Η ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά αγγίζει ανησυχητικά επίπεδα, με 12 περιστατικά να έχουν καταγραφεί τον Ιούλιο, όπου ζητήθηκε η χρήση του Panic Button.
Συνολικά, οι καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζουν έντονη αύξηση το 2024, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Χανιά έλαβε χώρα η πρώτη πανελλαδικά εγκατάσταση της εφαρμογής Panic Button σε κινητό τηλέφωνο άντρα. Ο άντρας υπέβαλε μήνυση για εξύβριση και ενδοοικογενειακή απειλή κατά της συζύγου του, η οποία καταδικάστηκε στο αυτόφωρο.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την διοικήτρια του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας της αστυνομικής υποδιεύθυνσης Χανίων, κα. Ελένη Βιγλάκη, στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και στην Γενική Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής.
Η ραγδαία αύξηση των καταγγελιών χρήζει άμεσης προσοχής και δράσης, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων.
Τι είναι το Panic Button
το «panic button» είναι μια ψηφιακή υπηρεσία που έχει στόχο την προστασία από περιστατικά βίας, με έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία. Χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.
Πώς λειτουργεί το Panic Button
Σε περίπτωση κινδύνου ή άμεσης απειλής για τη ζωή ή τη σωματική της ακεραιότητα, η γυναίκα μπορεί να ενεργοποιήσει το κουμπί πανικού. Το θύμα πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (sms) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του. Προαιρετικά διατίθεται φυσικό κουμπί που μπορεί να προσαρτηθεί στο κινητό.
Πώς χορηγείται
Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
- Αριθμητικό Κωδικό
- Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
- Ονοματεπώνυμο
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
- Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
- Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
- Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
- Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
- Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.
Panic Button και για άνδρες θύματα
Τη χορήγηση «Panic Button» από τις Αρχές αιτήθηκε ένας άνδρας που βίωνε συστηματική ενδοοικογενειακή βία από τη σύζυγό του μπροστά στα μάτια των παιδιών του και παρά τις αρχικές ενστάσεις του χορηγήθηκε.
Ο άνδρας έπεφτε συστηματικά θύμα κακοποίησης από τη γυναίκα του και ενώ στράφηκε προς την αστυνομία προκειμένου να βοηθηθεί, ζήτησε να του χορηγήσουν την εν λόγω υπηρεσία ωστόσο πληροφορήθηκε ότι αφορούσε αποκλειστικά γυναίκες.
Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες και τις αλλεπάλληλες κρούσεις προς την αστυνομία για προστασία του, ο άνδρας κατάφερε να υπαχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα.
Την είδηση έκανε γνωστή η δράση «Ενεργοί Μπαμπάδες» με ένα σποτ που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνοντας το κοινό για την επέκταση του προγράμματος.