26.6 C
Chania
Monday, May 6, 2024

Την επόμενη φορά ας καθαρίσουν “εθελοντικά” και το έδαφος των βάσεων

Ημερομηνία:

Διακινήθηκε ευρέως σήμερα μία είδηση σχετικά με πρωτοβουλία καθαρισμού της παραλίας στο Σταυρό Ακρωτηρίου από ναύτες του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush.

Σύμφωνα με την είδηση οι “εθελοντές” που αποτελούνταν από 25 άτομα του πληρώματος του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, καθάρισαν την παραλία του Σταυρού για να δώσουν το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Είπε μάλιστα εκπρόσωπος των βάσεων: “Ήταν μια ευκαιρία να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία βοηθώντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος και δίνοντας ένα χέρι βοηθείας στη δουλειά που κάνουν οι τοπικές αρχές”

Η συγκεκριμένη δράση δεν έχει καμία πρωτοτυπία. Στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεών τους, οι βάσεις σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη επιζητούν τη διασύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τη συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις και σε εθελοντικούς καθαρισμούς.

Με μια απλή αναζήτηση στο google βρίσκουμε εκατοντάδες φωτογραφίες από εθελοντικούς καθαρισμούς παραλίων. Συνήθως οργανώνονται από τις αμερικάνικες βάσεις, σε συνεργασία με την αμερικάνικη πρεσβεία ή και αυτοδιοικητικές αρχές. Και είναι αρκετά πιο συνηθισμένες σε περιοχές που υπάρχουν αντιδράσεις για την παρουσία τους, όπως στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Πέρα από καθαρισμούς, επισκέπτονται ορφανοτροφεία, γηροκομεία και ότι άλλο μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μίας θετικής εικόνας για την παρουσία τους.

Όλα αυτά τα λέμε, δίχως να καταδικάζουμε τη δράση. Όμως, εφόσον νοιάζονται για την καθαριότητα των παραλιών, καλό θα ήταν να επιτραπεί στις ελληνικές αρχές να ελέγξουν και την καθαριότητα των εδαφών όπου βρίσκονται οι βάσεις.

Άλλωστε σειρά ερευνών αποδεικνύει ότι οι βάσεις προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση στα εδάφη οπου βρίσκονται εκ της ίδιας της λειτουργίας τους αλλά και εξαιτίας διαρροών, ατυχημάτων και σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας και της σκόπιμης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων. Όταν συμβαίνουν, πρόκειται για εγκλήματα δίχως τιμωρία, εξαιτίας του ειδικού καθεστώτος παρουσίας τους.

Όπως είχε πει και ο Gary Vest,  πρώην βοηθός αναπληρωτή του Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ για θέματα περιβαλλοντικής Ασφάλειας:

“δεν υπάρχει καμία αμερικάνικη βάση στον κόσμο που δεν έχει κάποιου είδους μόλυνση, είτε στο νερό, είτε στο έδαφος. Αυτό είναι δεδομένο. Θα έλεγα ότι μόλυνση υπάρχει παντού”

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό, για την προστασία του περιβάλλοντος. Την επόμενη φορά ας καθαρίσουν “εθελοντικά” το έδαφος των βάσεων.

Παρουσιάζουμε κάποιους από τους πολλούς “εθελοντικούς” καθαρισμούς παραλιών των βάσεων ανά τον κόσμο:

Conmstansta roumania
Καθαρισμός παραλίας στην Κονστάντσα της Ρουμανίας
Kota Kinabalu_Malaysia
Καθαρισμός παραλίες στη Kota Kinabalu της Μαλαισίας
Maldives
Καθαρισμός παραλίας στις Μαλδίβες
paralia-amerikani-2
Καθαρισμός παραλίας στο Σταυρό Ακρωτηρίου
Sailors_help_with_beach_clean-up_in_Okinawa,_Japan._(9619991057)
Καθαρισμός παραλίας στην Οκινάουα της Ιαπωνίας

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

14χρονος τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στα Χανιά – Χάνει δύο δάχτυλα

"Παρατράγουδα" σημειώθηκαν στα Χανιά, αμέσως μετά την Ανάσταση, καθώς...

H γενιά των 65άρηδων εργαζομένων – Το νέο τοπίο στο ασφαλιστικό

Σε αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης οδηγούν οι επικαιροποιημένες μελέτες των...

Πέθανε η φωνή των “Socrates”, Αντώνης Τουρκογιώργης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση του θανάτου...