18.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Οι λεπτομέρειες γύρω από τη μυστική αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης!

Ημερομηνία:

Κι ενώ όλοι είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητή Heinz Richter, του Oμότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manhaim της Γερμανίας είχε ακυρωθεί, μετά και τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών κατά την τελετή αναγόρευσής του, τελικά, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο δημοσίευμά μας, μόλις έφυγαν οι διαδηλωτές οι πανεπιστημιακές αρχές αγνοώντας τις αντιδράσεις των πολιτών προχώρησαν και έχρησαν επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης τον καθηγητή Ρίχτερ! Να σημειώσουμε ότι ένας ικανός αριθμός ακαδημαϊκών και εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης είχαν εκφράσει τις αντιδράσεις τους για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η τελετή αναγόρευσης είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου και όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, προκάλεσε έκπληξη αυτή η επιλογή αφού, και σε προηγούμενη παρουσίαση του βιβλίου του είχαν δημιουργηθεί έντονες αντιδράσεις με αφορμή όσα αρνητικά ο ίδιος έχει υποστηρίξει για την ιστορική Μάχη της Κρήτης, και πιο συγκεκριμένα ότι πρόκειται για έναν “στρατιωτικό μύθο”.

Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο υπάρχει ο ισχυρισμός ότι η μάχη της Κρήτης (την οποία ο συγγραφέας χαρακτηρίζει ως…ιπποτική και δίκαιη) δεν ήταν δα και κανένα σημαντικό γεγονός για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι η συμβολή της στην καθυστέρηση της επιχείρησης «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ»…είναι μύθος, καθώς και ότι το αντάρτικο της Κρήτης ήταν…ασήμαντο. Χαρακτηριστικό σημείο του βιβλίου είναι το απόσπασμα βάσει του οποίου «όταν αναπτύχθηκε ο ανταρτοπόλεμος, ο αγώνας αυτός δεν ήταν πια καθαρός κι έντιμος, αλλά βρώμικος και κτηνώδης»!

Στο βιβλίο παρατίθεται επίσης, η διαταγή του σχεδιαστή της επιχείρησης «Μαρίτα» και «Ερμής», αντιπτεράρχου Κουρτ Στούντεντ στις 31-05-1941, βάσει της οποίας επιχειρείται η παραδειγματική τιμωρία των Χανιωτών για τις…κτηνωδίες τους στο Μάλεμε και στο Καστέλι!

Διαβάστε αναλυτικά εδώ την επιστολή του Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη.

Κρυφά έγινε η αναγόρευση

10384125_10205222672147522_5550627022755808450_n
Κάποιοι από τους πολίτες που παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία ενάντι στην αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η φωτό είναι από το keritisriver.blogspot.gr

Στα γεγονότα τώρα, δίχως να ανακοινωθεί τίποτα και κρύβοντας το γεγονός από τους πολίτες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχώρησε στην αναγόρευση του καθηγητή την Πέμπτη στις 1 το μεσημέρι, στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος τελούσε υπό κατάληψη και δε θα μπορούσε η τελετή να πραγματοποιηθεί δίχως την έγκριση των φοιτητών. Το συντονιστικό όργανο των φοιτητών έδωσε όμως την έγκριση και η τελετή έγινε δίχως κανένα εμπόδιο!

Όπως ενημερωθήκαμε πέρα από τους πολίτες ούτε οι καθηγητές είχαν ενημερωθεί αφού άλλωστε οι αντιδράσεις και εντός του πανεπιστημίου ήταν και πολλές και έντονες. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί εκ των καθηγητών ενημερώθηκαν για την τελετή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρόμειο και μετά την αναγόρευση του καθηγητή Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου.

Να σημειώσουμε επίσης ότι αντιδράσεις για τη συγκεκριμένη βράβευση είχαν εκφραστεί και από το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών αφού θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής εκφράζει τις θέσεις των Γερμανών για αναθεώρηση της ιστορικής αλήθειας:

”Στο βάθος, υπάρχει πάντα η πρόθεσή τους να απαλλαγούν από το στίγμα για τα φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ´ Ράιχ στην Ελλάδα, ΧΩΡΙΣ έμπρακτη μεταμέλεια και απόδοση των γερμανικων αποζημιώσεων και των άλλων οφειλών προς τη χώρα μας”.

Διαβάστε εδώ και το σχετικό άρθρο του Αριστομένη Συγγελάκη, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

assets_LARGE_t_420_54426142_type12713

 

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή του καθηγητή ΑΠΘ  Γιώργου Μαργαρίτη που αναφέρει τα εξής:

“Oσο για την υποτίμηση της Αντίστασης του λαού της Κρήτης δυό μόνο λόγια. Πραγματικά η γεωγραφία, η μορφολογία του εδάφους, η πυκνότητα της γερμανικής κατοχής και η πυκνή παρουσία Βρετανών – με τη δική τους αντίληψη για το αντάρτικο – δεν οδήγησε στη δημιουργία Ελεύθερης Ελλάδας και μαζικών στρατιωτικών Αντιστασιακών σχηματισμών στο νησί. Στις συγκεκριμμένες συνθήκες όμως οι αγώνες του λαού της Κρήτης ενάντια στον κατακτητή ποτέ δεν έπαψαν. Η καλύτερη μαρτυρία γι αυτό είναι οι εκδικητικές θηριωδίες στις οποίες διαρκώς προέβαιναν οι δυνάμεις κατοχής. Ή μήπως δεν έγιναν τέτοια στην Κρήτη; Θα μπορούσε ο Ρίχτερ να μας εξηγήσει σχετικά.

Συμπερασματικά είναι πολύ δύσκολο να είσαι “πολιτικά ουδέτερος” σε υποθέσεις κατάκτησης, λεηλασίας, υποδούλωσης και αιματοκυλίσματος λαών. Ο Ρίχτερ είναι Γερμανός. Δεν είναι κακό αυτό, κάθε άλλο. Αλλά να δικαιώνει τον ναζισμό και τις πρακτικές του επειδή είναι Γερμανός είναι κακό, πολύ κακό.

Είναι κακό για τους Γερμανούς περισσότερο παρά για εμάς. Εμείς την ιστορία μας, τους μάρτυρες και τους ήρωες τους έχουμε και τους τιμάμε. Η Γερμανοί είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξεδιαλέξουν τους δικούς τους ήρωες. Εάν συμπεριλαμβάνουν τους αλεξιπτωτιστές του Στούντεντ και τους φανατισμένους ναζί στο εθνικό τους Πάνθεο υπάρχει πρόβλημα – γι αυτούς.”

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του κ. Μαργαρίτη η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε δηλώσεις της και η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ντανιέλα Μαρούδα ήταν έντονα κριτική: «Ακόμη και αν η πρόθεση είναι θετική, το αποτέλεσμα ενδέχεται να καταστεί επικίνδυνο για τις νομικές θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των γερμανικών οφειλών».

Εξ ίσου καταπέλτης για την πρόθεση αυτή εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών να ανακηρύξει σε επίτιμο διδάκτορα του Χάιντς Ρίχτερ είχε εμφανιστεί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηράκλειο 98,4» ο Στέλιος Περράκης, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο .

«Επιχειρούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Οι αναφορές και οι χαρακτηρισμοί για τον αγώνα του κρητικού λαού που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ανεπίτρεπτοι. Είναι προσβολή και πρόκληση στις θυσίες ενός λαού με τόσα θύματα. Ένα Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί ξεκομμένο από την κοινωνία.. Δεν μπορώ να φανταστώ το πώς ένα Πανεπιστήμιο της Κρήτης θέλει να κάνει επίτιμο διδάκτορα ένα πρόσωπο που προσβάλλει την Κρήτη και τους Κρητικούς», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης.

Ο αντίλογος

Ο αντίλογος έρχεται από τον κ. Ανδρέα Στεργίου, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και εισηγητή της αναγόρευσης Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” κρίνει όλες τις αντιδράσεις «προκατασκευασμένες και εκ του πονηρού». Μιλά μάλιστα για υποκινητές της αντίδρασης που αναμειγνύονται στα εσωτερικά του πανεπιστημίου: «Κάποιοι δεν διάβασαν το βιβλίο του κ. Ρίχτερ ολόκληρο, αλλά πήραν επιλεκτικά αποσπάσματα και επιχειρούν να κατασκευάσουν εντυπώσεις. Ο κ. Ρίχτερ είναι φιλέλληνας με τεράστιο συγγραφικό έργο. Ανέδειξε πρώτος στη Δυτική Ευρώπη τα εγκλήματα των Γερμανών, έχει γράψει βιβλία για την Ελλάδα με αναφορές στη βιαιότητα των γερμανικών στρατευμάτων», δηλώνει ο καθηγητής.

Να σημειώσουμε πάντως, ότι σύμφωνα με την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η απόφαση για την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα του καθηγητή Ρίχτερ έχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο αφού:

“…ενώ το τμήμα συζητούσε την αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα Έλληνα κορυφαίου παγκοσμίως πολιτικού επιστήμονα, με την κατάθεση από τρία μέλη-καθηγητές του τμήματος έγγραφων εισηγήσεων που αιτιολογούσαν την πρότασή τους αυτή, ως διά μαγείας εμφανίστηκε ο κ. Στεργίου, στην ίδια συνεδρίαση της Γ.Σ. του τμήματος, και προφορικά, μόνος του, χωρίς άλλους δύο εισηγητές, όπως προβλέπει το τυπικό, ούτε με γραπτή αιτιολόγηση, πρότεινε να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα και ο κ. Ρίχτερ, λέγοντας προφορικά ότι πρόκειται για μεγάλο φιλέλληνα με σπουδαίο συγγραφικό έργο για την Ελλάδα, ο οποίος έχει τιμηθεί και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (!).

Ο κ. Στεργίου, όμως, στην προφορική του αυτή εισήγηση απέκρυψε προς το Σώμα της Γενικής Συνέλευσης τις αντιδράσεις που ήδη είχε προκαλέσει στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, το βιβλίο του κ. Ρίχτερ για τη Μάχη της Κρήτης και τα όσα απαράδεκτα έγραφε αυτό για την αντίσταση του κρητικού λαού.”

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάνε αυτό που αγαπάς (μέρος 2ο): «Κάτι περισσότερο από ένας μισθός»

Του Γιάννη Αγγελάκη Σε έρευνα της Pew Research σχετικά με...

Εκλογές στην Ομάδα Στήριξης «Συνάνθρωπος»

Η Ομάδα Στήριξης «Συνάνθρωπος» ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για...

Θεοδώρα Τζάκρη: Θα φύγω από το απολειφάδι του ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρω και άλλους μαζί μου

Θέμα χρόνου χαρακτήρισε η Θεοδώρα Τζάκρη την αποχώρησή της...