Της Ντίας Μούλου | Ανησυχίες ότι η Πορτογαλία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης, που θα βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών, σε περίπτωση Grexit, εγείρει το τεράστιο χρέοςτης.
Την ώρα, λοιπόν, που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω στο ελληνικό ζήτημα, ηΠορτογαλία ενδέχεται να αποδειχθεί «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Marketwatch και των Financial Times.
Μπορεί η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσβλέπουν στην πλήρη ανάκαμψη της πορτογαλικής οικονομίας, καθώς θα ήταν η πλήρης επιβεβαίωση της «συνταγής» που εφαρμόστηκε στις «προβληματικές χώρες» του ευρώ, το χρέος της Πορτογαλίας συνεχώς αυξάνεται.
Σύμφωνα με αναλυτές, το χρέος της Πορτογαλίας δεν είναι βιώσιμο, καθώς ανέρχεται στο 130%. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της το χρωστά σε ξένους επενδυτές.
Όπως γράφει το Marketwatch, όπως και η Ελλάδα, έτσι και η Πορτογαλία δεν παρουσιάζει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη. Στην επιφάνεια, η χώρα φαίνεται να είναι σε καλύτερο σημείο από ό,τι πριν 3 χρόνια. Δεν είναι πια σε «μνημόνιο» και η οικονομία δείχνει να αναπτύσσεται και πάλι. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας έτσι έναν ολόκληρο χρόνο ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5%.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η μικρή ανάκαμψη δεν φαίνεται ιδιαίτερα βιώσιμη και κατά κύριο λόγο είναι αποτέλεσμα καταναλωτικών δαπανών και μιας κυκλικής αύξησης στις επενδύσεις.
Ωστόσο, οι εξαγωγές συνεχίζουν να πέφτουν και η ανεργία νσ αυξάνεται. Τα τελευταία νούμερα τη δείχνουν μέχρι και στο 13,7% του εργατικού δυναμικού. Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι το χρέος.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat το χρέος της Πορτογαλίας έχει φτάσει στο 130% του ΑΕΠ. Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις λένε, ότι όταν ένα χρέος σκαρφαλώσει από το 130% και πάνω, παύει να είναι βιώσιμο.
Την ίδια ώρα, το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το 70% του χρέους ανήκει σε επενδυτές του εξωτερικού. Μάλιστα, εάν αθροίσουμε το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, η Πορτογαλία έχει περισσότερο χρέος από κάθε χώρα στην Ευρωζώνη, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης (όπου το μεγαλύτερο χρέος είναι του δημοσίου).
Προκειμένου, λοιπόν, ένα χρέος τέτοιου ύψους να είναι βιώσιμο, η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη της τάξης του 3% ετησίως, κάτι που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Λισαβόνα μπορεί να πετύχει.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι προ ημερών, την ώρα που η Ελλάδα«συγκρουόταν» με τους δανειστές της, το κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία αυξήθηκε απότομα, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Αυτό προκάλεσε ακόμη πιο έντονη ανησυχία, σχετικά με το μέγεθος των πιέσεων που θα ασκηθούν στην πορτογαλική οικονομία από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία πρέπει να διεξαχθούν εκλογές, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μία πορτογαλική κρίση και να αποδείξει πως τελικά το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο το ελληνικό ζήτημα.