17.8 C
Chania
Monday, January 13, 2025

Όχι, έκθεση βρετανικής υγειονομικής αρχής ΔΕΝ έδειξε πως η παραλλαγή “Δέλτα” έχει θνητότητα 0.009%

Ημερομηνία:

Του Στέλιου Πουρνή

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση της υπαγόμενης στο Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υγειονομικής αρχής, Public Health England (PHE), η θνητότητα της παραλλαγής “Δέλτα” του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι “πάρα πολύ μικρή, συγκεκριμένα 0.009%”.

Συμπέρασμα:

Στην επίμαχη έκθεσης του φορέα Public Health England για την ανάλυση του ρίσκου από την παραλλαγή “Δέλτα” καθίσταται σαφές πως είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τη θνητότητα της νέας παραλλαγής. Ο ισχυρισμός ότι η θνητότητα της παραλλαγής “Δέλτα” είναι 0.009% είναι αυθαίρετος καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν καθοριστικές παραμέτρους όπως η ηλικία καθώς και η πιθανή ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων όσων κατέληξαν από τη συγκεκριμένη παραλλαγή του SARS-CoV-2. Επιπλέον, η έκθεση στην οποία βασίζεται ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν λαμβάνει υπόψιν το πλήρες δείγμα των εμβολιασμένων πολιτών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό, αλλά αντ’ αυτού, τις περιπτώσεις ατόμων που ήρθαν σε επαφή, νόσησαν και καταγράφηκαν ως κρούσματα θετικά στην COVID-19. Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πολίτες δεν είναι έγκυρη καθότι το δείγμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Τέλος, η επίμαχη έκθεση σχετίζεται με δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η χρήση αυτών των δεδομένων για εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την ασφάλεια πολιτών σε άλλες χώρες, με διαφορετική επιδημιολογική εικόνα και εμβολιαστική κάλυψη είναι πλήρως εσφαλμένη.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο εντοπίζεται ο ισχυρισμός, ότι σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έκθεση της υπαγόμενης στο Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υγειονομικής αρχής, Public Health England (PHE), η θνητότητα της παραλλαγής “Δέλτα” του κορωνοϊού SARS-CoV-2 είναι “πάρα πολύ μικρή, συγκεκριμένα 0.009%”. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι έγκυρος. Ας δούμε τι ισχύει.Παραδείγματα: pronews.grPronews TVorthodoxia-ellhnismos.grtimeliness.grlefteria.blogspot.comaegeanews.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Έκθεση του υπουργείου Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου που φέρνει στην επιφάνεια το pronews.gr δείχνει ότι η θνητότητα της «μετάλλαξης Δ» στους νέους είναι πολύ μικρή.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού «Δ» έχει γίνει το νέο όπλο τρόμου στα χέρια των λοιμωξιολόγων και των Ευρωπαίων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι δηλώνουν πως λόγω αυτή της μετάλλαξης στρέφονται προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Μάλιστα διαβάζουμε σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πως αυτή η μετάλλαξη «χτυπά τους νέους», ενώ οι λοιμωξιολόγοι σε ακόμα μία άκρως επιστημονική προσέγγιση υποστηρίζουν πως «πέρσι προσευχόμασταν για τους γονείς και τους παππούδες μας, τώρα για τα παιδιά μας».

Όμως τα στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζουν ηγέτες, λοιμωξιολόγοι και ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία για την περίοδο 1 Φεβρουαρίου – 21 Ιουνίου πoυ έδωσε στη δημοσιότητα χθες σε έκθεσή του το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και δείχνουν ότι η «μετάλλαξη Δ» παρουσιάζει πάνω-κάτω τις ίδιες ιδιότητες με τον «ορίτζιναλ» κορωνοϊό, τουλάχιστον όσον αφορά το ποιες ηλικιακές ομάδες κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά.

Συγκεκριμένα για τους ανεμβολίαστους κάτω των 50 ετών, η θνητότητα ήταν 0,01%, καθώς από τους 52,846 που κόλλησαν πέθαναν οι 6. 

Όσοι ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (3,689) και κόλλησαν, δεν πέθανε κανείς, ενώ από τους 9.850 που είχαν κάνει την πρώτη δόση πέθαναν οι 2. 

Συνολικά 8 άτομα κάτω των 50 ετών είχαν πεθάνει στη Βρετανία μέχρι τις 21 Ιουνίου από αυτή τη μετάλλαξη, από τους 82.458 που την έχουν κολλήσει. Δηλαδή θνητότητα… 0,009%

Όσον αφορά τους άνω των 50 όπως και στις υπόλοιπες «ποικιλίες» του κορωνοϊού, πράγματι ο ιός ήταν σαφώς πιο επικίνδυνος και θανατηφόρος.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία από τις συνολικά 9.571 περιπτώσεις έχουν πεθάνει οι 109. Δηλαδή θνητότητα 1,1%. Βέβαια χρειάστηκαν νοσηλεία 902 εξ’ αυτών ποσοστό δηλαδή 9%.

Από αυτές τις 9571 περιπτώσεις οι 976 ήταν ανεμβολίαστοι. Από αυτούς πέθαναν οι 38 δηλαδή ποσοστό 3,8%.

Από τα βρετανικά στοιχεία μπορούμε να συμπεράνουμε πως η μετάλλαξη Δ έχει τις ίδιες ιδιότητες με τις υπόλοιπες παραλλαγές του κορωνοϊού και χτυπά τους μεγαλύτερους σε ηλικία και πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να «προσευχηθούμε για τα παιδιά μας». 

Τι ισχύει

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο επίμαχο δημοσίευμα αντλούνται από την 17η κατά σειρά έκθεση της υγειονομικής αρχής Public Health England. Σε αυτή, περιλαμβάνονται δεδομένα από την επιδημιολογική επιτήρηση των παραλλαγών “Δέλτα” και “Λάμδα” του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πιο συγκεκριμένα, στα υπό εξέταση δημοσιεύματα μεταφέρονται αυτούσια αρκετά από τα δεδομένα της προαναφερθείσας έκθεσης, ωστόσο, ο τρόπος που πλαισιώνεται η επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής είναι προβληματικός, καθότι βασίζεται σε ελλιπή δεδομένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ακόλουθη φράση:

Συνολικά 8 άτομα κάτω των 50 ετών είχαν πεθάνει στη Βρετανία μέχρι τις 21 Ιουνίου από αυτή τη μετάλλαξη [σσ “Δέλτα”], από τους 82.458 που την έχουν κολλήσει. Δηλαδή θνητότητα… 0,009%

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνονται τα αριθμητικά δεδομένα από τα άτομα που κόλλησαν την εκάστοτε παραλλαγή του SARS-CoV-2 για το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2021 έως 21η Ιουνίου του ίδιου έτους. Ακόμη, στον ίδιο πίνακα, αναγράφονται η ηλικιακή ομάδα των κρουσμάτων αλλά και ο αριθμός των περιπτώσεων που κατέληξαν εξαιτίας της νόσου.

Σελίδα 10 της έκθεσης

Έτσι, σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει πως πράγματι 82,458 άτομα κάτω των 50 ετών βρέθηκαν θετικά στη παραλλαγή “Δέλτα”, ενώ 8 από αυτούς κατέληξαν. Ωστόσο, η εκτίμηση του αρθρογράφου για τη θνητότητα της παραλλαγής “Δέλτα” στους κάτω των 50, δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλώς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθοριστικοί παράγοντες, όπως η ακριβής ηλικία καθώς και πιθανά υποκείμενα νοσήματα των ατόμων που κατέληξαν από τη νόσο αγνοούνται πλήρως. Σε μετανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2020, διαβάζουμε πως η θνητότητα της COVID-19 δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως μια σταθερή παράμετρος αλλά ως εγγενώς συνδεδεμένη με την ηλικιακή ομάδα των ατόμων που μολύνονται. Η θνητότητα της COVID-19 αυξάνεται, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, εκθετικά όσο αυξάνεται και η ηλικία. [πηγή]

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου του 2021 από την ίδια υγειονομική αρχή (PHE) σχετικά με την αποτίμηση κινδύνου της παραλλαγής “Δέλτα”, καθίσταται σαφές πως είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσουμε σε ακριβείς εκτιμήσεις σχετικά με τη θνητότητά της, ενώ προκαταρκτικά στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία δείχνουν πως ενδέχεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για νοσηλεία σε σύγκριση με τη παραλλαγή “Άλφα”. Επιπλέον, η παραλλαγή “Δέλτα” είναι επί του παρόντος η επικρατέστερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είναι πιο μεταδοτική [πηγή]

Η “Δέλτα” είναι η επικρατέστερη παραλλαγή. Το σύνολο των αναλύσεων υποστηρίζουν την αυξημένη μεταδοτικότητα και την μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στην ασυμπτωματική μόλυνση. Οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στον τρόπο που ερμηνεύουμε τα νέα δεδομένα σχετικά με το αυξημένο ρίσκο για σοβαρή νόσηση και – άρα – νοσοκομειακή περίθαλψη και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στην σοβαρή νόσο και νοσοκομειακή περίθαλψη. Η κλινική εικόνα της νόσησης με την παραλλαγή “Δέλτα” και η σοβαρότητά της απαιτεί περαιτέρω έρευνα. Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τη θνητότητα σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως, σε δημοσίευσή του στο Facebook, ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στη σημασία της μεταδοτικότητας μιας νέας παραλλαγής του SARS-CoV-2, ενώ ανέλυσε γιατί μια παραλλαγή που είναι 50% πιο μεταδοτική είναι περισσότερο επικίνδυνη από μια παραλλαγή με 50% μεγαλύτερη θνητότητα.


Ο ισχυρισμός ότι “το 46% όσων πέθαναν από τη παραλλαγή Δέλτα είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου”.

Με αφορμή την προαναφερθείσα έκθεση για την επιτήρηση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού SARS-CoV-2, στην πλατφόρμα του YouTube, κυκλοφόρησε στις 2 Ιουλίου το ακόλουθο βίντεο:

Κατά τη διάρκεια του δίλεπτου βίντεο ακούμε τα εξής:

Αν και η θνητότητα της μετάλλαξης «Δ» είναι πάρα πολύ μικρή, 0,009% στους κάτω των 50 και 0,1% συνολικά, το 43% των νεκρών (50 από τους 117) είχαν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ η πλειοψηφία 60% είχε λάβει τουλάχιστον 1 δόση. Από τους 117 μόνο οι 33 ήταν ανεμβολίαστοι.

Τα στοιχεία αυτά από μόνα τους φτάνουν για να καταρρεύσει το κυβερνητικό αφήγημα περί υποχρεωτικότητας του εμβολίου λόγω του κινδύνου των ανεμβολίαστων από τη μετάλλαξη «Δ», ενώ η κυβέρνηση ελέγχεται και για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί πλήρους ασφάλειας των εμβολιασμένων καθώς (…) τα εμβόλια δεν προστατεύουν πλήρως τους μεγαλύτερους σε ηλικία απλά αμβλύνουν τον κίνδυνο.

(…) Με λίγα λόγια, ένας ανεμβολίαστος 30άρης που η Κυβέρνηση από τις 15 Ιουλίου θα του απαγορεύει να πάει να πιει τον καφέ του γιατί κινδυνεύει, στην πραγματικότητα κινδυνεύει λιγότερο από τον εμβολιασμένο 65άρη που θα μπορεί να πάει και μάλιστα ενθαρρύνεται να το κάνει χωρίς καμία προστασία. … [η Κυβέρνηση] στρέφεται με μένος εναντίον των νέων που κινδυνεύουν ελάχιστα από την μετάλλαξη «Δ», 0,009%.

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση που αναλύσαμε παραπάνω δεν λαμβάνει υπόψιν το πλήρες δείγμα των εμβολιασμένων πολιτών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊόαλλά αντ’ αυτού, τις περιπτώσεις ατόμων που ήρθαν σε επαφή, νόσησαν και καταγράφηκαν ως κρούσματα θετικά στην COVID-19.

Ακόμη, υπενθυμίζουμε ότι τα εν λόγω δεδομένα προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση του NHS δημοσιευμένη την 1 Ιουλίου 2021, γίνεται γνωστό ότι το 93% των ανθρώπων άνω των 50 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 83.1% των πολιτών άνω των 40 ετών έχουν επίσης εμβολιαστεί πλήρως.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας την 1η Ιουλίου του 2021, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλίας αναφέρει:

3 στους 4 πολίτες άνω των 60 ετών (75%), δηλαδή οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό συμπολίτες μας, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους πολύ σύντομα. (…) στο τέλος Ιουνίου το
56.3% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας ήταν μερικώς θωρακισμένοι έναντι του κορωνοϊού και το 44% είναι πλήρως προστατευμένοι.

Συνεπώς, σε αυτό το πλαίσιο, η σύγκριση ανάμεσα στον αριθμό των νεκρών που είχαν κάνει το εμβόλιο και εκείνων που δεν το είχαν κάνει είναι ανυπόστατος, ενώ εξίσου αβάσιμο είναι και το συμπέρασμα ότι οι ανεμβολίαστοι νέοι δεν κινδυνεύουν από την παραλλαγή “Δέλτα”.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση που επικαλείται το υπό εξέταση βίντεο, οι ανεμβολίαστοι που κατέληξαν από τη παραλλαγή “Δέλτα” ήταν 44 άτομα κι όχι 33:


Διαβάστε επίσης:


Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία είναι σαφές πως η ερμηνεία της επίμαχης έκθεσης του φορέα Public Health England από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα συνιστά παραπληροφόρηση. Η εκτίμηση της θνητότητας στα εν λόγω δημοσιεύματα δεν λαμβάνει υπόψιν καθοριστικές παραμέτρους όπως η ηλικία καθώς και η πιθανή ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων όσων κατέληξαν από τη παραλλαγή “Δέλτα” του SARS-CoV-2.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για το ρίσκο των ανεμβολίαστων από τη παραλλαγή “Δέλτα” σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους είναι ανυπόστατη, καθώς η επίμαχη έκθεση δεν λαμβάνει υπόψιν το πλήρες δείγμα των εμβολιασμένων πολιτών που ήρθαν σε επαφή με τον κορωνοϊό, αλλά αντ’ αυτού, τις περιπτώσεις ατόμων που ήρθαν σε επαφή, νόσησαν και καταγράφηκαν ως κρούσματα θετικά στην COVID-19.

Τέλος, η έκθεση σχετίζεται με δεδομένα από τη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Η χρήση αυτών των δεδομένων για εξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά την ασφάλεια πολιτών σε άλλες χώρες, με διαφορετική επιδημιολογική εικόνα και εμβολιαστική κάλυψη είναι πλήρως εσφαλμένη. Τούτου λεχθέντος, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καθότι ατεκμηρίωτος καταρρίπτεται.

ellinikahoaxes.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Αλτσχάιμερ θα διαγιγνώσκεται με ένα απλό τεστ, αλλάζοντας την πορεία της νόσου

Ένα νέο τεστ αίματος που ανέπτυξαν νευροεπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της...

Στην Ελλάδα χειμώνας, στην Κρήτη άνοιξη

Την ώρα που αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν...