19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

13-31 Αυγούστου – 10 χρόνια Γιορτές Ρόκκας με τη Μαρίνα Σάτι και δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις

Ημερομηνία:

67.000 επισκέπτες

630 καλλιτέχνες

60 κάτοικοι

10 χρόνια

2 χωριά

1 μεγάλη γιορτή στον τόπο μας

Ρόκκα και Κερά Κισσάμου, 13-31 Αυγούστου 2023 –

Δέκα χρόνια συνάντησης, συνεργασίας, πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας συμπληρώνουν φέτος οι αγαπημένες Γιορτές Ρόκκας· το ετήσιο αυγουστιάτικο ραντεβού που εξελίχθηκε σε μια πλούσια «χειροποίητη» φιέστα στην ορεινή ενδοχώρα των Χανίων. Φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα πραγματοποιηθούν από τις 13 μέχρι τις 31 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο Ρόκκας και στις αυλές των σπιτιών των χωριών Ρόκκα και Κερά Κισσάμου.

Στην εναρκτήρια συναυλία θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε ένα ιδιαίτερο μουσικό θέαμα από τη Μαρίνα Σάττι (13/8), βαθιά επηρεασμένο από παραδοσιακές καταβολές, περίτεχνα συνδυασμένες με τις σύγχρονες μουσικές τάσεις, για να ακολουθήσει το διήμερο χοροθεατρικό δρώμενο «Κερά Μια Σκηνή» (19-20/8) – φέτος πιο σύγχρονο από ποτέ, και πολλές παράλληλες δράσεις και εργαστήρια για όλες τις ηλικίες: φωτογραφίας, λιθοξοΐας, κρουστών, breakdance, εικαστικών και προφορικής ιστορίας. Οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφωθούν στις 31 Αυγούστου με μια μοναδική συναυλία κλασικής μουσικής και τραγουδιού υπό το φως της αυγουστιάτικης – μπλε – πανσελήνου.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια των Γιορτών Ρόκκας, Μέτη Παναγιωτοπούλου: «Φέτος, στα δέκα χρόνια των Γιορτών Ρόκκας, στόχος μας είναι να γιορτάσουμε τη διαδρομή μας και να τιμήσουμε όλες και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν. Να αποτυπώσουμε όσα μαγικά συνέβησαν στα χωριά μας, να κοιτάξουμε πίσω και να θυμηθούμε όσα μας έφεραν και μας ένωσαν τα καλοκαίρια στην Κίσσαμο, να δημιουργήσουμε κομμάτια που θα εμπεριέχουν τη συλλογική μας μνήμη για να μην περάσει στη λήθη ποτέ. Όλες οι παράλληλες δραστηριότητές μας θα είναι αφιερωμένες στην ίδια την ιστορία μας, ενώ οι αγαπημένες δράσεις που μέσα στα χρόνια αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, θα έχουν και φέτος μια ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση. Ανάμεσά τους, το εργαστήριο λιθοξοΐας που έχει αφήσει το μοναδικό αποτύπωμά του όχι μόνο στις Γιορτές μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, το ξεχωριστό εργαστήρι φωτογραφίας, αλλά και τα παιδικά εργαστήρια που, ενισχυμένα φέτος, θα καταπιαστούν με υλικά από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Στο επίκεντρο, για ακόμη μια φορά, θα είναι οι καλλιτέχνες της περιοχής μας αλλά και της ευρύτερης Κρήτης».

ΤΑ HIGHLIGHTS ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΡΟΚΚΑΣ 2023

Η Μαρίνα Σάττι στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας – 13 Αυγούστου

Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση της κορυφής με τα νέα της τραγούδια «Πάλι», «Πόνος Κρυφός», «Σπίρτο και Βενζίνη», αλλά και μετά τις χειμερινές εμφανίσεις της που ξεσήκωσαν το κοινό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Μαρίνα Σάττι έρχεται στις Γιορτές Ρόκκας για να μας χαρίσει μια εκρηκτική βραδιά.

Πρόκειται άλλωστε για μια τραγουδοποιό και πολυσχιδή καλλιτέχνιδα, η οποία αποτυπώνει τις πρωτόγονες δονήσεις της ελληνικής υπαίθρου, εμπνευσμένες από τα άγρια βουνά και την απέραντη θάλασσα της Μεσογείου, τολμώντας ταυτόχρονα να πειραματιστεί με pop και urban στοιχεία, απογειώνοντας τον προσωπικό ήχο της που την έκανε να ξεχωρίσει.

Στη συναυλία της 13ης Αυγούστου θα την πλαισιώσει μια εξαιρετική μπάντα, σε μια σύγχρονη μουσική γιορτή με πολυφωνικές αλχημείες, απροσδόκητες ενορχηστρώσεις και τη μοναδικά χαρακτηριστική αισθητική της.

> Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση) 15 ευρώ (ταμείο)

«Κερά Μια Σκηνή» – 19 και 20 Αυγούστου

Για τέταρτη χρονιά ολόκληρο το χωριό της Κεράς θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια. Φέτος οι καλεσμένοι καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με την έννοια του παραμυθιού, θα εξερευνήσουν θρύλους από την τοπική αλλά και διεθνή παράδοση και θα γεμίσουν το χωριό της Κεράς με μυθικά και εξωτικά πλάσματα, μαγεία και όνειρα – όλα μέσα από το πρίσμα της κίνησης, του χορού και του σωματικού θεάτρου.

Ο θεατής θα ανηφορίσει για ακόμη μια χρονιά τα στενά της Κεράς με το χάρτη του στο χέρι, ανακαλύπτοντας τα δρώμενα χορού στις αυλές και τις γωνιές. Θα συναντήσει εκεί διαφορετικά είδη χορού, έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με όλα: μπαλέτο, σύγχρονο χορό, jazz χορό, breakdance, χοροθέατρο, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα τον προσκαλούν να ακολουθήσει τα βήματά τους. Θεατής αλλά και χορευτής ο επισκέπτης στην Κερά.

Γι’αυτό, φέτος οι Γιορτές Ρόκκας θα κορυφώσουν τις δράσεις του «Κερά Μια Σκηνή» με έναν μεγάλο, κυκλωτικό χορό που θα αγκαλιάσει όλους τους συμμετέχοντες και τους θεατές, γιορτάζοντας όλοι μαζί και εκφράζοντας με τη σειρά μας την ευγνωμοσύνη μας για όσα έχουμε με δυσκολία καταφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια.

> Εισιτήρια: 12 ευρώ (προπώληση) 15 ευρώ (ταμείο)

Πανσέληνος με κλασική μουσική στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας 31 Αυγούστου

Το πρόγραμμα της πιο ατμοσφαιρικής συναυλίας της αυγουστιάτικης φεγγαράδας περιλαμβάνει την παρουσίαση των «Τεσσάρων Εποχών» του Βιβάλντι από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου, Μίλτου Λογιάδη, και σολίστ την ταλαντούχα Σαμιώτισα βιολονίστα, Ευαγγελία Κουτσοδήμου. Στο basso continuo η Θεοδοσία Μιτζή και στο τσέμπαλο ο Νίκος Κοκκίνης.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα παρουσιαστεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, η καντάτα «Κάρμινα Μπουράνα» του Γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ. Στη σπουδαία αυτή βραδιά θα συμπράξουν οι σολίστ Μάγια Μουργικνέλι (σοπράνο), Αντώνης Κορωναίος (τενόρος), Φεντερίκο Λόνγκι (βαρύτονος), το Φωνητικό Σύνολο Φωνωδία, το Παιδικό και Εφηβικό Τμήμα του Φωνητικού Συνόλου Φωνωδία, η Χορωδιακή Ομάδα Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου (διδασκαλία Ιωάννης Ιδομενέως), το Χορωδιακό Σύνολο Ηρακλείου (διδασκαλία Γιάννης Πρωτόπαπας), η Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών (διδασκαλία Νίκος Μαλιάρας), η Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (διδασκαλία Λένα Χατζηγεωργίου) και το Μουσικό Σύνολο κρουστών και πιάνων της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του σημαντικού Έλληνα αρχιμουσικού, Μύρωνα Μιχαηλίδη. Πρόκειται για μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον περασμένο Ιούνιο.

> Είσοδος ελεύθερη

Συνάντηση με το Festival Academy

Φέτος, ενδυναμώνοντας για ακόμη μια φορά την εξωστρέφεια των Γιορτων Ρόκκας, διοργανώνεται μια τετραήμερη διεθνής συνάντηση (18-21 Αυγούστου) με μέλη του The Festival Academy (thefestivalacademy.eu), μιας παγκόσμιας κοινότητας 1.100 επιμελητών φεστιβάλ από περισσότερες από 95 χώρες. «Μια μοναδική ευκαιρία για φεστιβάλ από όλο τον κόσμο να μελετήσουν την πρωτότυπη διοργάνωσή μας, ως case study, αλλά και για τις Γιορτές Ρόκκας να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το δίκτυο εξωστρέφειάς τους, διερευνώντας πιθανές νέες συνεργασίες», όπως επισημαίνει η Inge Ceustermans, διευθύντρια του The Festival Academy.

Στις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η συνάντηση, διευθυντές και εκπρόσωποι φεστιβάλ από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα βρεθούν στα χωριά, θα παρακολουθήσουν τα δρώμενα και τις ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνάντησης, θα συνομιλήσουν με τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες και θα παρουσιάσουν τις δικές τους δράσεις, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εργαλείων, αλλά και τη ζύμωση ανάμεσα στις διοργανώσεις.

ΤΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Όλα ξεκίνησαν με ένα ραντεβού κάτω από την πανσέληνο του Αυγούστου του 2013 στα χωριά Ρόκκα και Κερά Κισσάμου. Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας, εκεί που κατά την αρχαιότητα υπήρχε θυσιαστήριο για τη Ροκκαία Αρτέμιδα (προστάτιδα της σελήνης, σύμφωνα με τη μυθολογία), άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις μυσταγωγικές μελωδίες της. Η βραδιά έμεινε αξέχαστη σε όσες και όσους είχαν την τύχη να βρεθούν στην ορεινή ενδοχώρα του νομού Χανίων και το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά.

Τρία χρόνια μετά, το «καλοκαίρι» στα δυο απομακρυσμένα χωριά των τριάντα κατοίκων έκαστο έχει ήδη γίνει συνώνυμο της λέξης «γιορτή», με τους δυο τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους να διοργανώνουν πλέον μια πολυήμερη φιέστα, όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη τέχνη μέσα από τη μουσική, το θέατρο τον χορό, εκπαιδευτικά εργαστήρια και ποικίλες παράλληλες δράσεις. Σήμερα οι Γιορτές Ρόκκας συνιστούν σημείο αναφοράς για τον Αύγουστο σε ολόκληρη την Κρήτη, με ορισμένες αξέχαστες στιγμές από τις προηγούμενες διοργανώσεις που μας κάνουν να καμαρώνουμε με περηφάνια και καταγράφουμε παρακάτω:

-> Το 2016, φιλοξενείται για πρώτη φορά η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που ερμήνευσε εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου (Βιβάλντι, Μπαχ, Βάγκνερ, Μπιζέ και Μπετόβεν) υπό τη μουσική διεύθυνση του Γεώργιου Βράνου. Στην ιστορική για τη διοργάνωσή βραδιά συμμετείχε και η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Οι συναυλίες στην πανσέληνο γίνονται το σήμα-κατατεθέν των Γιορτών Ρόκκας, ενώ δίνεται και το έναυσμα στη διοργάνωση να πάρει φεστιβαλική μορφή, φιλοξενώντας πλέον πολυάριθμες δράσεις και εκδηλώσεις, απλωμένες σε πολλές μέρες (και νύχτες) του Αυγούστου.

-> Το 2017 στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας λαμβάνουν χώρα για πρώτη φορά εκπαιδευτικά εργαστήρια και παράλληλες δραστηριότητες, θέτοντας τη βάση για τη διεξαγωγή από τότε και σε κάθε επόμενη διοργάνωση κάθε λογής εργαστηρίων, φιλοξενώντας γνωστούς λιθοξόους, φωτογράφους, χορευτές, συγγραφείς κ.ά. Η διοργάνωση επεκτείνεται και σε άλλους χώρους, όπως στο χωριό της Κεράς, επιτυγχάνοντας ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στους ντόπιους καλλιτέχνες και την κρητική κοινωνία.

-> Το 2018 διοργανώνεται για πρώτη φορά το χοροθεατρικό δρώμενο «Κερά Μια Σκηνή», συνιστώντας το δεύτερο σημείο αναφοράς του καλλιτεχνικού προγραμματισμού των Γιορτών Ρόκκας, δίνοντας το δικό του στίγμα στη διοργάνωση. Ολόκληρο το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε μια σκηνή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, αμφισβητώντας και επανακαθορίζοντας τα όρια μεταξύ θεάτρου και ζωής, μεταξύ τέχνης και καθημερινότητας. Το χωριό γίνεται το σκηνικό τοπίο για να παρακολουθήσει ο θεατής (με τον χάρτη στο χέρι), θεατρικά δρώμενα και σύντομες ερμηνείες, παραστάσεις χορού και μουσικής, εργαστήρια και άλλες δράσεις από δεκάδες καλλιτέχνες παραστατικών και άλλων τεχνών.

-> Το 2021, το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της «Κερά Μια Σκηνή» ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Παρουσιάζει πρωτότυπα θεατρικά έργα που δημιουργούνται στο πλαίσιο του δρώμενου, με κεντρική ηρωίδα της δραματουργίας την Αντωνούσα Καστανάκη, την πρώτη θρυλική επαναστάτρια του χωριού, και τα οποία εκδίδονται σε βιβλίο (εκδόσεις Αιγόκερως), σε συνεργασία με το Greek Play Project και την Ειρήνη Μουντράκη. Τόσο το βιβλίο όσο και τα ίδια τα θεατρικά δρώμενα ταξιδεύουν στη συνέχεια σε όλη τη χώρα, μέσα από συμπράξεις με άλλα φεστιβάλ, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των Γιορτών Ρόκκας. Η «Κερά Μια Σκηνή» έχει γίνει πλέον οργανικό κομμάτι της διοργάνωσης, αποκτώντας το δικό της, πιστό κοινό.

-> Το 2022 οι άνθρωποι των Γιορτών Ρόκκας τολμούν να ονειρευτούν και να επιχειρήσουν κάτι ακόμα μεγαλύτερο, οπότε και φιλοξενούν τη διεθνούς φήμης, πολυβραβευμένη καλλιτέχνιδα Shizuka Hariu, η τέχνη της οποίας ακροβατεί ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία, και έργα της παρουσιάζονται σε όλο τον κόσμο. Στις Γιορτές Ρόκκας, η Shizuka Hariu, «συνομιλεί» με την αυγουστιάτικη πανσέληνο και σχεδιάζει μία μοναδική αρχιτεκτονική και φωτιστική εγκατάσταση ειδικά για το χωρικό περιβάλλον της διοργάνωσης, και συγκεκριμένα για την κεντρική σκηνή. Παράλληλα, η Hariu συνεργάζεται με ντόπιους παραμυθάδες και δίνει φως σε μύθους και θρύλους της περιοχής με μοναδικά installations που εγκαθίστανται στα χωριά, ενώ μέσα από τα εργαστήρια που διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους, φέρνει στην Κρήτη τη δικής της, Ιαπωνική παράδοση.

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι «μια γιορτή στο σπίτι μας», όπως αρέσει στους ίδιους τους κατοίκους που τις διοργανώνουν να λένε. Μια γιορτή με πόρτες και σπίτια ανοιχτά. Με εθελοντές όλων των ηλικιών. Με παιδικές φωνές, μουσική στους δρόμους και στις σκηνές, γέλια και συγκίνηση. Μια γιορτή σε δυο χωριά – πολλές γιορτές και ισάριθμες χαρές, όσοι και οι άνθρωποι που στελεχώνουν τους δυο «ανήσυχους» πολιτιστικούς συλλόγους που βρίσκονται πίσω από τη διοργάνωση· ένα ολοζώντανο παράδειγμα ουσιαστικής αφοσίωσης στη φιλοξενία και στην παράδοση, στις τέχνες και στον πολιτισμό.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ