14.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

202.000 υπογραφές υπέρ της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Το Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες έχει ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών υπέρ του αιτήματος καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία και ήδη οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 202.000. Με αφορμή αυτό το γεγονός αλλά ίσως και πιο σημαντικά την ανακοίνωση για διεξαγωγή διεθνούς συμποσίου στην Ελλάδα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ο καθηγητής Κώστας Τζάνος έστειλε την παρακάτω επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου:

Αξιότιμε Κύριε / Αξιότιμη Κυρία Βουλευτή,

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση ότι τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων συμφώνησαν στη διεξαγωγή διεθνούς συμποσίου στην Ελλάδα με θέμα τις Γερμανικές αποζημιώσεις, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι μέχρι σήμερα πάνω από 202 000 Έλληνες και ξένοι έχουν υπογράψει το Αίτημα του Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, όπως αυτές έχουν επιδικασθεί στην Ελλάδα από διεθνείς συμφωνίες.

Η πληρωμή των προ πολλού οφειλομένων υποχρεώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι καθαρά θέμα δικαιοσύνης και απόλυτα ανεξάρτητο της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Η πληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων είναι λαϊκή απαίτηση, και ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Βουλή να απαιτήσει την απόδοση δικαιοσύνης. Η υπογραφή του Αιτήματος, που είναι αναρτημένο με τις υπογραφές στην ιστοσελίδα greece.org/blogs/wwii/ , είναι επιβεβαίωση αυτής της λαϊκής απαίτησης.

Σημειωτέον ότι:

H Γερμανία πλήρωσε την τελευταία δόση αποζημιώσεων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε Αμερικανούς δικαιούχους στις 3 Οκτωβρίου του 2010, σχεδόν 92 χρόνια μετά το τέλος αυτού του πολέμου.

Η Γερμανία συνεχίζει την αποζημίωση Εβραίων που υπέφεραν από τους Γερμανούς στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Ιούνιο του 2013 η Βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση σε 5 228 Κενυάτες. για τον βασανισμό τους από την Βρετανική αποικιακή διοίκηση κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου την περίοδο 1952-1963.

Το Αίτημα εστάλη πρόσφατα σε όλα τα μέλη του Γερμανικού Κοινοβουλίου. Σας επισυνάπτω το Αίτημα και την σχετική επιστολή, μεταφρασμένη στα Ελληνικά, που εστάλη στο Γερμανικό Κοινοβούλιο στα Γερμανικά.

Περισσότερες πληροφορίες με σχετική βιβλιογραφία ευρίσκονται στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Το Αίτημα

Το παρακάτω κείμενο εστάλη προς το Γερμανικό Κοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρεώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μέχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011). Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).

Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους». Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών. Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισσότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.

Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Το κείμενο που υπογράφουν οι πολίτες είναι το ίδιο με αυτό που εστάλη προς το γερμανικό κοινοβούλιο.

Για όσους το επιθυμούν μπορούν να συνυπογράψουν το αίτημα για καταβολή των αποζημιώσεων εκ μέρους της Γερμανίας πατώντας εδώ. Διαβάστε κι εδώ για το ζήτημα της κλοπής των αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας από τους Γερμανούς.

Παράταση έως το τέλος του χρόνου για την Επιτροπή για της γερμανικές αποζημιώσεις

Τέλος, να σημειώσουμε ότι παράταση έως το τέλος του χρόνου έδωσε στην επιτροπή για τον προσδιορισμό του ποσού αξιώσεων του Ελληνικού Δημο σίου από τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, με απόφαση του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με σχετική απόφαση η προθεσμία κατάρτισης του σχετικού πορίσματος παρατάθηκε για δύο μήνες έως τα τέλη του 2014, ώστε η επιτροπή να προσδιορίσει εάν το Δημόσιο μπορεί να διεκδικήσει από τη γερμανική κυβέρνηση χρήματα τα οποία αφορούν γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Η παράταση στο έργο της επιτροπής έρχεται λίγες ημέρες μετά το αίτημα της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευρά ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση από τη διεθνή κοινή γνώμη.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ