11.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

«Όχι» από Κρεμλίνο στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ – «Οι Ουκρανοί θα ανασυνταχθούν»

Ημερομηνία:

Ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, καθώς θα έδινε ανάπαυλα στον ουκρανικό στρατό.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο προσωρινής εκεχειρίας, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος σκιαγραφεί αυτή τη θέση από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία είχαν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, κατά τις οποίες η Ουκρανία αποδέχτηκε προτάσεις για 30ήμερη εκεχειρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ που καλύπτει ολόκληρη την πρώτη γραμμή.

«Μπορώ να πω ότι βρισκόμουν πρόσφατα σε αρκετά τακτική τηλεφωνική επαφή με (τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ) Μάικλ Βαλτς», είπε ο βοηθός του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι μίλησε με τον Γουόλτς  την Τετάρτη για τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας.

«Φυσικά σχολίασα τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός και εξέθεσα τη θέση μας ότι αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό και τίποτα περισσότερο», είπε ο Ουσάκοφ. «Πιστεύουμε ότι στόχος μας είναι μια μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση. Αυτό επιδιώκουμε. Ειρηνική διευθέτηση.»

«Οι Αμερικανοί και εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της ουκρανικής διευθέτησης και στο πλαίσιο του μέλλοντος της Ουκρανίας», υποστήριξε επίσης.

Η Ρωσία έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα απορρίψει τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία. Όταν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ρωτήθηκε την Τετάρτη σχετικά με την πιθανότητα τα ευρωπαϊκά στρατεύματα να ενεργούν ως ειρηνευτικά, ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης απάντησε: «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να δημιουργηθεί ένας αποτρεπτικός παράγοντας στο έδαφος».

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ θα ταξιδέψουν στη Ρωσία και αναμένεται να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία με Ρώσους ομολόγους τους.

«Πράγματι, οι διαπραγματευτές είναι καθ’ οδόν και έχουν προγραμματιστεί επαφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την Πέμπτη. Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους συμμετέχοντες, λέγοντας: «Θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες μαζί σας αργότερα».

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Στίβεν Γουίτκοφ προσγειώθηκε στη Μόσχα, επικαλούμενο στοιχεία από την υπηρεσία παρακολούθησης Flightradar 24.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία μόλις έχασε ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί, με τη Μόσχα να λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σούτζα, τη μεγαλύτερη πόλη που κάποτε κατείχε η Ουκρανία στην περιοχή του Κουρσκ.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) που εδρεύει στις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πλάνα από το έδαφος δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σούτζα και προχώρησαν προς τη νότια Ζαολεσένκα, έναν οικισμό ακριβώς βορειοδυτικά της Σούντζα.

Η ανακατάληψη θα αντιπροσώπευε μια σημαντική συμβολική νίκη για τη Ρωσία. Αν και η Σούτζα είναι μια μικρή πόλη, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων πριν από την εισβολή της Ουκρανίας, ήταν μια από τις μόνες κατοικημένες πόλεις που εξακολουθούσε να κρατείται από την Ουκρανία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η «τυχαία» διαρροή ότι ελέγχεται ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί ερωτήματα

Των κυβερνητικών δηλώσεων για παράλογες απαιτήσεις των αγροτών, «αδιαλλαξία»...