10.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

«Όχι ξανά φασισμός» το μήνυμα του 2ου Σχολικού Αντιφασιστικού Φεστιβάλ

Ημερομηνία:

Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων ξεκίνησε ως μία αναγκαιότητα. Καθηγητές που ανησύχησαν με την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής προέβαλλαν την ανάγκη δράσης στα σχολεία απέναντι στο φαινόμενο του φασισμού και την επιρροή που έχει στους νέους ανθρώπους και μεταξύ άλλων δράσεων αποφάσισαν και τη δημιουργία ενός σχολικού φεστιβάλ με χαρακτήρα αντιφασιστικό. Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο και την Κυριακή 10 και 11 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το δεύτερο κατά σειρά Φεστιβάλ.

Αγώνας της Κρήτης facebook page Gallery

Με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων και καθηγητών, από γυμνάσια και λύκεια της πόλης μας και μία ποικιλία δράσεων, από προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών έως και θεατρική παράσταση το φεστιβάλ ήταν πολύχρωμο και ανατρεπτικό.

Οι μαθητές δεν κλήθηκαν απλά να συμμετάσχουν ως παρευρισκόμενοι αλλά να διαμορφώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους τη διοργάνωση και να δημιουργήσουν το υλικό το οποίο θ’ αποτελούσε το φεστιβάλ. Κι αυτό ακριβώς έκαναν. Η ουσία του φεστιβάλ, περά απ’ αυτό που έδειχνε, ήταν ο τρόπος που πραγματοποιήθηκε. Η πορεία έως το φεστιβάλ, το γεγονός ότι συνέβη υπό συγκεκριμένους όρους ήταν η επιτυχία του.

Έργα ζωγραφικής και κατασκευές, γκράφιτι, αλλά και η μουσική, όλα έγιναν από μαθητές, είτε για το φεστιβάλ, είτε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Το Σάββατο μαθητές έφτιαξαν γκράφιτι και ακολούθησε συναυλία από τα μαθητικά συγκροτήματα Άνω – Κάτω, Dragons, Once upon a time, Core, G crew ,XTaC , Punkinstan, What the Funk.

Στο Φουαγιέ του Πνευματικό Κέντρο παρουσιάστηκε έκθεση μαθητικής ζωγραφικής από γυμνάσια του νομού και έκθεση κατασκευών από το Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας. Για όσους το επιθυμούσαν μπορούσαν να παρακολουθήσουν εργαστήριο ζωγραφικής – σκίτσου και αφίσας.

Διάφορα λύκεια παρουσίασαν ξεχωριστά θέματα, όπως αυτό του εκκλησιαστικού λυκείου για τη «θεολογία της ετερότητας» ή το πρότζεκτ του Λυκείου Βάμου με θέμα «Μουσική και Κοινωνικά Κινήματα». Το Α’ ΕΠΑΛ Χανίων παρουσίασε θέμα για τη «Χρυσή Αυγή στα ΜΜΕ».

Έγινε προβολή ταινίων από την ομάδα του 2ου ΓΕΛ, με ταινίες που είχαν αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό χαρακτήρα ενώ την Κυριακή παρουσιάστηκε και το θεατρικό έργο «Τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τη θεατρική ομάδα του 3ου Λυκείου.

Και στις φωτογραφίες από τις διάφορες δράσεις που παρουσιάζουμε, η επιτυχία του φεστιβάλ δίνει ξεκάθαρα το ελπιδοφόρο μήνυμα: όχι ξανά φασισμός. Ποτέ ξανά.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Συγχαρητήρια από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ομόφωνα πρόεδρος του Eurogroup αναδείχθηκε ο υπουργός Εθνικής και Οικονομικών...

H Κομισιόν μιλά για φοροαπαλλαγές–μαμούθ σε λίγους και έλλειψη φορολογικής Δικαιοσύνης που οδηγεί σε έκρηξη χρεών

Το μεγάλο δημοσιονομικό βάρος των φοροαπαλλαγών, το επίμονα υψηλό κενό ΦΠΑ και...

Ο Έλληνας που ετοιμάζεται να νικήσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια πρωτοποριακή θεραπεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ)...

Χανιά: «Στεγνή» η Αγία Μαρίνα λόγω διακοπής ρεύματος στα Μυλωνιανά – Η ταλαιπωρία και η απάντηση της ΔΕΥΑΧ

Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για πολύωρη διακοπή υδροδότησης και ελλιπή...