21 C
Chania
Κυριακή, 10 Μαΐου, 2026

16,6% η ανεργία στην Κρήτη – Το πιο χαμηλό ποσοστό στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Στο 20,8% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Φεβρουάριο εφέτος, μειωμένο μεν κατά 1,8 μονάδες από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 22,6% τον Φεβρουάριο 2017, αλλά αυξημένο, έστω και οριακά, από το αναθεωρημένο προς τα άνω 20,7% τον Ιανουάριο 2018.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 978.072 άτομα και μειώθηκαν κατά 102.296 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (μείωση 9,5%) και κατά 2.045 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,2%).

Από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτουν επίσης τα εξής:

Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.735.098 άτομα. Οι απασχολούμενοι αυξηθήκαν κατά 33.636 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 0,9%) και μειώθηκαν κατά 14.195 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (μείωση 0,4%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.277.165 άτομα και αυξήθηκαν κατά 34.469 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2017 (αύξηση 1,1%) και κατά 12.740 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2018 (αύξηση 0,4%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (26,2% τον Φεβρουάριο 2018 από 27,1% τον Φεβρουάριο 2017) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (16,4% από 19%).

Ηλικιακά, τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις ομάδες 15- 24 ετών (45,4% τον Φεβρουάριο 2018 από 46,4% τον Φεβρουάριο 2017) και 25- 34 ετών (26,1% από 29%). Ακολουθούν οι ηλικίες 35- 44 ετών (18,8% από 19,7%), 45- 54 ετών (16,3% από 17,5%), 55- 64 ετών (17,6% από 19,1%) και 65- 74 ετών (12% από 14%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (25,9% τον Φεβρουάριο 2018 από 27,7% τον Φεβρουάριο 2017), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (21,4% από 22,9%) και η Αττική (21,1% από 22,1%). Ακολουθούν, η Μακεδονία- Θράκη (20,8% από 22,9%), το Αιγαίο (20,2% από 18,4%), η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (18,8% από 22,7%) και η Κρήτη (16,6% από 20,2%).

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φρούριο Ιτζεδίν: Συναγερμός για την ιστορική κληρονομιά μετά την κατάρρευση τμήματος των τειχών

Η πρόσφατη υποχώρηση ενός μεγάλου τμήματος του δυτικού εξωτερικού...

Χάρης Μαμουλάκης: «Καμία ανοχή στον φασισμό, καμία υποχώρηση απέναντι στην υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών»

Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης: «Καμία ανοχή στον φασισμό». Ο βουλευτής Ηρακλείου τόνισε την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας.

Σύλληψη 37χρονου στο Ηράκλειο για κλοπές μπόιλερ και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων

Σύλληψη 37χρονου στο Ηράκλειο για κλοπές μπόιλερ από ταράτσες. Αφαίρεσε θερμοσίφωνες αξίας 600€, τα πούλησε σε ανακύκλωση. Βρέθηκαν φυσίγγια στην οικία του.

ΕΛΜΕ Χανίων: Καταγγέλλει κλήτευση μαθητών σε απολογία για κινητοποιήσεις

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την κλήτευση τριών μαθητών του Μουσικού Σχολείου σε απολογία για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Προκηρύσσει στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας.