15.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Όταν οι φυλακές έγιναν κάστρα αγώνα, οι φυλακές του Ιτζεδίν

Ημερομηνία:

Παρουσίαση συλλογικής ερευνητικής εργασίας μαθητών 

Στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού συλλογικής,ερευνητικής   εργασίας της ΚΝΕ ,η ΟΒ Αποκόρωνα  παίρνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει την εργασία που έφτιαξαν μαθητές του Αποκόρωνα και αφορά την ζωή των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ιτζεδίν, στο Καλάμι. Σε αυτές φυλακίστηκαν αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ, αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία του Μεταξά και των συνταγματαρχών της μαύρης επταετίας 1967-74. Η εργασία αναδεικνύει το πώς μετατράπηκαν οι φυλακές  σε πέτρινα πανεπιστήμια. Οι φυλακισμένοι οργάνωσαν την ζωή τους μέσα στα κάτεργα των φυλακών, έμειναν πιστοί στις ιδέες τους και στα ιδανικά τους. Στηρίζοντας ο ένας τον άλλο, οργάνωσαν ιδεολογικά μαθήματα, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης ακόμα και ξένων γλωσσών. Στάθηκαν παλικαρίσια μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα, άντεξαν τα βασανιστήρια του αστικού κράτους και έδειξαν την δύναμη που κρύβει μέσα του ο οργανωμένος λαός και η πρωτοπορία του οι κομμουνιστές. Μέσα από την παρουσίαση της εργασίας η ΚΝΕ επιδιώκει η νέα γενιά να μάθει την ηρωική ιστορία του τόπου της,να διαπαιδαγωγηθεί με τα ιδανικά της ανυπόταχτης ζωής, του αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το μνημείο του Ιτζεδίν πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον λαό, που χρέος του σήμερα είναι να αντιμετωπίσει με ψηλά το κεφάλι την επίθεση που δέχεται από τα μονοπώλια, την ΕΕκαι τα κόμματα που την υπηρετούν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Τσιβαρά,την Κυριακή 16/3 στις 11πμ.Θα παρεβρεθεί και αντιπροσωπία του παραρτήματος  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων και πολιτικοί κρατούμενοι που πέρασαν ένα κομμάτι της ζωής τους στις φυλακές αυτές.

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Οι αγρότες δεν είναι “εγκληματική οργάνωση”

Η κυβέρνηση συκοφαντεί τους παραγωγούς για να κρύψει την...

Όταν το Παρελθόν Ζητάει Δικαιοσύνη

Υπάρχουν στιγμές που ο χρόνος, αυτός ο μεγάλος και...

Χανιά: Σύροι γιορτάζουν την πρώτη επέτειο από την πτώση του Άσαντ | Φωτός

Σε κλίμα συγκίνησης η συριακή κοινότητα των Χανίων συγκεντρώθηκε...