12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο άνθρωπος υποκαθιστά την φύση μα δεν την αντικαθιστά

Ημερομηνία:

Γράφει ο Κανάκης Γερωνυμάκης

 

Συχνά ο άνθρωπος υποκαθιστά την φύση μα όμως δεν την αντικαθιστά. Μάλιστα κάποιες φορές την παραβιάζει όπου η φύση εκδικείται.

Α) Π.χ. Κάποια ανδρόγυνα έχουνε πρόβλημα τεκνοποιίας και καταφεύγουνε σε τεχνητή γονιμοποίηση. Κάποιες φορές επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός. Όμως συχνά συμβαίνει να γεννιούνται μέχρι και έξι νεογνά όπου δημιουργείται σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ με φυσιολογική γονιμοποίηση γεννιέται ένα και σπανιότερα δύο.
Β)  Με τη σύγχρονη καλλιέργεια γίνεται εντατική εκμετάλλευση της γής. Με τα λιπάσματα, με τα φάρμακα (που καταπολεμούνται οι εχθροί των φυτών) πολλαπλασιάζεται ποσοτικά η παραγωγή, ποιοτικά όμως μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα.

Γ) Στα γκρεμνά της Κρήτης, στις ξερές πέτρες, φύεται το ενδιμικό φυτό δίκταμος. Το αιθέριο έλαιον που παράγεται από την απόσταξή του, που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη φαρμακοποιία το έκανε πανάκριβο μα άμα το φυτέψανε σε κήπους και σε γλάστρες και το αποσπασανε από το φυσικό του περιβάλλον το κακοποιήσανε ποιότικώς.

Δ) Με τα σύγχρονα μέσα έγινε υπεραλίευση στις θάλασσές μας , μα όμως αναπτύχθηκε η ιχθυοκαλλιέργεια, όπου είναι αξιόλογη και η προσφορά της και τα κέρδη που αφήνει. Όμως και εδώ υπάρχει σημαντική ποιοτική κακοποίηση στα ψάρια. Αυτό συμβαίνει και στα πουλερικά και τα ζώα που αναπτύσσονται μαντρισμένα. Πάρα πολύ διαφέρουνε τα «φουριάρικα».

Ε) Ακόμα με τα κλιματιστικά μπορεί ο άνθρωπος να ρυθμίσει τη θερμοκρασία στο δωμάτιό του σε όποιον βαθμό θέλει. Και εδώ η φύση υποκαθίσταται μα δεν αντικαθίσταται. Μέχρι την δεκαετία του 1970 επαραθέριζα στο Ασφένδου. Ποτέ δεν θυμούμαι να μην δέχομαι να με σκεπάζει το σεντόνι. Πρόσφατα σε μια ζεστή μέρα έμεινα σε ξενοδοχείο στον Ομαλό. Ευχαριστήθηκα τον ύπνο αφύ η φύση μου παρείχε οικολογική θερμοκρασία.

Η επαρχία Σφακίων προσφέρεται για κάθε γούστο του τουρίστα και για κάθε εποχή. Κάλλιστα μπορεί ο χειμερινός κολυμπητής τον χειμώνα, να πάει στα βουνά μας να απολαύσει τα χιόνια και μετά να κατεβεί στις δαντελώδεις παραλίες μας να κάνει το μπάνιο του και, αν θέλει, μπορεί να περιπλανηθεί να απολαύσει δάση, βουνά, φαράγγια και ιστορικούς τόπους. Επίσης μπορεί όποιος το θέλει, να πάει στα παραλιακά μας μέρη να κάνει το μπάνιο του, να φάει το φρέσκο του ψαράκι και το βράδυ να πάει στα ορεινά μας χωριά, Ίμβρος και Ασκύφου να κάνει τον ωραίο του οικολογικό ύπνο όπου σε αυτό το υψόμετρο δεν είναι απαραίτητο και το αεροζόλ για τα κουνούπια. Αλυσιδωτα αρχίζουνε οι παραλίες από ανατολάς: Λάκκοι, Ορθή Αμμούτσα, Κάστρο Βάταλος, Κολοκασιανή Γιαλιά Κούτελος, Αμμούδι, Χ. Σφακίων, Ίλιγγας, Γλυκά Νερά, Λουτρό, Λύκος, Σαλούδα, Αγ. Ρουμέλη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...