25.8 C
Chania
Monday, June 5, 2023

10 +1 μέρες υπό κατάληψη το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

Ημερομηνία:

Με ένα σημαντικό κενό, κατατέθηκε η τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ από τα Υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το συγκεκριμένο τμήμα, όπως και άλλα σε όλη την Ελλάδα, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στην τροπολογία αλλά ανήκει σε αυτή την κατηγορία που ορίζει συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληροί για να ικανοποιηθεί αυτό το σημαντικό αίτημα.

Τη Δευτέρα, στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφασίστηκε να κατατεθεί αίτημα ώστε το Τμήμα να συμπεριληφθεί στην τροπολογία με την επωνυμία του. Παράλληλα, οι φοιτητές αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη, που ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου, ως την Πέμπτη και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με φοιτητές Τμημάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην κινητοποίηση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου, Στέλιος Καμούτσης, ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και σε άλλα Τμήματα κι έτσι αύριο θα γίνει συγκέντρωση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Μανώλης Ροδιτάκης, αναφέρει πως το Τμήμα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί με ξεκάθαρο τρόπο στην τροπολογία. Το πτυχίο του ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (Integrated Master’s), το οποίο και έχει αντιστοιχηθεί στο Επίπεδο 7 του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Παράλληλα, το πρόγραμμα σπουδών του, το οποίο είναι πενταετές, πιστοποιήθηκε πρόσφατα κατά το Νοέμβριο του 2022, ως Integrated Master’s από την ΕΘΑΑΕ, με βαθμολογία Α(Fully Compliant), σύμφωνα με το Σχέδιο Έκθεσης Πιστοποίησης.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε βήματα πίσω. Αυτό θα σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του Τμήματος θα εξακολουθήσουν να είναι όμηροι μίας κατάστασης που μπορεί να κρατήσει ένα εξάμηνο ή και ένα χρόνο, δεδομένου ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Αυτή τη στιγμή, οι απόφοιτοι του Τμήματος αποκλείονται από την αγορά εργασίας χωρίς κανέναν λόγο.

Η τροπολογία

Σημειώνεται πως η τροπολογία των υπουργών Παιδείας Ν. Κεραμέως και Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά για τα επαγγελματικά δικαιώματα  γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη.

Η τροπολογία θέτει ως προϋπόθεση τη γνώμη  της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) .

Η τροπολογία, μεταξύ άλλων, αναφέρει

«Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου – Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:

«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:

αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,

"google ad"

γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,

δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,

εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), και».»

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ