Η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την περιοχή της Συρίας στα νοτιοανατολικά της σύνορα, οι οποίοι δεν σχετίζονται άμεσα και αποκλειστικά με την προστασία των συνόρων ή του τουρκικού εναέριου χώρου. Ένας από αυτούς, είναι χωρίς αμφιβολία ο πληθυσμός των Τουρκμένιων που διαμένουν στην συριακή επαρχία που συνορεύει με την Τουρκία και με τους οποίους τους συνδέουν “δεσμοί αίματος”.
Τα σύνορα στην περιοχή οριοθετήθηκαν τον Οκτώβρη του 1921, μετά από συμφωνία που υπέγραψε η Γαλλία, η Συρία και η Τουρκία και έτσι επικυρώθηκαν και στη συνθήκη της Λωζάνης. Κάπως έτσι, η μουσουλμανική κοινότητα των Τουρκμένιων, που σήμερα αποκαλεί την περιοχή Τουρκμενιστάν της Συρίας απαριθμεί περί τα 3,5 εκατομμύρια πολίτες.
Ο πληθυσμός των Τουρκμένιων υπολογίζεται στα 3,5 εκατ., συνιστώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα-εθνότητα στη Συρία
Ποιοι είναι οι Τουρκμένοι;
Μετά το 1939, προσαρτήθηκε στην Τουρκία το τελευταίο κομμάτι γης της σημερινής εδαφικής της επικράτειας, η επαρχία Χατάι στα σύνορα με τη Συρία. Παρόλα αυτά οι Τουρκμένιοι του Μπαγιρμπουκάκ παρέμειναν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η καταγωγή των Τουρκμένιων της σημερινής Συρίας παρόλα αυτά είναι, σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ, από την Ανατολία, όπου και ζούσαν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας και με απόφαση του Σουλτάνου μεταφέρθηκαν στην περιοχή για στρατηγικούς λόγους.
Οι πληθυσμοί αυτοί εξακολούθησαν να μιλούν την τούρκικη γλώσσα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις και πίεση από την αραβο-γαλλική διοίκηση του συριακού κράτους ως το 1938 και ανάγκασε πολλούς από αυτούς να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Ο Τούρκος βουλευτής της εποχής Νιγιάζι Μπέι, είχε αναφέρει σε λόγο του μέσα στη βουλή πως “υπάρχουν χωριά που αποτελούν τουρκικό έδαφος και θα έπρεπε να ενωθούν με τη μητέρα πατρίδα” αναφερόμενος σε όλες αυτές τις περιοχές στις οποίες διαμένουν σήμερα Τουρκμένιοι.
Οι επιδιώξεις Άσαντ στην περιοχή
Τα τούρκικα ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δυνάμεις του Άσαντ, συνεπικουρούμενες από την ρωσική αεροπορία, έχουν ως στόχο να καθαρίσουν την περιοχή από τους Τουρκμένιους για δύο λόγους. Η εφημερίδα Χουργιέτ σημειώνει πως, αφενός το καθεστώς Άσαντ θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο με όσο γίνεται πιο διευρυμένα τα εδάφη επιρροής του στη ζώρα και αφετέρου επιδιώκει να εκδιώξει τους Τουρκμένιους και να “αποικίσει” τα εδάφη αυτά με πληθυσμό που είναι φίλα προσκείμενος προς το καθεστώς.
Ο πρώην ηγέτης της Συρίας έχει στο πλευρό του, όπως αναφέρει η Χουριγιέτ τόσο τις αεροπορικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, όσο και την ένοπλη ομάδα της Χεζμπολάχ Λιβάνουhurriyetdailynews, news247.gr
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.