19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Όταν οι ψυχοπαθείς συμπεριφέρονται σαν αρουραίοι»

Ημερομηνία:

Γενικά περί ψυχοπάθειας

Τα χαρακτηριστικά της ψυχοπαθούς συμπεριφοράς – εγωκεντρισμός, ανευθυνότητα, τάση να παραποιούν, να νοθεύουν, να αλλοιώνουν, η έλλειψη εμπάθειας (=αδυναμία να μπουν στο ρόλο του άλλου, σύμφωνα με τον ορισμό της εμπάθειας ως έννοια της ψυχολογίας, ενώ με την καθημερινή της έννοια σημαίνει το μίσος , την έντονη εχθρότητα, την κακότητα, την προκατειλημμένη αρνητική ή εχθρική στάση )

Τα χαρακτηριστικά ,λοιπόν, αυτά εμφανίζονται συνδεδεμένα σε
διαφορετικές δομές του εγκεφάλου που τροποποιούν τα συναισθήματα και την κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου.(Science, «Οι αλλοιώσεις του ψυχοπαθούς εγκεφάλου»24/11/2011).

Χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών

Βασικά είναι χαμαιλέοντες, δημιουργοί μηχανορραφιών – βλέπουν το συνάνθρωπό τους ως θήραμα, ως μέσο απόκτησης εξουσίας και χρήματος και δεν θέτουν ως σκοπό της ζωής την ανθρώπινη ευτυχία. Οδηγούνται από την ανάγκη να εξουσιάζουν τους άλλους και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οδηγούνται στο να συσσωρεύουν αγαθά προς όφελός του και μόνο.

Τοποθετούν το προσωπικό όφελος όχι σε βάθος χρόνου (δεν είναι ικανοί να επεξεργαστούν προοπτικές σε βάθος χρόνου) πάντα και πρώτα απ’ όλα.

Πιστεύουν ότι είναι σημαντικότεροι από αυτό που είναι στην πραγματικότητα και εξαναγκάζουν τους άλλους να το πιστέψουν.

Γενικώς, εστιάζουν αποκλειστικά και μόνο στον «σημαντικό και μοναδικό» εαυτό τους και στην ανέλιξή του.

Για να υπερασπιστούν το «φουσκωμένο» τους εγώ, ψεύδονται μεθοδικά και σπέρνουν ζιζάνια.

Τα συναισθήματά τους, εκτός από θυμό και μνησικακία (όταν θες το κακό του άλλου) την απογοήτευση, την απληστία, είναι τεχνητά και δεν είναι δυνατόν να τα ταξινομήσουν, επειδή υποφέρουν από έλλειψη εμπάθειας.

Δεν τρέφουν απολύτως κανέναν σεβασμό για τα συναισθήματα των άλλων και φυσικά κατηγορούν τους άλλους ότι αντιδρούν δυσανάλογα με τις πράξεις τους.

Είναι εντελώς ανεύθυνοι, χωρίς ηθικούς φραγμούς και τύψεις και αν νοσταλγούν κάτι είναι ότι ποτέ δεν είχαν καμιά ευθύνη για ό,τι σημαντικό και μοιραίο συμβαίνει γύρω τους.

Εάν ζητήσουν συγνώμη, αυτό το κάνουν μόνο και μόνο γιατί οι καταστάσεις το απαιτούν ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τους άλλους.

Είναι ανήθικοι και σε σύγχυση, ανίκανοι να πιστεύουν σε ιδέες, αρχές και αξίες.

"google ad"

Θέλουν πάντα να παίρνουν και αν δίνουν κάτι λίγο είναι γιατί γνωρίζουν ότι μπορούν έτσι να πάρουν πολλά περισσότερα.

Το να ζουν ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν σταθερές αρχές και αξίες είναι εξαντλητικό γι’ αυτούς. Γι’ αυτόν το λόγο, όταν πάνε σε διακοπές ζουν στην απόλυτη διαφθορά, στην απόλυτη διαστροφή. Θέλουν να αισθάνονται βρώμικοι, διεφθαρμένοι, αισχροί, ανήθικοι μόνο και μόνο για να εξαγνιστούν από τα αγνά αισθήματα που έχουν καθήκον να επιδεικνύουν ως άνθρωποι και αυτά τα συναισθήματα τους δημιουργούν μια κατάσταση στενοχώριας και ενόχλησης. Ναρκωτικά, πορνεία, παιδοφιλία, κατάχρηση εξουσίας γι’ αυτά τα ανθρωποειδή, είναι το καλύτερο αντίδοτο.

Δεν βλέπουν όμως μακριά και αυτή είναι η Αχίλλειος πτέρνα τους.

Βλέπουν την πραγματικότητα όπως επιθυμούν, δεν είναι ικανοί να δουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους, να κάνουν κάτι και να προβλέψουν το μέλλον προκειμένου να αποφευχθούν λάθη.

Με αυτόν τον τρόπο κάποια στιγμή κάνουν το λάθος βήμα και γκρεμίζονται ολοσχερώς.

Αυτό είναι απλά θέμα χρόνου!

Χαράλαμπος Γερ. Γεωργιλάς

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ