Περίπου 50 πτήσεις από τη Βρετανία με προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια είναι προγραμματισμένες για τις πρώτες 48 ώρες μετά από την άρση της απαγόρευσης αεροπορικών δρομολογίων που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Σήμερα έχουν προγραμματιστεί 23 πτήσεις από τη Βρετανία με προορισμό επτά περιφερειακά αεροδρόμια. Επτά από αυτές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο, πέντε στη Ρόδο, τέσσερις στην Κεφαλονιά, τρεις στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, δύο στο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και από μία στην Κέρκυρα και την Κω.
Οι περισσότερες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από αεροπορικές εταιρείες που ανήκουν σε tour operators, όπως η Jet 2 και η Thomson. Όπως αναφέρουν πηγές από την αεροπορική αγορά, ορισμένα από τα προγραμματισμένα δρομολόγια ενδέχεται να ακυρωθούν καθώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ταξίδια με αεροπλάνο είναι ακόμα ρευστή.
Περισσότερα τεστ και έλεγχοι της φόρμας PLF
Ήδη, διεξάγονται περισσότερα τεστ από εκείνα που προβλέπονται στο σχεδιασμό της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, δεδομένου ότι ένας μικρός αριθμός αεροπορικών εταιρειών δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί με τους κανόνες σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας PLF.
Τη Δευτέρα για παράδειγμα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αθήνας πτήση της Gulf Air από το Μπαχρέιν στην οποία κανείς από τους επιβάτες δεν είχε συμπληρώσει τη φόρμα PLF. Όλοι οι επιβάτες της πτήσης αυτής υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα, όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες.
Οι έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη συμπλήρωση της φόρμας PLF έχουν ενταθεί και την Τρίτη μάλιστα επιβλήθηκαν και τα πρώτα πρόστιμα ύψους 500 ευρώ σε επιβάτες οι οποίοι ταξίδεψαν δίχως να υποβάλουν δήλωση 48 ώρες πριν από το check in.
Σταθερά μειωμένη η επιβατική κίνηση
Παρά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ήταν αισθητά μειωμένη τις πρώτες 10 ημέρες του Ιουλίου συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο το 2019.
Η επιβατική κίνηση ανήλθε σε σχεδόν 263.000 επιβάτες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση ύψους 83,8% σε σχέση με το 2019, όταν την ίδια περίοδο η κίνηση έφτασε τα 1,62 εκατομμύρια επιβάτες.
Η μικρότερη πτώση, ύψους 60%, σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης το οποίο έχει κίνηση λόγω της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, ενώ η μεγαλύτερη καταγράφεται στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς με τον αριθμό των επιβατών να παρουσιάζει μείωση κατά 93,9%.