21.8 C
Chania
Sunday, June 23, 2024

Οι λογιστές σταματούν να παραλαμβάνουν φορολογικές δηλώσεις πολύ πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους

Ημερομηνία:

Ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν Χανίων ενημερώνει τους φορολογούμενους πολίτες του Νομού, ότι  κατάσταση με την σύνταξη των φορολογικών δηλώσεων έχει φτάσει σε οριακό σημείο.            Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, πολύ πριν λήξουν οι ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων (!!!), τα λογιστικά γραφεία δεν θα παραλαμβάνουν άλλες φορολογικές δηλώσεις !!!  Τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει θέσει το Υπουργείο σε συνδυασμό με τον απίστευτο όγκο διεκπεραίωσης υποθέσεων που έχουν φορτωθεί τα λογιστικά γραφεία όχι μόνο από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και από πλήθος άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών αναγκάζει τα λογιστικά γραφεία να σταματήσουν σύντομα την παραλαβή φορολογικών  δηλώσεων ακόμα και αν δεν έχουν λήξει οι ημερομηνίες υποβολής !!

Δυστυχώς η πάταξη της χειρόγραφης γραφειοκρατίας  αντικαταστήθηκε με μια χειρότερη από πριν, ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Οι πάσης φύσεως Δημόσιες Υπηρεσίες  ηδονίζονται να αναθέτουν στους λογιστές «ότι τους κατέβει στο κεφάλι» αλλά αυτό έχει φέρει τους επαγγελματίες λογιστές σε  πολύ δύσκολη θέση και σε καταστάσεις που υπερβαίνουν την βιολογική τους αντοχή.

Αντί λοιπόν να στοιβάζονται  δηλώσεις στα λογιστικά γραφεία οι οποίες δεν θα προλάβουν να υποβληθούν, οι λογιστές αποφάσισαν να σταματήσουν, σε λίγες ημέρες, (ανάλογα την αντοχή του κάθε γραφείου) την παραλαβή των φορολογικών δηλώσεων. Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη διότι η εκπρόθεσμη υποβολή μιας δήλωσης έχει πρόστιμα μεγαλύτερα των 500 ευρώ (πρόστιμο εκπρόθεσμης, ποινή αποδείξεων κ.τ.λ.) και αν δεν προλάβουν να τις υποβάλλουν οι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους για να ξεχρεώσουν τα πρόστιμα.  Γιατί λοιπόν να παραλάβουν κάτι που δεν προλαβαίνουν να το υποβάλλουν; Οι προσπάθειες του Συλλόγου  να καταλάβει την κατάσταση το Υπ. Οικονομικών και να αναθεωρήσει τις ημερομηνίες υποβολών έχει πέσει στο κενό.

Το αδιέξοδο είναι εμφανές. Συνεπώς παρότι δίδεται δυνατότητα μέχρι τις αρχές του Ιουνίου να υποβληθούν οι δηλώσεις Ε9 και παρότι οι ημερομηνίες των δηλώσεων λήγουν στα τέλη του Ιούνη, οι λογιστές λόγω της υπερφόρτωσης υποχρεώσεων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα σταματήσουν να παραλαμβάνουν πελάτες για σύνταξη φορολογικής δήλωσης, διότι πολύ απλά δεν θα  προλάβουν να τις υποβάλλουν.

Η μετατροπή των λογιστών σε άμισθους  υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών υπερφορτώνοντας τους με κάθε είδους εργασίες (δεν μπορείτε να φαντασθείτε το πλήθος)  οδηγεί σε αδιέξοδο τους συναδέλφους αφού δεν μπορούν να εργάζονται πάνω από 18 ώρες ημερησίως. Ο  κ Γενικός Γραμματέας Δημοσίων εσόδων  κ. Θεοχάρης μπορεί να επικαλείται την αυτόματη ηλεκτρονική συμπλήρωση ορισμένων κωδικών (το οποίο προσδίδει μια ταχύτητα) αλλά δεν αναφέρεται στο πόσες άλλες εργασίες έχει φορτώσει τους λογιστές στην ίδια περίοδο αλλά ούτε και  στο νέο φαινόμενο της «ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας».

Καλούμε λοιπόν τους φορολογούμενους πολίτες να κατανοήσουν την αδυναμία μας να παραλάβουμε δηλώσεις αφού αυτό υπερβαίνει τα όρια των βιολογικών μας δυνατοτήτων και να απευθυνθούν άμεσα στους λογιστές τους για να διαπιστώσουν τον χρόνο αντοχής τους. Φορολογούμενοι που θα σπεύσουν τις τελευταίες εβδομάδες θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν εμπρόθεσμα και δυστυχώς όπως προαναφέραμε τα πρόστιμα της εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης τους θα είναι απάνθρωπα.

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι από εφέτος η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ΔΕΝ σχετίζεται πια με την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι όποτε και αν υποβληθεί  η δήλωση δεν αλλάζουν οι ημερομηνίες των δόσεων που είναι 31/7 η 1η, την  30/9 η δεύτερη και 28/11 η τρίτη και τελευταία, άρα καθυστερώντας να υποβάλλουμε την δήλωσή μας δεν κερδίζουμε χρόνο στις καταβολές των δόσεων.

εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

Ο Πρόεδρος
Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος

Ο Αντιπρόεδρος
Κυπραίος Κωνσταντίνος

Ο Γραμματέας
Κελάκης Μιχαήλ

Ο Ταμίας
Παπαδάκης Ιωάννης

Το Μέλος

Πετράκης Νικόλαος

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς νερό οι κάτοικοι του κτήματος “Νέα Γη” της Κάινας επειδή… δεν έχει τουρίστες;

Σε μία σημαντική καταγγελια προχωρούν κάτοικοι του κτήματος "Νέα...

Πένθος στον εμπορικό κόσμο των Χανίων για τον θάνατο του Χαράλαμπου Καρακίτσου

Η συλληπήρια ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων...

Συλλυπητήρια ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ για τον θάνατο του Χαράλαμπου Καρακίτσου

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά...

SYN.KA: Ανανεωμένο κατάστημα στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου!

Τα εγκαίνια του καταστήματος θα πραγματοποιηθούν στις 27 Ιουνίου Η...