14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Όχι στάθμευση στο Στρατόπεδο Μαρκόπουλου

Ημερομηνία:

Του Γιάννη Τσουκάτου *

Φημολογείται τελευταία, ότι προωθείται η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Αυτή η προοπτική για το στρατόπεδο είναι τελείως λάθος για τους παρακάτω λόγους:

1. Αν γίνει στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου χώρος στάθμευσης, για την εξυπηρέτηση των πολιτών που θέλουν να πάνε στο κέντρο, δεν θα χρησιμοποιείται. Γιατί να παρκάρει κάποιος σε ένα χώρο, για να μπει σε ένα λεωφορείο που θα διανύσει μόνο χίλια μέτρα, δηλ. 5 λεπτά; Θα συνεχίσει να οδηγεί χωρίς να αλλάξει όχημα και θα παρκάρει όπου βρει, όπως γίνεται τώρα. Το μέτρο της περιφερειακής στάθμευσης για να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, ιδίως τους θερινούς μήνες είναι σωστό, αλλά τα περιφερειακά πάρκινγκ θα πρέπει να είναι πραγματικά περιφερειακά (και πάνω στους άξονες εισόδου-εξόδου της πόλης) και όχι κοντά στο κέντρο, γιατί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι πλέον κέντρο. Παράδειγμα χώρων που μπορούν να γίνουν περιφερειακά πάρκινγκ είναι στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην περιοχή του Κλαδισού, στην περιοχή του Μαΐχ. Αν δεν είναι οι χώροι στάθμευσης στην περιφέρεια, θα αποτύχουν. Το χειρότερο είναι ότι θα δεσμεύσουν ελεύθερους χώρους πολύτιμους για την πόλη και εν τέλει δεν θα έχουν καμία συμβολή στην επίλυση του κυκλοφοριακού και στην πραγματική μείωση των αυτοκινήτων στο κέντρο.

2. Η μετατροπή του στρατοπέδου σε χώρο στάθμευσης, θα μειώσει κατακόρυφα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τις αξίες των ακινήτων. Ουσιαστικά, μια ήσυχη περιοχή κατοικίας θα υποβαθμιστεί, αλλάζοντας προς το δυσμενέστερο  το μικροκλίμα, γιατί ένας ελεύθερος χώρος που έχει σήμερα έστω χώμα, θα γίνει ένας τεράστιος ασφαλτοστρωμένος χώρος. Το αντίθετο από τα παραπάνω θα συμβεί, αν γίνει πράσινο: Άνοδος της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των αξιών των ακινήτων τους.

3. Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος εντός του ιστού της πόλης των Χανίων, που μπορεί να γίνει πράσινο. Οι μελετητές που ασχολήθηκαν πρόσφατα με την Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Χανίων, διαπίστωσαν, ότι υπάρχει έλλειψη σε πράσινο 300 στρ. όπως επίσης υπάρχει έλλειψη σε χώρους άθλησης άλλα 300 στρ. Δηλ. ούτε το στρατόπεδο φτάνει για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες αφού είναι μόνο 55 στρ. Με απλά λόγια οι πολίτες δεν έχουν τους απαιτούμενους χώρους, που προκύπτουν από διεθνή πρότυπα για να ζήσουν ανθρώπινα στην πόλη. Αναγκάζονται να μετακινούνται εκτός πόλης τόσο για να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, όσο και να αθληθούν.

Το καλύτερο που έχει να κάνει η παρούσα δημοτική αρχή, είναι να σκύψει με πραγματικό ενδιαφέρον στα προβλήματα της πόλης και να μην παίρνει επιπόλαιες αποφάσεις και μάλιστα εν κρυπτώ. Δεν θα πρέπει να συνδιαλέγεται με τους στρατιωτικούς με αδιαφάνεια, δηλ. χωρίς να λέει ανοιχτά προς την κοινωνία τι είναι αυτό που ζητά, ποιους όρους βάζει, τελικά ποιο είναι το όραμά της για το στρατόπεδο.

Για τους πολίτες των Χανίων είναι ένας ο στόχος εδώ και 15 χρόνια:

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να γίνει χώρος πρασίνου.

 

Φωτογραφία άρθου: Αφίσα από παλιότερη γιορτή διεκδίκησης

 

* ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...