Εντολή συμφωνίας και όχι ρήξης, επικαλέστηκε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας τις παραμέτρους της λίστας μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.
“Άκουσα”, είπε, “ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε τον Μανόλη Γλέζο και άλλες αντιδράσεις. Η δική μου εντολή, η εντολή που εγώ εισέπραξα από την κυβέρνηση, ήταν να διαπραγματευτούμε με στόχο τη συμφωνία. Όχι με στόχο τη ρήξη, αλλά με στόχο τη συμφωνία… Ήταν εθνικό καθήκον να φτάσουμε σε μια έντιμη συμφωνία”.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν “κρύβει” καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία. Οπως είπε, δε, παραμένουν ακόμη αντικείμενο διαβούλευσης οι όποιες άλλες αλλαγές γίνουν στον ΦΠΑ,.
Ανοιχτά ζητήματα φαίνεται πως υπάρχουν ως προς τον χρόνο και τον ακριβή τρόπο εφαρμογής των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κόκκινα δάνεια καθώς, κατά την ίδια πηγή, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με τους εταίρους. Όλα αυτά, παρά τις προαναγγελίες της κυβέρνησης και την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία.
Εξηγώντας τα επιμέρους στοιχεία της λίστας, ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών θα επαναπροσληφθούν άμεσα, ενώ σε ό,τι αφορά το συνολικό πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας είπε πως, ουσιαστικά, πρόκειται για τετράμηνη ανακωχή: “Η Ελλάδα έχει κερδίσει μερικές εβδομάδες. Δεν θα υπάρξουν ούτε μέτρα ανάπτυξης, ούτε μέτρα λιτότητας τους επόμενους 4 μήνες”, είπε.
Τόνισε, επίσης, ότι με την τετράμηνη παράταση «ουσιαστικά ακυρώνεται το mail Χαρδούβελη, η μείωση συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ και ουσιαστικά για το μέλλον είναι εκπεφρασμένη η άποψη να μην συνεχιστεί η λιτότητα που επέβαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%».
Στα αρνητικά της συμφωνίας, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι ναι μεν δεν θα έχουμε υφεσιακά μέτρα, αλλά δεν περιλαμβάνονται και αναπτυξιακά μέτρα.
«Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα του χρηματοδοτικού κενού που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το οποίο θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τώρα» κατέληξε.
Η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και πώς αυτό θα καλυφθεί έως το τέλος Απριλίου, σε πρώτη φάση, και έως το τέλος Ιουλίου σε επόμενη, αρχίζει από σήμερα το βράδυ αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας ότι η σημερινή συμφωνία αποτελεί τη βάση για μια νέα συζήτηση σε έναν νέο τοπίο που δεν έχει χαρτογραφηθεί.
Αναφορικά με το θέμα του ΕΝΦΙΑ, τονίζουν ότι ο φόρος αυτός πρέπει να αλλάξει με έναν έξυπνο, αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο και ότι θα επανεξεταστεί ο ΕΝΦΙΑ, καθώς και το θέμα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.