15.8 C
Chania
Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2026

24 πτήσεις μεταξύ Σιγονέλας και Σούδας πριν την επίθεση στο Ιράν – Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα πτήσεων

Ημερομηνία:

Τα αεροσκάφη έφταναν στη Βάση της Σούδας στην Κρήτη και επέστρεφαν πίσω αρκετές φορές, σε μια έντονη κινητικότητα που προμήνυε τις εξελίξεις.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της επίθεσης της 28ης Φεβρουαρίου κατά του Ιράν, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), αεροσκάφη περιπολίας και αεροσκάφη C-130T Hercules του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ απογειώνονταν από τη βάση της Σιγονέλα στην Ιταλία. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα αεροσκάφη κατέφθαναν στη Βάση της Σούδας στην Κρήτη και επέστρεφαν επανειλημμένα στη βάση τους. Η εφημερίδα Il Fatto Quotidiano αναφέρει το γεγονός αυτό σήμερα, βασιζόμενη σε δεδομένα από την αμερικανική εμπορική πλατφόρμα AirNav, η οποία παρακολουθεί πτήσεις και έχει το ΝΑΤΟ μεταξύ των πελατών της.

Οι αναχωρήσεις από τη Σιγονέλα

Λίγο πριν από την επίθεση, καταγράφηκαν 24 πτήσεις μεταγωγικών C-130T Hercules από τη Σιγονέλα προς τη Βάση της Σούδας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιούνταν πέντε πτήσεις την ημέρα μεταξύ 23 και 24 Φεβρουαρίου. Η ερευνητική μονάδα του Sky έδειξε ότι, ξεκινώντας από τις 23 Φεβρουαρίου, 161 αμερικανικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στις βάσεις Spangdahlem και Ramstein στη Γερμανία, ενώ 246 απογειώθηκαν από αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί η ιστορική αναδρομή στο 2003, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν τη Σιγονέλα για τον πόλεμο κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρώμη, Mel Sembler, είχε αναφέρει σε τηλεγραφήματα: «Πήραμε όλα όσα ζητήσαμε. Τα ιταλικά αεροδρόμια, τα λιμάνια και οι υποδομές μεταφορών τέθηκαν στη διάθεσή μας». Επίσης, σημείωνε: «Η ιταλική κυβέρνηση συνεργάστηκε μαζί μας σε θέματα τακτικής για να διασφαλιστεί ότι ο Τσιάμπι (Ciampi) δεν θα έθετε συνταγματικό ζήτημα για την ανάπτυξη της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από τη Βιτσέντζα στο βόρειο Ιράκ».

Οι συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας

Σύμφωνα με τις ισχύουσες συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας, η χρήση των αμερικανικών εγκαταστάσεων και υποδομών στη Σιγονέλα διέπεται από τη Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Status of Forces Agreement – SOFA), τη Διμερή Συμφωνία Υποδομών, τη «Συμφωνία Shell» του 1995, καθώς και από ειδικές τεχνικές συμφωνίες που έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη βάση.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ