13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Πληρωμένα «ενημερωτικά» ταξίδια Κρητικών προς Βερολίνο σε μια «επιχείρηση πειθούς» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Εντύπωση προκάλεσε το χθεσινό κοινό κύριο θέμα των τοπικών εφημερίδων «Χανιώτικα Νέα» και «Σελινιώτικα Νέα». Και οι δύο εφημερίδες ανέδειξαν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η κοινή αυτή αναφορά των δύο εφημερίδων αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σύμπτωση αφού δημοσιογράφοι τους ταξίδεψαν στο Βερολίνο στα πλαίσια οργανωμένης επίσκεψης από τις 8 έως τις 13 Σεπτεμβρίου η οποία διοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό όμως που δε θα μαθαίναμε αν μέναμε στην ανάγνωση της σχετική είδηση μόνο από τα «Χανιώτικα Νέα» και έγινε ξεκάθαρο τόσο στο πρωτοσέλιδο τίτλο, στην κάλυψη της είδησης όσο και σε σχετικό σχόλιο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Σελινιώτικα Νέα» είναι ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη των δημοσιογράφων έγινε κατόπιν πρόσκλησης και με τα έξοδα πληρωμένα από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών!

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης «ενημερωτικής» επίσκεψης η προώθηση των γερμανικών θέσεων για την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας «Γερμανο – Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας» και την εκκίνηση λειτουργίας εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον”.

Να σημειώσουμε ότι σε παρόμοια τύπου συμφωνία με την Τσεχία, που αποτελεί και το πρότυπο για την αντίστοιχη συμφωνία για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο», υπάρχει και ένας όρος κλειδί, που αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις: «Οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις σχέσεις τους με πολιτικά και νομικά ζητήματα που απορρέουν από το παρελθόν».

Μία «επιχείρηση πειθούς» με ενημερωτικά ταξίδια στο Βερολίνο

Όπως αποκαλύπτουν τα Σελινιώτικα Νέα «έχουν ξεκινήσει μίαν επιχείρηση πειθούς με προσκλήσεις για «ενημερωτικά» ταξιδάκια στο Βερολίνο». Μάλιστα, τέτοιου είδους «ενημερώσεις» – όπως ενημερώνει η εφημερίδα – θα επαναληφθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Στα πλαίσια αυτής της «εκστρατείας πειθούς» στάλθηκαν προσκλήσεις – με πληρωμένα τα έξοδα – επιλεκτικά προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή δεν ήταν τυχαία.

Από τα Χανιά ανταποκρίθηκαν τα «Χανιώτικα Νέα» και τα «Σελινιώτικα Νέα» αν και παραμένει άγνωστο σε πόσες άλλες εφημερίδες ή ειδησεογραφικά πρακτορεία της Κρήτης στάλθηκε σχετική πρόσκληση.

Εικάζουμε ότι η επιλογή της εφημερίδας «Σελινιώτικα Νέα» έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα επειδή καλύπτει την ειδησεογραφία του μαρτυρικού δήμου Καντάνου – Σελίνου. Όμως, η στάση που τήρησε η εφημερίδα, σίγουρα δε θα άφησε ικανοποιημένους τους Γερμανούς…

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι από το Ηράκλειο αλλά και από την υπόλοιπη Κρήτη κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ανταποκρίθηκε.

Άγνωστο αν θα επισκεφθεί το Βερολίνο ο Κάρολος Παπούλιας

Σε συνομιλία που είχαμε με τον δημοσιογράφο των Σελινιώτικων Νέων κ. Χρήστο Αναστασάκη επιβεβαίωσε ότι από την Κρήτη ανταποκρίθηκαν μόνο δύο εφημερίδες, τα Χανιώτικα Νέα και τα Σελινιώτικα Νέα αν και είναι άγνωστο πόσες άλλες προσκλήσεις και πού απεστάλθηκαν. Πάντως, στον «Αγώνα της Κρήτης» ουδέποτε στάλθηκε σχετική πρόσκληση.

Συνολικά στις προσκλησεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ανταποκρίθηκαν 15 άτομα, δημοσιογράφοι και μέλη από το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών αλλά και κάποιοι φοιτητές ενώ όλα τα έξοδα ήταν πληρωμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας άγνωστο παραμένει αν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας θα βρεθεί τελικά στο Βερολίνο για την υπογραφή της εκκίνησης του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» αφού οι αναφορές από ώρα σε ώρα αλλάζουν.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην επίσκεψη Παπούλια αφού η παρουσία του θεωρούν ότι ισχυροποιεί και εν μέρει νομιμοποιεί το όλο εγχείρημα.

Είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Εθνικό Συμβούλιο

Για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει εγκαίρως το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ήδη από τις 30 Αυγούστου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει μέσω «δώρων και δημόσιων σχέσεων να τερματίσει τις διεκδικήσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής».

Μάλιστα, σε νεότερη αναφορά τους από τις 3 Σεπτεμβρίου γινόταν πιο συγκεκριμένοι.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος του Συμβουλίου είχε πει ότι ότι στο στόχαστρο των Γερμανών θα βρεθεί ειδικά η Κρήτη «σε μια προσπάθεια να αποδυναμωθούν οι πυρήνες αντίδρασης που υπάρχουν στο νησί μας αναφορικά με την πλήρη κάλυψη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και πληρωμής, από την γερμανική πλευρά, του περίφημου κατοχικού δανείου» αφού πλέον στη Γερμανία έχουν πεισθεί πως το νησί μας υψώνει την πιο δυνατή φωνή επιμένοντας στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Τοποθέτηση Χρ. Αναστασάκη στο Βερολίνο για την Κάντανο και τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τελειώνοντας, είναι νομίζουμε άξιο αναφοράς η στάση του δημοσιογράφου Χρήστου Αναστασάκη της εφημερίδας «Σελινιώτικα Νέα» ο οποίος κατά τη διάρκεια της «ενημερώτικης» επίσκεψης στο Βερολίνο και σε σχετική συνάντηση, σε τοποθέτησή του αναφέρθηκε ευθαρσώς στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Η ιστορική μνήμη, είναι το κινητήριο διαμεσολαβητικό εργαλείο που μπορεί να μας διδάξει όλους μας. Είναι το πιο ασφαλές μονοπάτι για να βαδίσουμε με σιγουριά στο μέλλον.

Μεγάλο παράδειγμα ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου. Ο δήμος Καντάνου – Σελίνου με τα μαρτυρικά χωριά Κάντανο, Κουστογέρακο, Λιβαδά, Μονή, που ακόμα και σήμερα μας συγκινούν και μας θυμίζουν τα χρόνια της Κατοχής (1941 – 1945), όταν οι Ναζί κατέστρεφαν, πυρπολούσαν και εκτελούσαν στις πλατείας των χωριών όσους εύρισκαν. Στην Κάντανο δε, ήταν το πρώτο χρονολογικά ολοκαύτωμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στις 3 Ιουνίου 1941, οι ναζί κατέστρεψαν την κωμόπολή μας, φεύγοντας δε άφησαν τρεις πινακίδες που υποδήλωναν την καταστροφή της Καντάνου.

Η μία εξ’ αυτών έλεγε: «ΕΔΩ ΥΠΗΡΧΕ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ – ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ ΠΡΟΣ ΕΞΙΛΑΣΜΟΝ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 25 ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ».

Αυτές οι πινακίδες είναι μοναδικές γιατί – όχι μόνο στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά στη παγκόσμια ιστορία – ποτέ κατακτητής δεν άφησε γραπτό μνημείο για το έγκλημα που διέπραξε.

Αυτές οι πινακίδες σήμερα στέκονται για να μας θυμίσουν ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε και ταυτόχρονα να μας αφυπνίσουν ως παράδειγμα προκειμένου να μην ξαναϋπάρξει ποτέ πόλεμος.

Εμείς μέσα από την εβδομαδιαία επαρχιακά εφημερίδα του τόπου μας, προσπαθούμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα των χωριών αυτών και να χαράξουμε το δρόμο για μια νέα πορεία στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας.

Δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να αποδώσουμε ευθύνες στους νέους πολίτες της Γερμανίας για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι πρόγονοί τους.

Από την πλευρά μας, ως πολίτες του Δήμου Καντάνου – Σελίνου και θύματα, ζητούμε κάτι απλό:

Την αναγνώριση της άδικης θυσίας του λαού μας και συνάμα τη δικαίωση των αγώνων τους.

Θα ήταν βέβαια παράλειψή μου, να μην αναφερθώ και στο ζήτημα της εθνικής απαίτησης του Ελληνικού λαού. Δηλαδή, να καταβληθούν από τη Γερμανία οι πολεμικές αποζημιώσεις – επανορθώσεις, καθώς και το κατοχικό δάνειο που οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες πολίτες εδώ και 60 και πλέον χρόνια.

Δεν το θυμηθήκαμε τώρα που η Ελλάδα περνά την πιο βαθιά οικονομική κρίση. Πάντα το θέτουμε και πάντα θα το διεκδικούμε. Το οφείλουμε άλλωστε σε αυτούς που βάναυσα θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας, την Ελλάδα…»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ