Μπορεί η Κρήτη να είναι συνδεδεμένη με την παραδοσιακή ρακή, όμως ένα νέο αλκοολούχο ποτό που παράγεται από το απόσταγμα του φραγκόσυκου φιλοδοξεί να δημιουργήσει τον δικό του μύθο στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Το Οπουντία Σπίριτ (Opountia Spirit) ή αλλιώς κρητική «τεκίλα», όπως είναι γνωστό, θα είναι διαθέσιμο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό από σήμερα οπότε και θα μας συστηθεί στο πλαίσιο της 5η έκθεσης «Κρήτη-Η μεγάλη συνάντηση» που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, από τις 2 έως 5 Ιουνίου.
Πρόκειται για μία ακόμα πατέντα του μεγαλύτερου παγκρήτιου συνεταιρισμού «Μινωική Γη», ο οποίος χαρακτηρίζεται πρότυπο καθώς στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας του έχει επιδείξει καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα μέσα από τις εναλλακτικές καλλιέργειες.
Όπως δήλωσε στο Έθνος ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Γιώργος Σπυρόπουλος, η κρητική τεκίλα είναι πιο ελαφριά από το γνωστό Μεξικανικό ποτό που παράγεται από την αγαύη , διατηρεί όλους τους χυμούς και τα αρώματα του φραγκόσυκου και έχει γλυκιά επίγευση. «Προτιμήσαμε να το παράξουμε στους 35 βαθμούς και όχι στους 38,5 που παράγεται η τεκίλα. Το προϊόν αυτό είναι αποτέλεσμα πολύμηνων δοκιμών σε μία προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα, να αποδείξουμε ότι υπάρχουν και άλλες μορφές καλλιέργειας εκτός της παραδοσιακής, οι οποίες μπορούν να δώσουν διεξόδους σε εποχές οικονομικής κρίσης. Βασικό πρόβλημα μας-και όλων που ασχολούνται με την απόσταξη-είναι η υψηλή τιμή της αλκοόλης που ανέρχεται τώρα στα 36,5 ευρώ το λίτρο». Όπως επισημαίνει, το Οπουντία είναι ό,τι πρέπει για το καλοκαιράκι ενώ συμβουλεύει όσους το δοκιμάσουν, να το απολαύσουν χωρίς την συνοδεία λεμονιού και αλατιού καθώς η γεύση του είναι από μόνη της ξεχωριστή.
Η ονομασία στο απόσταγμα δόθηκε με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι η λέξη «Οπουντία» είναι η λατινική ονομασία της φραγκοσυκιάς και προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς (Opus) όπου, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του.
Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, προηγήθηκαν αρκετές δοκιμές σε διάφορες περιεκτικότητες μέχρι που κατέληξαν στην σημερινή μορφή του ποτού. «Οι εντυπώσεις ήταν ενθουσιώδεις σε όσους το δοκίμασαν, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το εγχείρημα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει «κρούσεις» τόσο από μεγάλες αλυσίδες της εγχώριας αγοράς όσο και από το εξωτερικό για την διάθεση της κρητικής «τεκίλα» και άλλων πρωτοποριακών προϊόντων της Μινωικής Γης.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ – ethnos.gr