14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

1 χρόνος από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Οι ατάκες που έμειναν στην ιστορία | Φωτός

Ημερομηνία:

Σε ηλικία 99 ετών, τα ξημερώματα της Δευτέρας 29 Μαΐου 2017, έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ένας από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της χώρας.Ήταν λίγο πριν από τις 02:00 όταν έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του.

Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν“, αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της οικογένειας Μητσοτάκη.

Ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (Χανιά, 18 Οκτωβρίου 1918-2017) ήταν Έλληνας πολιτικός που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1990-1993. Απεβίωσε την Δευτέρα 29 Μαΐου 2017.

Καταγόμενος από οικογένεια με πολιτική παράδοση ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική εκλεγόμενος βουλευτής Χανίων ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 1946. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963, κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησε την κεντρώα παράταξη στην εξουσία έπειτα από μακρά περίοδο παραμονής της στην αντιπολίτευση, καθώς και στην κρίση που ακολούθησε του Ιουλίου του 1965, οπότε ερχόμενος σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου αποχώρησε από την κυβέρνηση μαζί με άλλα στελέχη, χαρακτηριζόμενοι επί τούτου «αποστάτες» και «προδότες» της Ένωσης Κέντρου, σχηματίζοντας τις λεγόμενες «κυβερνήσεις των Αποστατών» (του Αθανασιάδη-Νόβα, του Τσιριμώκου και του Στεφανόπουλου). Με το ξέσπασμα του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συνελήφθη και εν συνεχεία μετέβη στο εξωτερικό, όπου και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση.

Αυτοεξόριστος στο Παρίσι

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.

Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της. Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Μετά την ήττα παραιτήθηκε και έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας.

Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ, του απονεμήθηκε δε ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Από τότε εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Παρά την παύση της κοινοβουλευτικής του δράσης εξακολουθεί να προβαίνει σε πολιτικές παρεμβάσεις διαμέσου των μέσων ενημέρωσης ή της επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Παιδιά του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ήταν παντρεμένος με τη Μαρίκα Γιαννούκου από το 1953 και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά:

  • την Ντόρα Μπακογιάννη, χήρα του πολιτικού Παύλου Μπακογιάννη, Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας
  • την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρο της ActionAid Hellas
  • την Αικατερίνη Μητσοτάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης
  • τον Κυριάκο Μητσοτάκη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

H κηδεία του έγινε στις 1 Ιουνίου του 2017

Οι ατάκες που άφησαν ιστορία

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αποτέλεσε ορόσημο για την πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας. Έζησε από την πολιτική σκηνή όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της χώρας και έφυγε πλήρης ημερών.

Οι πολιτικές του θέσεις συζητήθηκαν όσο λίγων άλλων, ενώ μερικά αποφθέγματά του έμειναν ιστορικά και συνοδεύουν μέχρι σήμερα την ιστορία της δεξιάς παράταξης.

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

Μία ίσως από τις γνωστότερες φράσεις που χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, για την οποία είχε δεχθεί και ανελέητη σάτιρα, ήταν το “γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε”.

‘Ανφέρ’

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε τη λέξη αυτή για να περιγράψει τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης απέναντι στον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ, αλλά η ειρωνεία της τύχης είναι ότι επρόκειτο απλώς για ένα απόσπασμα από μια φράση του.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1988 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο Λονδίνο και αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για το θέμα της βασιλείας και του δημοψηφίσματος περί της Βασιλευομένης ή Αβασίλευτης Δημοκρατίας στην Ελλάδα (1974), ο Μητσοτάκης απάντησε ότι «ασχέτως αν αυτός είναι αντιβασιλικός, θεωρεί «ανφέρ» (δηλαδή άδικο ή πολιτικώς ανήθικο) τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το δημοψήφισμα». Φυσικά, όταν η απάντηση – αιχμή μαθεύτηκε στην Ελλάδα, ακολούθησε μπαράζ επικριτών δημοσιευμάτων, ενώ η λέξη ακολούθησε για χρόνια τη σταδιοδρομία του Μητσοτάκη.

Διαπλεκόμενα συμφέροντα

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ύπαρξη της ιδιωτικής τηλεόρασης, ήταν όμως και αυτός που έβαλε στο πολιτικό λεξιλόγιο τους όρους “διαπλεκόμενα συμφέροντα” και “διαπλοκή”. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει το 1993 ότι «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» (βλ Αλαφούζος) είχαν συνωμοτήσει εναντίον του, με όργανο τον Αντώνη Σαμαρά που αποχώρησε από τη ΝΔ και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, ανοίγοντας το δρόμο για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ.

Ο όρος δεν αναφερόταν ειδικά στην ιδιωτική τηλεόραση, συνδέθηκε όμως και με τα ιδιωτικά κανάλια, που είχαν υψηλότατη τηλεθέαση, την ώρα που άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για τις εφημερίδες και ενώ το διαδίκτυο δεν είχε ακόμη αλλάξει το τοπίο.

0+0=14%

Ένα μαθηματικό αξίωμα, που φαίνεται ότι είχε μία προφητική χροιά (καθώς, λειτουργούμε σε απόσταση αναπνοής από το μαθηματικό μοντέλο που ακολουθούσε κάθετες μειώσεις μισθών, προς όφελος της ανάπτυξης). Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσπαθούσε το 1993 με αυτή τη φράσει να εξηγήσει στους εργαζόμενους ότι, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγει κερδισμένος κατά 14%.

‘Σε 10 χρόνια, θα το έχουμε ξεχάσει’

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας επέφερε το 1991 την ανεξαρτητοποίηση της ως τότε “ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, η οποία διεκδικούσε την ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Αρχικά το θέμα χειρίστηκε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο απομάκρυνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον Απρίλιο του 1992, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο της Λισαβόνας να υιοθετήσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία παρά την απόφαση της Συνόδου της Λισαβόνας επέμεναν στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, αρχή της οποίας ήταν η είσοδος του κράτους αυτού στον ΟΗΕ με το προσωρινό όνομα “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” (ΠΓΔΜ – FYROM).

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια. Η φράση αυτή αποτυπώθηκε το 1993 στο πολιτικό λεξιλόγιο και αναφέρεται στο Μακεδονικό.

Η χρήση του ονόματος της “Μακεδονίας”, από τα Σκόπια αποτελεί μέχρι σήμερα ένα φλέγον εθνικό και πολιτικό ζήτημα.

Δεν κάνει το παιδί γι’ αυτή τη δουλειά

Όταν συζητείτο η εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει το γεγονός με μια φράση κοφτή και περιεκτική: «Δεν κάνει γι’ αυτή τη δουλειά το παιδί». Η ατάκα αυτή για τον γιο του μεγάλου του αντιπάλου, Ανδρέα Παπανδρέου, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων.

Η Ελλάδα ικέτης του ΔΝΤ

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είχε εμφανιστεί προφητικός σε ομιλία του το 1994 στη Βουλή, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι τώρα κινδυνεύει να υποτιμηθεί η δραχμή. Το τραγικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα και ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα θα καταντήσει ικέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της Τσιλέρ, έλεγε το 1994 ο Κ. Μητσοτάκης.

Για τη δολοφονία Μπακογιάννη

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης έπεσε νεκρός από τα πυρά των εκτελεστών της 17 Νοέμβρη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για “πολιτική δολοφονία” και ευχήθηκε να είναι η τελευταία. “Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίαςε να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της.

Σε ό, τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω: Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο” είχε δηλώσει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στα Χανιά: Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Βλοντάκη, η φωνή του Ράδιο Ταξί Ερμής

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί...

Κρήτη: 30 άνδρες εγκατέστησαν το panic button

Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης...

Κρήτη: Απεργία πείνας από την Τζένη Χειλουδάκη για υπόθεση απάτης εις βάρος της

Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona...