23.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Ύδρα: Ποιος και γιατί άφησε τους ολιγάρχες από το Καζακστάν να φύγουν από τη χώρα;

Ημερομηνία:

Ολιγάρχες από το Καζακστάν με σκιώδεις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τον διεθνή Τύπο ήταν όπως αποκαλύπτεται από μπαράζ δημοσιευμάτων ο επιβάτες της θαλαμηγού «Περσεφόνη Ι», που εμπλέκεται στη μεγάλη πυρκαγιά στην Ύδρα.

Την ώρα που το πλήρωμα ετοιμάζεται για να απολογηθεί στον ανακριτή αντιμετωπίζοντας  κατηγορητήριο κακουργηματικού χαρακτήρα, το ερώτημα παραμένει γιατί οι επιβάτες της θαλαμηγού αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη χώρα τους ταχύτατα, ενώ εξετάζεται εάν προκύπτουν ευθύνες για τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η ΕΛ.ΑΣ., η Πυροσβεστική και το Λιμενικό.

Για το θέμα έσπευσε, πάντως, να βγάλει επίσημη ανακοίνωση η Ελληνική Αστυνομία, η οποία πετάει από πάνω της τις όποιες ευθύνες και υποστηρίζει ότι δεν αναμείχθηκε στην προανακριτική διαδικασία ούτε έλαβε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική αρχή για το εάν υπάρχει μέτρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η ανακοίνωση αναφέρει: Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διαφυγή ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση της πυρκαγιάς στην Ύδρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία ουδέποτε αναμείχθηκε προανακριτικά στην εν λόγω υπόθεση, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση από προανακριτική ή εισαγγελική Αρχή, σχετικά με την ύπαρξη μέτρου απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σημειώνεται ότι την προανάκριση για το συμβάν είχε αναλάβει η Πυροσβεστική με πηγές του Λιμενικού να επισημαίνουν ότι βοηθούν διαδικαστικά τους συναδέλφους που κάνουν την προανάκριση.

Από πλευράς Πυροσβεστικής πηγές της υπηρεσίας που μίλησαν στην efsyn.gr δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο, εξηγώντας ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Η «Καθημερινή» επικαλείται δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων που είδαν τη λίστα επιβατών και κάνουν λόγο για επιχειρηματίες που είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν, αλλά είχαν εμπλακεί και σε σκιώδεις συναλλαγές. Για τον έναν από τους επιβαίνοντας τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Η εφημερίδα προσθέτει ότι μετά τον κατάπλου του γιοτ στη Βουλιαγμένη, το μεσημέρι του Σαββάτου, επετράπη στους ολιγάρχες να αποχωρήσουν, ενώ κανένας δεν εξετάστηκε.

Το Mega σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ ανέφερε ότι ανάμεσα στους επιβαίνοντας ήταν ο Ντανιέλ Αμπουλγκαζίν, πρώην φοιτητής ανώτατης σχολής της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος στη συνέχεια, εξαιτίας οικογενειακών και επιχειρηματικών δεσμών μπόρεσε να ανελιχθεί και να αναλάβει θέσεις σε ημικρατικές επιχειρήσεις της χώρας.  Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, συγγενή του πρώην προέδρου και πάλαι ποτέ μεγαλοστελέχους της Gazprom.

Μάλιστα το inside story σε σημερινό του δημοσίευμα μετά από κοινή έρευνα με το OCCRP επιβεβαιώνει τα ονόματα των επιβαινόντων, ενώ αναφέρει ότι εκείνοι αποχώρησαν από την Ελλάδα με ιδιωτική πτήση.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...