17.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Βάμος ποιεί πολιτισμό

Ημερομηνία:

Μέσα στην οικονομική κρίση, την πτώση κάθε αξίας και φυσικά του πολιτισμού όπου τα πάντα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, καμιά φορά στο βάθος φαίνονται κάποιες φωτεινές ακτίνες. Κι είναι αυτές που μας δίνουν ανάσες, μας αφυπνίζουν και μας δίνουν ανάσες για μια ανάταση.

Υπάρχουν λίγοι φυσικά συνάνθρωποί μας, γνωστοί ή άγνωστοι, φίλοι ή όχι που κάνουν τη διαφορά κι αποτελούν όαση μέσα στην έρημο της κρίσης αξιών.

Οφείλουμε σ’ αυτές τις περιπτώσεις να φωνάξουμε και να αναδείξουμε αυτές τις φωτεινές παρουσίες και τις προσπάθειες της ανθρώπινης προόδου.

Εδώ στην περιοχή μας, στο Νομό μας και διπλά μας, πιο συγκεκριμένα στον Βάμο εδώ και καιρό συμβαίνουν πράγματα και θάματα, αξιόλογα που μας ανεβάζουν πολλά σκαλιά.

Όμως κανείς δεν μίλησε, κανείς δεν στάθηκε αρωγός. Και μιλάω για όσα συμβαίνουν στο Βαμο, διπλά μας, και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Μιλάω για μια προσπάθεια γενναία που έχει όνομα κι επώνυμο Γιώργος Χατζηδάκης- Βαμος και είμαι πολύ περήφανος που είναι φίλος μου. Πιθανόν υπάρχουν κι άλλοι που βοηθούν αλλά αναφέρομαι προς το παρόν στην ψυχή και κινητήριο δύναμη.

Έμαθε κανείς μας, παρά τις προσπάθειες που γίνονταν, για τα δρώμενα στο Βαμο όλο το καλοκαίρι; Τις μουσικές βραδιές Τζαζ ,Ροκ κλπ που μου διαφεύγουν στο Βαμο σε υπέροχους χώρους, με συμμετοχή αξιόλογων καλλιτεχνών από Ελλάδα, Αμερική Πολώνια και άλλα μέρη του κόσμου. Πανδαισία ήχων και δημιουργιών.

Και να σημειωθεί οτι δεν περιορίζεται σ’ αυτά. Υπάρχουν σχεδόν κάθε εβδομάδα αφιερώματα σε μεγάλες μουσικές μορφές ή τέλος πάντων σε είδη μουσικής και γενικότερα πολιτισμού.

Αξιόλογες κοπιαστικές προσπάθειες και χωρίς καμιά βοήθεια και να σκεφτεί κανείς οτι αυτά είναι μοναδικά δρώμενα και μιλάω για όλη την Κρήτη. Προάγουν τον πολιτισμό γι’ αυτό καλό θα είναι σε τέτοιες προσπάθειες να σκύβουν και να βοηθούν αν όχι το επίσημο κράτος, τουλάχιστον οι Δήμοι.

Βεβαίως δεν θα ήθελα να ξεχάσω αυτήν την καταπληκτική προσπάθεια των μουσικών που απαρτίζουν το “Βαμος enseble” που και το Σάββατο είχε παρουσία στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανιων. Προκειται για μια εξαιρετική μουσική παραγωγή και παρουσία, για την οποία θα μιλήσουμε σε άλλο κείμενο.

Πάντως θα καταλέξω οτι ο Βαμος δημιουργεί, συμβάλει στον πολιτισμό και δεν πρέπει να το αγνοήσουμε.
Όλοι μαζί ας ανέβουμε επίπεδο

 

Μανόλης Μπαδογιάννης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...