100 χρόνια ελεύθερης Θεσσαλονίκης – 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας

Κανένα σχόλιο

Η Παγκρήτια  Αδελφότητα  Μακεδονίας σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρία Χρωμοναστηρίου “ο Μύλος του Πρινάρη” , τον Στρατηγό ε.α. λαογράφο Σταύρο Φωτάκη και τον Λαογραφικό όμιλο ¨ΚΟΥΡΗΤΕΣ ¨, διοργάνωσε ένα διήμερο εκδηλώσεων ¨τιμής και μνήμης ¨για τη δράση και θυσία της Κρητικής Χωροφυλακής το 1912-1913 στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Μακεδονία, σε μια κατάμεστη αίθουσα από Κρήτες και Μακεδόνες τους οποίους στην είσοδο του αμφιθεάτρου υποδέχονταν τα μέλη του Δ.Σ. της Παγκρητίου Αδελφότητας Μακεδονίας με κρητικά κεράσματα και μπόλικη τσικουδιά.

Στο χώρο υποδοχής δέσποζε η μορφή του Κρητικού Χωροφύλακα της εποχής εκείνης, η οποία παρέπεμπε νοερά στους λυγερόκορμους φρουρούς της πόλης το 1912-13. Η Εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση του Προέδρου της Παγκρήτιας  Αδελφότητας  Μακεδονίας κ. Πέτρου  Ι.  Πετρακάκη, ο οποίος καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους μεταξύ άλλων είπε:

"Sponsored links"

Αγαπητοί φίλοι της Κρήτης , συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και συγκινημένος που μετα από 100 χρόνια από τότε που οι Κρήτες Χωροφύλακες βρέθηκαν μπροστάρηδες στους αγώνες για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σήμερα ήρθαν αντάξιοι τους Κρήτες, από την Κρήτη και την Αθήνα για να τιμήσουν εκείνους που τότε το 1912-13 για δεύτερη φορά μετά τους εθελοντές Κρήτες Μακεδονομάχους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία αυτής της πόλης.

Με μεγάλη χαρά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ καλωσορίζουμε τους πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης ¨τιμής και μνήμης ¨, αφιέρωμα στη Κρητική Χωροφυλακή, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ελευθερίας της Θεσσαλονίκης. Πρώτον απ όλους τον επίτιμο Πρόεδρο της Παγρητίου Ενώσεως και Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρίας Χρωμοναστηρίου ¨ο Μύλος του Πρινάρη ¨ τον Ερευνητή, Λαογράφο και Συγγραφέα κ. Μιχάλη Πριναράκη (Πρινάρη) .

Επίσης τον Στρατηγό ε.α. Συγγραφέα και Λαογράφο κ. Σταύρο  Φωτάκη  και βέβαια τον Λαογραφικό όμιλο ¨ΚΟΥΡΗΤΕΣ ¨ με τον Πρόεδρο και ιδρυτή του ,τον άνθρωπο της λεβεντιάς και της κρητικής Παραδοσιακής  χορογραφίας, τον κ. Μανώλη Παττακό και τους Κουρήτες του.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Παγκρητίου κ. Πέτρος Ι. Πετρακάκης και αφού είχε προηγηθεί η χορωδία της Παγκρητίου οι ¨ΡΙΖΙΤΕΣ¨με το τραγούδι ¨Κρήτη με τους αντάρτες σου τους Μακεδονομάχους¨τον λόγο πήραν οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Ξεκινώντας την αναφορά του για τη ¨ Σύσταση της Κρητικής Χωροφυλακής και τη Δράση της¨,  Ο Μιχάλης  Επ.  Πριναράκης, συγγραφέας του βιβλίου με τον παραπάνω τίτλο για τη Χωροφυλακή της Κρητικής Πολιτείας, του οποίου 300 αντίτυπα μοίρασε δωρεάν στο ακροατήριο, άρχισε τον χαιρετισμό του με το παρακάτω εξάστιχο:

Φιλιά και χαιρετίσματα φέρνω σας απ τη γ΄Κρήτη

Και μιαν αντρίστικη βουλή του γέρο Ψηλορείτη:

¨Μια κι ήσασταν αγωνιστές ούλοι σας απ τη φύση,

Μη σας τρομάσει ο πόλεμος που κουβαλεί η κρίση.

"Sponsored links"

Εμείς επολεμήσαμε με μπάλες και με βόλια

Θα πολεμήσομε γ-κι εδά με τουτανέ τα ξόμπλια.

Στη συνέχεια ο Παττακομανώλης χαιρέτησε με την παρακάτω μαντινάδα:

Σε τουτηνέ τη μάζωξη τιμούμεν αντριωμένους

Κρήτες τση Χωροφυλακής δαφνοστεφανομένους.

Η  εμφάνιση των ¨ΚΟΥΡΗΤΩΝ¨ ήταν άψογη , τόσο από απόψεως αντρικών και γυναικείων ενδυμασιών, όσο και από απόψεως σεμνότητας με την οποία διαφυλάσσουν την Κρητική Χορευτική Παράδοση. Ακολούθησε ο Σταύρος Φωτάκης Στρατηγός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας,  που πέραν του ότι υπήρξε άψογος στην αφηγηματική παρουσία κατέπληξε με το ριζίτικο τραγούδι ¨ Σε ψηλό βουνο¨ και τη μαντινάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου ¨Σαν είναι ο τράγος δυνατός….¨ Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας,  υπέρ των αγωνισαμένων  και πεσόντων ανδρών της Κρητικής Χωροφυλακής κατά την διάρκεια της Μάχης που δόθηκε εντός του ναού το 1913 για την αποτροπή ανακατάληψης της από τα βουλγαρικά στρατεύματα.

Στη συνέχεια οι βρακοφόροι της Παγκρητίου και των Κουρητών περπάτησαν μέχρι τον Ανδριάντα του κρητικού Μακεδονομάχου Αγωνιστή, όπου κατέθεσαν στεφάνια στην μνήμη των θυσιασθέντων Κρητών. Οι εκδηλώσεις έλαβαν τέλος στην αίθουσα ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ¨ της Παγκρητίου Αδελφότητας Μακεδονίας το βράδυ της Κυριακής, με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Πριναράκη, ο οποίος   ξεκίνησε με ένα συγκινητικό χριστουγεννιάτικο διήγημα-ένα ευθυμογράφημα για το ποδαρικό στη γ-Κρήτη και τα ¨καλαντρα για τσοι Κρητικούς

Στα κάλαντρα του μέσα που είχαν πάνω από 60 στίχους που αφορούν όλους τους Κρητικούς, επρόσθεσε κι ένα μέρος, ένα εξάστιχο που αφορούσε τα μέλη της Αδελφότητας Κρητών Μακεδονίας.

Καλήν εσπέρα και σε σας Κρητικομακεδόνες

πα΄αδερφοσύνη σας κρατεί εδά ΄να-δυο αιώνες.

Σάικα για να κάνετε του ν-το ραβαΐσι

πρεπει να μην ακούμπησεν απάνω σας η κρίση.

Σας εύχομαι οι τσέπες σας πάντα γεμάτες να ΄ναι

Να τα σκορπάτ΄επά κι΄εκειέ κι όσα ΄ρθουν γ-κι΄οσα πάνε.

Στη συνέχεια μας παρουσίασε μια πρωτότυπη εκδοχή του ποιοτικού μεγαλουργήματος του Βιτσέντζου  Κορνάρου  ¨Ο ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ¨. Ακολούθησε μια εξίσου πρωτότυπη αναφορά στη  Κρητική Μαντινάδα. Το κλείσιμο της βραδιάς έγινε με ¨Πριναρότσιτες¨ για αρκετή ώρα με γέλια ατελείωτα, που τόσο τα έχομε ανάγκη στις μέρες μας. Ήταν μια μαγευτική βραδιά.

Για το Δ.Σ. της Παγκρήτιας  Αδελφότητας  Μακεδονίας

Η  Γραμματέας / Ευαγγελία  Φραγκιαδουλάκη

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live