά με την ήττα της Ρωσίας στο πεδίο των μαχών. Και κάνουν ότι περνά από το χέρι της για να το πετύχουν.

Τελευταία απόδειξη η πρωτάκουστη δήλωση του Αμερικανου Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Ο Σάλιβαν, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι τα κατασχεμένα από τη Ρωσία δε θα επιστραφούν ποτέ. Όχι μόνο δε θα επιστραφούν αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ αυτά τα ξένα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη Ρωσία θα τα χρησιμοποιήσουν όπως κρίνουν αυτοί.

Δε θυμόμαστε άλλη φορά στο πρόσφατο παρελθόν όπου χώρα η οποία έχει επιβάλλει κυρώσεις με στόχο την άσκηση πίεσης για να λήξει κάποιος πόλεμος ή να σταματήσουν κάποιες “κακές πρακτικές” για τα συμφέροντά της, δεν αφήνει κανένα περιθώριο άρσης τους αν η χώρα στην οποία έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις σταματήσει τον πόλεμο ή σταματήσει αυτές τις “κακές πρακτικές”.

Το λογικό ερώτημα που τίθεται είναι, αν οι κυρώσεις, είτε λήξει σήμερα ο πόλεμος είτε συνεχιστει μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή, δεν πρόκειται να αρθούν, τότε για ποιο λόγο επιβλήθηκαν; Αν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση πίεσης ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, αν δεν αποτελούν μέσο πίεσης, τότε οι κυρώσεις αποτελούν ληστεία των περιουσιακών στοιχείων μίας χώρας από μία άλλη.

Στην πραγματικοτητα, οι ΗΠΑ δίχως να αφήνουν κάποια διέξοδο διαφυγής, κάνουν ξεκάθαρο στη Ρωσία ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καμία διαπραγμάτευση, ότι η όποια λύση θα έρθει μόνο μέσω του πολεμου. μόνο μέσω της στρατιωτικής υπεροχής, όχι μέσω της διπλωματίας αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αυτό που εξελίσσεται στην Ουκρανία δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά ένας πολεμος δι’ αντιπροσώπων όπου η Ουκρανία πολεμά εκ μέρους της Δύσης, και κυρίως των ΗΠΑ.

Οι άνθρωποί της πεθαίνουν, οι υποδομές της καταστρέφονται γιατί ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ είναι η ήττα της Ρωσίας και η Κίνα.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Κουλέμπα σε συνέντευξή του στο αμερικάνικο NBC:

«Μας προμηθεύετε με ό,τι χρειαζόμαστε και πολεμάμε για λογαριασμό σας, ώστε να μη χρειαστεί να εμπλακείτε στη σύγκρουση αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν αποφασίσει να δοκιμάσει το Άρθρο 5 του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού επιτιθέμενος σε κράτος μέλος του NATO», είπε.

Με αυτά και με αυτά οι ΗΠΑ για ακόμα μια φορά ρίχνουν λάδι στη φωτιά που απειλεί να κάψει όλη την Ευρώπη από την ασφάλεια που δίνει η απόσταση των χιλιάδων χιλιομέτρων από τα σημεία των μαχών. Δεν ειναι μόνο η απόσταση που δημιουργεί ασφάλεια αλλά και οι κυρώσεις που έχουν διαμορφωθεί με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττουν σχεδόν καθόλου τον αμερικάνο πολίτη.

Οι ΗΠΑ κηρύττουν για τη Δημοκρατία εκ του ασφαλούς… Ουσιαστικά μιλούν για τη Δημοκρατία αλλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου και ζητούν από τους Ουκρανούς να πολεμήσουν μέχρι τέλους για τα στρατηγικά συμφέροντά τους.

Το θέμα είναι πότε και αν μπορεί να ξυπνήσει η Ευρώπη από το λήθαργο που απειλεί την ίδια την υπόστασή της. Γιατί – παρά τις διαβεβαιώσεις των ενθουσιασμένων στελεχών της Ν.Δ. περί Ευρώπης που ξύπνησε – κοιμάται τον ύπνο τον βαθύ…

Γιατί – δεν το έχουν πάρει χαμπάρι – το καταστροφικό κόστος από τα γεωστρατηγικά παιχνίδια των ΗΠΑ θα το πληρώσουν οι ίδιες οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που σύντομα – πολύ σύντομα – θα βρεθούν απέναντι σε ένα μεγάλο κύμα λαϊκής οργής λόγω της έκρηξης της ακρίβειας ενώ η εκτόξευση της φτώχειας και σε χώρες της Αραβίας και της Αφρικής αναμένεται να αυξήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη πιεση σε μία περίοδο όπου η πανδημία του κορωνοϊού ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άραγε, είναι τόσο κοντόφθαλμοι, μικροί και αυτοκαταστροφικοί οι ηγέτες της Ευρώπης που να μη βλέπουν αυτά που βλέπουν όλοι με γυμνό μάτι. Είναι ο βασιλιάς στην Ευρώπη τελείως γυμνός; Και ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί για αυτή την περιφερόμενη γύμνια που δεν έχει την ικανότητα αντίληψή της;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...