17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Οι Τουρκμένιοι της Συρίας και ο ρόλος τους στην κρίση

Ημερομηνία:

Εντός ή εκτός εναέριου χώρου, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού εδράζεται εν πολλοίς και στον πληθυσμό των Τουρκμένιων που η Άγκυρα θεωρεί “αδερφούς” της. Ποια η σχέση τους με την Τουρκία και ποια τα σχέδια του Άσαντ

Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή της Συρίας στα νοτιοανατολικά της σύνορα, οι οποίοι δεν σχετίζονται άμεσα και αποκλειστικά με την προστασία των συνόρων ή του τουρκικού εναέριου χώρου. Ένας από αυτούς, είναι χωρίς αμφιβολία ο πληθυσμός των Τουρκμένιων που διαμένουν στην συριακή επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και με τους οποίους τους συνδέουν “δεσμοί αίματος”.

Τα σύνορα στην περιοχή οριοθετήθηκαν τον Οκτώβρη του 1921, μετά από συμφωνία που υπέγραψε η Γαλλία, η Συρία και η Τουρκία και έτσι επικυρώθηκαν και στη συνθήκη της Λωζάνης. Κάπως έτσι, η μουσουλμανική κοινότητα των Τουρκμένιων, που σήμερα αποκαλεί την περιοχή Τουρκμενιστάν της Συρίας απαριθμεί περί τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες.

Ο πληθυσμός των Τουρκμένιων υπολογίζεται στα 3,5 εκατ., συνιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα-εθνότητα στη Συρία

Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι;

Μετά το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία το τελευταίο κομμάτι γης της σημερινής εδαφικής της επικράτειας, η επαρχία Χατάι στα σύνορα με τη Συρία. Παρόλα αυτά οι Τουρκμένιοι του Μπαγιρμπουκάκ παρέμειναν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η καταγωγή των Τουρκμένιων της σημερινής Συρίας παρόλα αυτά είναι, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, από την Ανατολία, όπου και ζούσαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας και με απόφαση του Σουλτάνου μεταφέρθηκαν στην περιοχή για στρατηγικούς λόγους.

Οι πληθυσμοί αυτοί εξακολούθησαν να μιλούν την τούρκικη γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και πίεση από την αραβο-γαλλική διοίκηση του συριακού κράτους ως το 1938 και ανάγκασε πολλούς από αυτούς να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.

Ο Τούρκος βουλευτής της εποχής Νιγιάζι Μπέι, είχε αναφέρει σε λόγο του μέσα στη βουλή πως “υπάρχουν χωριά που αποτελούν τουρκικό έδαφος και θα έπρεπε να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα” αναφερόμενος σε όλες αυτές τις περιοχές στις οποίες διαμένουν σήμερα Τουρκμένιοι.

Οι επιδιώξεις Άσαντ στην περιοχή

Τα τούρκικα ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Άσαντ, συνεπικουρούμενες από την ρωσική αεροπορία, έχουν ως στόχο να καθαρίσουν την περιοχή από τους Τουρκμένιους για δύο λόγους. Η εφημερίδα Χουργιέτ σημειώνει πως, αφενός το καθεστώς Άσαντ θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο με όσο γίνεται πιο διευρυμένα τα εδάφη επιρροής του στη ζώρα και αφετέρου επιδιώκει να εκδιώξει τους Τουρκμένιους και να “αποικίσει” τα εδάφη αυτά με πληθυσμό που είναι φίλα προσκείμενος προς το καθεστώς.

Ο πρώην ηγέτης της Συρίας έχει στο πλευρό του, όπως αναφέρει η Χουριγιέτ τόσο τις αεροπορικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όσο και την ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ Λιβάνουhurriyetdailynewsnews247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ