16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

«Όχι» Ευρωπαίων στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT

Ημερομηνία:

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ολοκληρώνουν ένα εκτεταμένο πακέτο κυρώσεων εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία που στοχεύει μεγάλες ρωσικές τράπεζες, αλλά δεν περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι κυρώσεις στο τραπέζι περιλαμβάνουν επίσης ελέγχους εξαγωγών σε εξαρτήματα που παράγονται από τη Ρωσία για τον τομέα της τεχνολογίας και των όπλων και κυρώσεις σε συγκεκριμένους Ρώσους ολιγάρχες, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ρωσικές τράπεζες που στοχοποιούνται με κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την VTB και τη Sberbank που υποστηρίζoνται από το κράτος, τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Ρωσία.

Και τα δύο ιδρύματα υπόκεινται ήδη σε τομεακές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας, οι οποίες περιορίζουν την ικανότητά τους να αντλούν κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού θα έχουν πολύ πιο σημαντικές συνέπειες, δήλωσε ένας ειδικός σε θέματα κυρώσεων.

Πιθανότατα θα συνοδεύονται από ορισμένες περιόδους εκκαθάρισης για να περιοριστεί η ζημιά στις αμερικανικές εταιρείες και σε εκείνες των συμμάχων.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες δήλωσαν ότι η πλήρης απαγόρευση της Ρωσίας από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT δεν εξετάζεται ενεργά μετά από μεγάλες αντιρρήσεις από ευρωπαϊκές χώρες.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η απαγόρευση της Ρωσίας από το SWIFT θα σήμαινε ότι δισεκατομμύρια δολάρια από εκκρεμή δάνεια που έχουν στη Ρωσία δεν θα αποπληρωθούν.

Οι κυρώσεις κατά μεγάλων ρωσικών τραπεζών θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία, ανέφερε μία από τις πηγές. Οι τιμές των μετοχών της VTB και της Sberbank ήταν ασταθείς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να απαγορεύσει στους Αμερικανούς να διατηρούν χρέη ή μετοχές στα ιδρύματα.

«Ο στόχος είναι να σχεδιαστούν κυρώσεις που θα έπλητταν πραγματικά τους Ρώσους, ενώ παρακολουθούμε τις παράπλευρες ζημιές σε αυτούς που τις επιβάλλουν, αναγνωρίζοντας ότι οι κυρώσεις θα έπλητταν σαφώς περισσότερο την Ευρώπη», είπε μια από τις πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο πακέτο κυρώσεων κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τους ομολόγους τους στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν επικεντρωθεί στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση φυσικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Θα πρέπει να συντονιστούν περαιτέρω για οποιαδήποτε απάντηση κυρώσεων εκτός από μια πλήρη στρατιωτική εισβολή, όπως η μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

«Πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί», είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, προσθέτοντας, «δεν θα έλεγα ότι υπάρχει 100% συμφωνία, αλλά οι περισσότερες από τις ανησυχίες που τέθηκαν» συγκεκριμένα από τη Γερμανία έχουν αντιμετωπιστεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...