17.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

Πολύ γερασμένη Ελλάδα σε μια γερασμένη Ευρώπη: Οι Ελληνίδες γεννούν λίγα παιδιά και γίνονται μητέρες σε μεγάλη ηλικία

Ημερομηνία:

Οι Ελληνίδες γεννάνε λίγα παιδιά και σε μεγάλη ηλικία σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από μία έρευνα της Eurostat για τη γονιμότητα στην ΕΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, ο λεγόμενος δείκτης γονιμότητας ήταν το 2015 στην Ελλάδα 1,33 έναντι 1,25 που ήταν το 2001. Στην ΕΕ ήταν 1,58 και 1,46 αντιστοίχως. Το 2015 οι υψηλότεροι δείκτες ήταν στη Γαλλία (1,96) και Ιρλανδία (1,92), ενώ οι χαμηλότεροι ήταν στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τη μέση ηλικία στην οποία μία γυναίκα αποκτά παιδί, στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία και την Ισπανία είναι περίπου τα 30,2 χρόνια, όσα και το Λουξεμβούργο. Μόνο στην Ισπανία (30,7 έτη) και στην Ιταλία (30,8 χρόνια) οι γυναίκες γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία απ’ ό,τι στην Ελλάδα, ενώ, αντιθέτως, σΣτη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και τη Πολωνία, η αντίστοιχη ηλικία είναι μεταξύ 26 και 27 ετών.
Τέλος, μεταξύ 2001 και 2015 οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειωθήκαν κατά περίπου 10%, ενώ στη Σουηδία και την Τσεχία σημείωσαν αύξηση της τάξης του 20%.
Όλα τα στοιχεία της Eurostat εδώ.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστουγεννιάτικες δράσεις στα ΚΑΠΗ & το ΚΗΦΗ του Δήμου Χανίων

Στο πνεύμα των εορταστικών ημερών, τα ΚΑΠΗ και...

“Δίνουμε Αίμα – Δίνουμε Ζωή”: Εθελοντική Αιμοδοσία στο Δημαρχείο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών...

Ρέθυμνο: «Μάχη» στα Δασαρχεία για τους βοσκότοπους – Κάλεσμα Γ. Βενιεράκη για κοινωνική συστράτευση

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Βενιεράκης, εξηγεί...