11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

2023: Πυρηνικός Πόλεμος ή παιχνίδια διπλωματίας; – Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα σε επικίνδυνους ελιγμούς – Το σκληρό μπρα ντε φερ Μπάιντεν – Πούτιν και ο ειρηνευτικός ρόλος του Πεκίνου

Ημερομηνία:

Σε ένα Παγκόσμιο Πόλεμο είναι θεατής ο πλανήτης, με τη σύρραξη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή μόνο σε οικονομικό πλαίσιο, αλλά το «πυρηνικό SOS» να παραμένει έκδηλο.

Οι πρωταγωνιστές, τρεις και το «στάδιο», η πολύπαθη Ουκρανία. Η εισβολή του Πούτιν, από επέμβαση τριών ημερών, έκλεισε ένα χρόνο.

ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα παίζουν επικίνδυνα, με τις «κορώνες» των ηγετών τους να κλιμακώνουν επικίνδυνα την κρίση και τη Ρωσία να αποχωρεί από τη συνθήκη START για τα πυρηνικά.

Την ίδια ώρα, σε μια αποκάλυψη που θα προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις προέβη το CNN, το οποίο αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Ρωσία έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν επί ουκρανικού εδάφους.

Ο Πούτιν γιορτάζει μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις που «έχουν την υποστήριξη ολόκληρης της χώρας», ο Μπάιντεν από την Βαρσοβία μιλά για βιασμούς παιδιών και ο Σι κάνει δυναμικό comeback εξ Ανατολάς.

Άλλωστε είναι κοινώς γνωστό πως η Κίνα φιλοδοξεί να κάνει δική της την Ευρώπη, με τους δικούς της, οικονομικούς όρους. Τι γίνεται όμως με τη ραδιενέργεια:

Ρωσία: Αποχωρεί από τη συνθήκη START – Πυρηνικοί πύραυλοι σε ετοιμότητα

Σε μια εξέλιξη που ίσως ανοίγει το δρόμο για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες ότι η Μόσχα αποσύρεται από τη συνθήκη New START που είχε υπογράψει με τις ΗΠΑ για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων τους.

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του την Τρίτη, ο Πούτιν προειδοποίησε μάλιστα τη Δύση ότι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον στην ομιλία Πούτιν

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές, είπε, η Ρωσία θα κάνει το ίδιο.

«Είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» δήλωσε ο Πούτιν, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 και περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων που μπορούν να διατηρούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, οι οποίες αντιστοιχούν από κοινού στο 90% των πυρηνικών όπλων σε όλο τον κόσμο.

usa russia china

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι» στην Ουάσιγκτον σκέφτονται να ξαναρχίσουν τις πυρηνικές δοκιμές, και για τον λόγο αυτό το ρωσικό υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι έτοιμο να κάνει το ίδιο.

«Φυσικά δεν θα το κάνουμε πρώτοι. Αν όμως οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δοκιμές, τότε θα προχωρήσουμε κι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να έχει την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι η παγκόσμια στρατηγική ισοτιμία μπορεί να καταστραφεί» είπε.

«Πριν από μια εβδομάδα, υπέγραψα διάταγμα με το οποίο τα επίγεια στρατηγικά συστήματα τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» προειδοποίησε.

Ο ρώσος πρόεδρος προχώρησε στις ανησυχητικές πυρηνικές απειλές κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, κατά την οποία δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και κατηγόρησε το NATO ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης.

Ρωσία – «Δεν αποτελούμε πυρηνικό κίνδυνο»

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση της να αναστείλει την συμμετοχή της στην συνθήκη για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών New START που έχει υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου.

«Δεν νομίζω ότι η απόφαση να αναστείλουμε την συνθήκη New START μας φέρνει πιο κοντά στον πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

Βέβαια ποιος μπορεί να τους πιστέψει, όταν η ίδια η Μαρία Ζαχάροβα, ελάχιστες μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ρωτούσε τους δημοσιογράφους… πότε θα γίνει, ώστε να κανονίσει τις διακοπές της.

maria zakharova

Τι κρύβει το ταξίδι του ΥΠΕΞ της Κίνας στη Ρωσία;

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, καθώς η Κίνα και η Ρωσία επιβεβαιώνουν τη στενή διμερή σχέση τους λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η συνάντηση αυτή βάζει ήδη… ψύλλους στ’ αυτιά όσων προβλέπουν έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των υπερδυνάμεων μέσα στο 2023.

0f7f1f55 cb06 41d9 8db3 83c769577c83

Σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γουάνγκ συναντήθηκε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου δήλωσε ότι αναμένεται να επιτευχθεί μια «νέα συναίνεση» για την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Κίνας, αναμένεται να επισκεφθεί τον Πούτιν στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακριβής ημερομηνία.

Η επίσκεψη του Γουάνγκ στη Μόσχα, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, όπως ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, δείχνει ότι «η σχέση όχι μόνο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά επεκτείνεται, μεγαλώνει», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

Την Τρίτη η Κίνα δημοσίευσε ένα κυβερνητικό έγγραφο σχετικά με την παγκόσμια πρωτοβουλία της για την ασφάλεια, το οποίο περιέγραφε τις αρχές που διέπουν τις πολιτικές του Πεκίνου.

Πρότεινε μια υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη έννοια της «κοινής ασφάλειας» που θα «σέβεται και θα εγγυάται την ασφάλεια κάθε χώρας». Ανέφερε ότι «μόνο η ασφάλεια που βασίζεται στην ηθική και τις σωστές ιδέες μπορεί να έχει στέρεα θεμέλια και να είναι πραγματικά ανθεκτική».

Το έγγραφο απέρριπτε επίσης ρητά τη χρήση κυρώσεων ως μέσο επίλυσης διαφορών. Ο Σι έχει απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Κίνα να γίνει αυτάρκης σε βασικές βιομηχανίες, όπως οι ημιαγωγοί, καθώς αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο αριθμό εξαγωγικών ελέγχων από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να καταλάβει την Ταϊβάν με τη βία, η προοπτική διεθνών κυρώσεων, παρόμοιων με αυτές που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, θα ήταν ένα από τα πολλά εμπόδια στο δρόμο της.

Ο Σι αναμένεται να εκφωνήσει μια «ειρηνευτική ομιλία» την Παρασκευή, την επέτειο της εισβολής, η οποία πιθανότατα θα βασίζεται στις ιδέες που περιγράφονται στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την ασφάλεια.

Ο Gabuev δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις προειδοποιήσεις ότι η Κίνα σχεδιάζει άμεσα να διαπραγματευτεί νέες παραδόσεις όπλων ή πυρομαχικών που θα επηρεάσουν άμεσα την πολεμική προσπάθεια. Το Πεκίνο θα μπορούσε να συνδέσει τις παραδόσεις όπλων με παρόμοια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν, πρότεινε.

«Ειρηνική διευθέτηση»

Αντί να θέλει να κλιμακώσει τη σύγκρουση, η επίσκεψη του Γουάνγκ στη Μόσχα ήταν μια ευκαιρία να προωθήσει την ιδέα ότι η Κίνα επιθυμεί μια «ειρηνική διευθέτηση», δήλωσε η Ρόζμαρι Φουτ, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η κινεζική ηγεσία τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στις διεθνείς υποθέσεις, τόσο ως ιδεολογία όσο και ως μέσο για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων.

Η Φουτ δήλωσε ότι η Κίνα βλέπει επίσης τη Ρωσία ως ρυθμιστικό παράγοντα έναντι του δυτικού ελέγχου. Πέρυσι ο Thomas Haldenwang, επικεφαλής της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Γερμανίας, δήλωσε ότι όσον αφορά τη διεθνή ασφάλεια, «η Ρωσία είναι η καταιγίδα, η Κίνα είναι η κλιματική αλλαγή».

rn

Ο Ken McCallum, ο διευθυντής της MI5, έχει κάνει παρόμοια σχόλια. Το επιχείρημα αυτό ενίσχυσε την πεποίθηση του Πεκίνου ότι «η Κίνα θα έπρεπε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του βάρους των δυτικών επικρίσεων και δράσεων εάν η Ρωσία δεν υπήρχε με τη σημερινή της μορφή», δήλωσε η Φουτ.

Για τη Ρωσία, η επέκταση της οικονομικής συνεργασίας με την Κίνα είναι το κλειδί για την επιβίωση των κυρώσεων και τη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας.

«Η Κίνα γίνεται όλο και περισσότερο μια σανίδα σωτηρίας που κρατάει το καθεστώς στην επιφάνεια και το εμποδίζει να μετατραπεί σε μια γιγαντιαία Βόρεια Κορέα με υπερβολικά στρατιωτικοποιημένη βιομηχανία και πλήρη καταστροφή της κανονικής ζωής», δήλωσε ο Gabuev. «Φυσικά, η Ρωσία είναι μια πολύ πιο ισχυρή οικονομία, αλλά χωρίς τη δυνατότητα πώλησης στην κινεζική αγορά ή πρόσβασης στην κινεζική τεχνολογία, η ζωή θα είναι πιο δύσκολη και η πολεμική προσπάθεια θα είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί».

ΝΑΤΟ: Η διακήρυξη των «9 του Βουκουρεστίου» υπέρ της Ουκρανίας – «Άμεση απειλή η Ρωσία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», καθησυχάζοντας τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Συμφώνου, μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών New START, κάτι που χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

«Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Το άρθρο 5 είναι μια ιερή υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ. Θα υπερασπιστούμε κυριολεκτικά κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν στη σύνοδο των «Εννέα του Βουκουρεστίου», (Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας..

Το άρθρο 5 ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον οποιουδήποτε μέλους του ΝΑΤΟ θεωρείται επίθεση εναντίον όλων και απαιτεί την κοινή απάντησή τους.

w22 20111026849639

Όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τη χώρα του από τη New START, την χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος».

Οι περισσότερες χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ τάσσονται ενθέρμως υπέρ της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και οι ηγέτες τους έχουν ζητήσει να σταλούν στο Κίεβο πρόσθετοι πόροι, όπως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε στη σύνοδο ότι η Ουάσινγκτον έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια των χωρών αυτών. «Εσείς βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνάς μας. Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα τι διακυβεύεται σε αυτήν τη σύγκρουση. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία των δημοκρατιών σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

AP23053534664111

«Άμεση απειλή η Ρωσία»

Στη διακήρυξή τους μετά τη σύνοδο, οι «Εννέα του Βουκουρεστίου» ανέφεραν ότι δεσμεύονται να αυξήσουν τη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στα εδάφη τους ως μέτρο αποτροπής απέναντι στη Μόσχα.

«Η Ρωσία είναι η σημαντικότερη και πιο άμεση απειλή για την ασφάλεια» των συμμάχων, σημείωσαν. Εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί» αναφέρεται στο κείμενο.

Την διακήρυξη υπέγραψε και η Ουγγαρία, η οποία συχνά εμφανίζεται να διαφωνεί με τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και, μαζί με την Τουρκία, είναι τα μοναδικά μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμη δεν έχουν εγκρίνει τα ενταξιακά αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Πριν από τη σημερινή συνάντηση, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση και να μην γενικευτεί η σύρραξη – αυτή η στάση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις εκκλήσεις των γειτονικών χωρών που ζητούν μια ξεκάθαρη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN24 ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη και, εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η χώρα του μπορεί να εφοδιάσει το Κίεβο αρχικά με τα αεροπλάνα MiG που διαθέτει ακόμη στον στόλο της.

Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου πρότεινε στον Μπάιντεν να αναπτύξει συστήματα HIMARS, επιθετικά ελικόπτερα και άλλα συστήματα επιτήρησης του εναέριου χώρου στις χώρες της Βαλτικής.

Πυρηνικός πόλεμος: Οδηγίες επιβίωσης από τον Αρμαγεδδώνα

Νέα λίστα με αποθέματα φαρμάκων που θα πρέπει να κρατούν οι χώρες για την προστασία του πληθυσμού από έκτακτες καταστάσεις μόλυνσης από πυρηνικά καθώς και συμβουλές για την κατάλληλη διαχείριση των φαρμάκων αυτών, εξέδωσε προ δύο εβδομάδων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αποθέματα περιλαμβάνουν φάρμακα που είτε προλαμβάνουν ή μειώνουν την έκθεση σε ακτινοβολία είτε θεραπεύουν τραυματισμούς μόλις συμβεί η έκθεση.

«Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, οι άνθρωποι μπορεί να εκτεθούν σε ακτινοβολία σε δόσεις που κυμαίνονται από αμελητέες έως απειλητικές για τη ζωή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταστήσουν διαθέσιμες τις θεραπείες σε όσους έχουν ανάγκη, γρήγορα. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να προστατεύσουν την υγεία των πληθυσμών και να ανταποκριθούν άμεσα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει έτοιμες προμήθειες φαρμάκων που σώζουν ζωές, που θα μειώσουν τους κινδύνους και θα θεραπεύσουν τραυματισμούς από ακτινοβολία», δήλωσε η Δρ Μαρία Νέιρα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Υγιέστερων Πληθυσμών.

Screenshot 3 26

Εθνικά αποθέματα

Ο νέος κατάλογος αντικαθιστά την έκθεση του ΠΟΥ του 2007 σχετικά με την ανάπτυξη εθνικών αποθεμάτων για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ραδιενέργεια. Περιλαμβάνει νέες πληροφορίες για τους συνδυασμούς φαρμάκων που χρειάζεται να βρίσκονται σε απόθεμα, με βάση τις εξελίξεις στην ιατρική έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας την τελευταία δεκαετία.

Παρέχει συμβουλές για την πολιτική που πρέπει να τηρηθεί για την απόκτηση φαρμάκων που μπορούν να αποτρέψουν ή να μειώσουν την πρόσληψη ραδιονουκλεϊδίων ή να αυξήσουν την αποβολή των ραδιονουκλεϊδίων από το ανθρώπινο σώμα.

Εξετάζει τα κύρια στοιχεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη, διατήρηση και διαχείριση των εθνικών αποθεμάτων ειδικών προμηθειών ιατρικών υλικών που θα απαιτηθούν για έκτακτες ανάγκες από ακτινοβολίες και πυρηνικά.

Η έκθεση εξετάζει τον ρόλο των εθνικών υγειονομικών αρχών στην ανάπτυξη αποθεμάτων, καθώς και τον ρόλο της ΠΟΥ, ως του κορυφαίου διεθνή οργανισμού για τη δημόσια υγεία με την εξουσία και την ευθύνη να συνδράμει σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Με δεδομένο αυτό, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση στις χώρες σχετικά με την ετοιμότητα για τη δημόσια υγεία και την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης αποθεμάτων. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως σημειώνεται, ο ΠΟΥ μπορεί να βοηθήσει στην προμήθεια ή την κοινή χρήση ιατρικών προμηθειών μεταξύ των χωρών.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει μια σύντομη ανασκόπηση επιλεγμένων αναδυόμενων τεχνολογιών και σκευασμάτων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επαναχρησιμοποίησης προϊόντων που είχαν προηγουμένως εγκριθεί για άλλες ενδείξεις.

Τέλος, η έκθεση παρέχει παραδείγματα πρακτικών για τη δημιουργία και τη διαχείριση ενός εθνικού αποθέματος σε επιλεγμένες χώρες, δηλαδή Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσική Ομοσπονδία και ΗΠΑ.

«Αυτή η ενημερωμένη λίστα κρίσιμων φαρμάκων θα είναι ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο προετοιμασίας και ετοιμότητας για τους εταίρους μας να εντοπίσουν, να προμηθευτούν, να αποθηκεύσουν και να παράσχουν αποτελεσματικά αντίμετρα έγκαιρα σε όσους κινδυνεύουν ή εκτίθενται σε αυτά τα συμβάντα», δήλωσε ο Δρ Μάικ Ράιαν, Εκτελεστικός Διευθυντής Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ.

Τι είδη χρειάζονται συνολικά

Συνήθως, ένα εθνικό απόθεμα για όλους τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα υγείας θα περιλαμβάνει γενικές προμήθειες, όπως εξοπλισμό ατομικής προστασίας, κιτ τραυματισμών, υγρά, αντιβιοτικά και παυσίπονα.

Οι νέες οδηγίες περιλαμβάνουν μόνο τα συγκεκριμένα φάρμακα που είναι γνωστά και σήμερα παίρνουν άδεια χρήσης από τον ΠΟΥ, για την πρόληψη ή τη θεραπεία της υπερέκθεσης του ανθρώπου στην ακτινοβολία.

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από πυρηνικά μπορεί να προκαλέσουν σε έκθεση σε δόσεις ακτινοβολίας αρκετά υψηλές ώστε να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες στην υγεία ή ακόμα και θάνατο. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να ανταποκρίνονται γρήγορα σε τέτοιες απειλές. Πολλές χώρες, ωστόσο, εξακολουθούν να στερούνται τα βασικά στοιχεία ετοιμότητας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση στη Γραμματεία του ΠΟΥ.

Τα πιθανά σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν ραδιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ιατρικές ή ερευνητικές εγκαταστάσεις ή ατυχήματα κατά τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών, καθώς και σκόπιμες χρήσεις ραδιενεργών υλικών με κακόβουλη πρόθεση.

Φάρμακα σε απόθεμα

Σύμφωνα με την έκθεση, το απόθεμα έκτακτης ανάγκης κατά της ραδιενεργούς ακτινοβολίας θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα φάρμακα:

  • Σταθερό ιώδιο, που χορηγείται για την πρόληψη ή τη μείωση της έκθεσης του θυρεοειδούς σε ραδιενεργό ιώδιο.
  • Χηλικούς παράγοντες αποδόμησης άμμου (Μπλε της Πρωσίας, που εφαρμόζεται για την απομάκρυνση του ραδιενεργού καισίου από το σώμα και ασβεστίου/ψευδαργύρου-DTPA που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εσωτερικής μόλυνσης με ραδιονουκλίδια υπερουρανίου).
  • Κυτοκίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της βλάβης του μυελού των οστών, σε περίπτωση οξέος συνδρόμου ακτινοβολίας (ARS), καθώς και
  • Άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εμέτου, της διάρροιας και των λοιμώξεων.

Οι αναδυόμενες θεραπείες και τα αντίμετρα που επίσης παρατίθενται στην έκθεση, δίνουν μια εικόνα για τα μελλοντικά ιατρικά αντίμετρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση ασθενών που εκτίθενται υπερβολικά σε ραδιενεργό ακτινοβολία. Ειδικότερα, μελέτες που εντοπίζουν νέες κυτταρικές και μοριακές οδούς και τρόπους χορήγησης των φαρμάκων μπορούν να αξιοποιηθούν για νέες θεραπείες και νέα προϊόντα για χρήση σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης από ραδιενεργό ακτινοβολία.

Ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης

Ο συντονισμός των τοπικών, εθνικών και διεθνών απαντήσεων στην απειλή της ραδιενέργειας, είναι απαραίτητος για μια εναρμονισμένη απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης λόγω ακτινοβολίας. Ως οργανισμός που είναι αρμόδιος για την καθοδήγηση των παρεμβάσεων υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, ο ΠΟΥ παρέχει συμβουλές και διασφαλίζει την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για χώρες που αναπτύσσουν εθνική ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ακτινοβολίας.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ