29.8 C
Chania
Wednesday, May 22, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κουνέλι
Τσιγαρίζουμε σε λάδι με βούτυρο κρεμμύδια και καρότα. Τα τραβάμε και τσιγαρίζουμε το κουνέλι.
Το βάζουμε σε πήλινα σκεύη με καπάκι, αλάτι, πιπέρι, άσπρο κρασί. Τα βράζουμε μέχρι να πιει το κρασί και περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτα, σκεπάζουμε και στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Προσθέτουμε κομμένα φρέσκα μανιτάρια και φουρνίζουμε ακόμα μισή ώρα προσθέτουμε μαϊντανό και διαλυμένο βούτυρο με αλεύρι για να δέσει η σάλτσα.

Κουνέλι (2)
Καρότα, μανιτάρια κονσέρβα, μπέικον, κρασί, κονιάκ, κύβους Maggi (2-3) πιπέρι, ολόκληρο θυμάρι, κρεμμύδια. Τηγανίζουμε το κουνέλι, βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια, αρκετά κομμένα φέτες, λίγο λάδι και το μπέικον και τα τσιγαρίζουμε. Μετά ρίχνουμε το κουνέλι, ένα ποτήρι κονιάκ, δύο ποτήρια κρασί, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τους κύβους. Όταν βράσει λίγο το κουνέλι προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τα μανιτάρια.

Μπουρέκι
Αλείφουμε το ταψί και βάζουμε τα μισά από μισό κιλό φύλλο του μπακλαβά κάτω και τα μισά πάνω βουτυρωμένα.
Γέμιση: Ένα κιλό μυζήθρα, ανθότυρο, ανακατεμένα δύο αυγά, κανέλλα, ζάχαρη κατά βούληση.
Σιρόπι : Τριάμισι φλιτζάνια νερό, δύο φλιτζάνια ζάχαρη και χυμό μισό λεμόνι.

Σουφλέ
Βάση για σουφλέ
(για 6 άτομα)
150 γραμ. αλεύρι
100 γρμ. φρέσκο βούτυρο
½ λίτρο φρέσκο γάλα
6 αυγά
½ κουτ. τσαγιού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. τσαγιού αλάτι και πιπέρι
Λιώνουμε σε κατσαρόλα το βούτυρο,  προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατώνουμε καλά με σύρμα. Πριν ροδίσει προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ’ την φωτιά και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Κάνουμε σφιχτή μαρέγκα με τα ασπράδια και την προσθέτουμε προσεκτικά ανακατώνοντας από κάτω προς τα πάνω ελαφριά.

Σουφλέ με τυρί – ζαμπόν
1 δόση βάση για σουφλέ
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα
6 φέτες λεπτές ζαμπόν κομμένες μικρά τετράγωνα
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Λίγο βούτυρο
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνουμε διαδοχικά το 1/3  της βάσης για σουφλέ, τη μισή παρμεζάνα, το μισό ζαμπόν, το 1/3 της βάσης, την υπόλοιπη παρμεζάνα, το υπόλοιπο ζαμπόν, τη γραβιέρα, το τελευταίο 1/3 της βάσης. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, αν είναι μεγάλο πυρέξ στους 200 βαθμούς, και 20 λεπτά αν είναι ατομικά πυρέξ, στους 200 βαθμούς.
Σερβίρεται αμέσως.

Σουφλέ με σπανάκι & τυρί
1 δόση βάση για σουφλέ
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κιλό σπανάκι
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι. Πετάμε τα κοτσάνια και ζεματάμε τα φύλλα σε καυτό νερό. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Λιώνουμε το βούτυρο σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το σπανάκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Το κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια βάση, λίγη γραβιέρα, και λίγη παρμεζάνα. Ανακατώνουμε καλά.
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ και στρώνουμε διαδοχικά : βάση, την υπόλοιπη παρμεζάνα, όλο το σπανάκι καλά απλωμένο, την υπόλοιπη γραβιέρα, και στο τέλος την υπόλοιπη βάση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά  και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά στους 200 βαθμούς αν είναι μεγάλο πυρέξ και για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, αν είναι ατομικά πυρέξ. Σερβίρεται αμέσως.

Σουφλέ με ψάρι & γαρίδες
600 γραμ. γλώσσες
500 γραμ. γαρίδες
25 εκ. λίτρου λευκό ξηρό κρασί
2 κοκκάκια ψιλοκομμένα
150 γραμ. γραβιέρα τριμμένη χοντρά
150 γραμ. παρμεζάνα τριμμένη
100 γραμ. αλεύρι
50 γραμ. βούτυρο
4 αυγά
3 κόκκοι πιπέρι
Αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
Βράζουμε τις γλώσσες με το κοκκάρι, το κρασί και τους κόκκους πιπέρι για 8 λεπτά. Στραγγίζουμε το ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ. Βράζουμε τις γαρίδες χωρίς νερό, με λίγο ξύδι και αλάτι. Στραγγίζουμε το ζωμό, τον κρατάμε σε μπολ.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες κοπανίζουμε τα κεφάλια, περνάμε το μείγμα από σήτα, κρατάμε το ζωμό που μένει σε μπολ.
Ξεχωρίζουμε τα φιλέτα της γλώσσας.
Σε ρηχή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατώνουμε καλά με σύρμα και πριν ροδίσει προσθέτουμε το ζωμό της γλώσσας, το ζωμό της γαρίδας, το ζωμό των κεφαλιών, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.
Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ απ’ τη φωτιά προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπάμε μαρέγκα τα ασπράδια και την προσθέτουμε ανακατώνοντας ελαφριά από πάνω προς τα κάτω.
Βουτυρώνουμε 6 ατομικά πυρέξ. Στρώνουμε διαδοχικά : 1 στρώμα μπεσαμέλ, τη μισή παρμεζάνα, τα φιλέτα γλώσσας, 1 στρώση μπεσαμέλ, την υπόλοιπη παρμεζάνα, τις γαρίδες, όλη τη γραβιέρα και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, αν είναι μεγάλο πυρέξ, τους 200 βαθμούς και 20 λεπτά, αν είναι ατομικά πυρέξ, στους 200 βαθμούς. Σερβίρεται αμέσως.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Πέτρος Παππάς έπεσε έξω… 27 δισ. στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Διορθωτική δήλωση έστειλε το πρωί της Τετάρτης ο βουλευτής του...

Χανιά: Μεγάλη άσκηση ευρείας κλίμακας στο Ναύσταθμο Κρήτης

Άσκηση ευρείας κλίμακας για την αντιμετώπιση καταστάσεων Μείζονος Ατυχήματος...

Χανιά: «Της φύσης περπατήματα» – Διαδρομή πεζοπορίας και παρατήρησης στο αστρομονοπάτι στα Κεραμειά

Έπειτα από την εξαιρετικά επιτυχή διοργάνωση του 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Τουρισμού...