19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε ότι το να ειναι η Ελλάδα ο “πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος” των ΗΠΑ δεν αποδίδει

Ημερομηνία:

Με αφορμή την απόρριψη από την Αμερικάνικη Γερουσία τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση που σίγουρα μας προκάλεσε εντύπωση.

Βλέπετε, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε “μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα“.

Το ότι αποτελεί μία ήττα για την χώρα είναι αναμφίβολο, όμως το να αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ το δόγμα της απόλυτης υποταγής στις βουλές των ΗΠΑ στη Νεα Δημοκρατία είναι ψευδές.

Γιατί η αλήθεια είναι είναι οτι το δόγμα υποταγής, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” πρώτα το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο προηγούμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ είπε το 2017 όλο περηφάνεια σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ότι:

«Η διμερής σχέση μας ήταν πάντα ισχυρή, αλλά σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν εδώ και πολλές δεκαετίες».

Ο Πάιατ, το 2021, είχε δηλώσει μάλιστα την έκπληξη του για κάποιες αντιρρήσεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις αμυντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι:

“… έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ”.

Οι βάσεις στη Σούδα γιγαντώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράφηκαν συμφωνία για νέες επεκτάσεις και νέες βάσεις. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι σχέσεις βελτιώθηκαν ραγδαία με τις ΗΠΑ να προβάλλουν και αιτηματα για μια σειρά ζητήματα που αφορούσαν τις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες. Οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στο να αναλάβουν Κινέζοι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ η Ελλάδα συμμετείχε στον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην απεξάρτηση βαλκανικών χωρών από τη ρωσική ενέργεια.

Με αυτά και με αυτά να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε “δόγμα Μητσοτάκη” η υποτέλεια προς τις ΗΠΑ αποτελεί το λιγότερο… υποκρισία. Πρώτα και κύρια υπήρξε “δόγμα Τσίπρα”.

Όπως γράφαμε τον Απρίλη του 2017 σε άρθρο μας:

“Το παράδειγμα σε μία σειρά άλλες χώρες ανά τον κόσμο αποδεικνύει ότι όπου παρουσιάζεται μεγέθυνση του ρόλου των αμερικάνικων βάσεων στα εδάφη τους, μια τέτοια εξέλιξη, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σχετίζεται με ανώμαλες ιστορικές περιόδους, πολιτικής αστάθειας ή και οικονομικής κατάρρευσης, και σηματοδοτούν όχι την ανάπτυξη μίας συνεργασίας μεταξύ συμμάχων αλλά το βάθεμα της εξάρτησης στα πλαίσια σχέσεων υποτέλειας.

Δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ υποτελούς και κυρίαρχου γιατί πρόκειται για σχέση εξάρτησης.

Μια τέτοια ανώμαλη περίοδο διανύουμε και στην Ελλάδα. Αποτελεί καθαρή αφέλεια αν κάποιοι πιστεύουν ότι μία υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ δε θα έσπευδαν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία.”

"google ad"

 

 

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...