Μπορεί στα Χανιά να εορτάζουμε την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όμως η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της εγείρωντας διεκδικήσεις ακόμα και σε νησιά δίπλα στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα, Ντια, Γαϊδουρονήσι, Γαύδος και Διονυσάδες, νησιά που βρίσκονται γύρω από την Κρήτη, συμπεριλαμβάνονται στην σχετική λίστα του επικεφαλή της αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει και να προχωρήσει στην… ανακατάληψη 18 συνολικά ελληνικών νησιών και βραχονησίδων!
Τα υπόλοιπα σημεία, πλην αυτών που βρίσκονται γύρω από την Κρήτη, είναι τα νησιά και οι βραχονησίδες: Φούρνοι, Θύμαινα, Κίναρος, Λέβιθα, Καλόλιμνος, Παναγιά, Οινούσσες, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Γυαλί, Φούρνοι, Σύρνα και Κουφονήσι!
Δήλωσε συγκεκριμένα Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός:
“Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία’. ‘Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς’. ‘Ακούμε τον κόκορα όταν λαλεί’. Εκεί υπάρχει η ελληνική σημαία’. ‘Είναι σε κατάσταση κατοχής’. Ο εθνικισμός δεν λείπει από τη γλώσσα τους. Λένε για τη Λωζάνη, ‘τα εδάφη μας μειώθηκαν’. ‘Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;».
Οι συνεχείς προκλήσεις εκ μέρους της Άγκυρας, οι αναφορές Ερντογάν στην Συνθήκη της Λωζάνης και οι ευθείες επιθέσεις σε Αθήνα και Λευκωσία, σε συνδυασμό με τον ύπουλο ρόλο του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τον σκοτεινό ρόλο της Τουρκίας αλλά και άλλων πολιτικών παραγόντων στη Θράκη, δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό. Από κοντά και ο … Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος με κάθε ευκαιρία θέτει θέμα “τσαμουριάς”, εκμεταλλευόμενος και αυτός το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις από πολλές πλευρές, ότι το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις θα ενταθούν και ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και στην πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και οι υπηρεσίες Ασφαλείας, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, κυρίως στα νησιά. Άλλωστε, τα μέτρα είχαν αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζονται αμέσως μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο στην Τουρκία και της έντασης που εξακολουθεί να υπάρχει στην γείτονα χώρα.
Με πληροφορίες από ekriti.gr