Categories: ΘΕΣΕΙΣ

“Όχι στην τρομοκρατία, όχι στον πόλεμο”: Η διαφορετική απάντηση που έδωσαν οι Ισπανοί σε παρόμοιο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μαδρίτη το 2004

Η δημοσιογράφος Ευγενία Λουπάκη ανέβασε ένα εξαιρετικό κείμενο στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook. Μας υπενθύμισε ότι η απάντηση της Ισπανίας ήταν πολύ διαφορετική από τον πόλεμο που ετοιμάζει η Γαλλία:

Επειδή η μνήμη βοηθά και την κρίση, θέλω να θυμηθούμε μετά το πρώτο σοκ, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης. Λονδίνο και Μαδρίτη έχουν ήδη δοκιμαστεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Η περίπτωση της Μαδρίτης, το 2004, με τους 191 νεκρούς της Ατότσα (εννιά εκρηκτικοί μηχανισμοί σε τέσσερα τραίνα, που έσκασαν ταυτόχρονα), είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική για εξαγωγή συμπερασμάτων, πέρα από τα προφανή “ποιος φταίει- με ποιον είμαστε”.

Πρώτον, λοιπόν, την επόμενη μέρα ένα εκατομμύριο Ισπανοί διαδήλωναν στο δρόμο. Δεύτερον ο Αθνάρ που κατηγόρησε την ΕΤΑ των Βάσκων, έχασε πανηγυρικά τις εκλογές και εξελέγη ο Θαπατέρο. Τρίτον, η νέα κυβέρνηση σε ένα μήνα απέσυρε τα Ισπανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Ο ακρωτηριασμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο όνομα της “ασφάλειας” δεν είναι μονόδρομος. Αλλά πρέπει, φυσικά, νάχεις και το εκατομμύριο- τα εκατομμύρια στο δρόμο. Και ν΄απαιτείς μαζί τους ΕΙΡΗΝΗ εδώ και τώρα.

Τότε ήταν η Αλ Κάιντα και το Ιράκ. Τώρα είναι ο ΙΣΙΣ και η Συρία. Αν οι κατασκευαστές πολέμων συνιστούν περισσότερο πόλεμο, τώρα είναι η ώρα η κυβέρνηση της Ελλάδας να υπερασπιστεί τη Γαλλική Επανάσταση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

55 mins ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

1 hour ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

1 hour ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

1 hour ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

1 hour ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

1 hour ago

This website uses cookies.