13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

25 Νοεμβρίου 1942: Η συμβολή Χανιωτών στον Γοργοπόταμο

Ημερομηνία:

Γράφει ο Εμμανουήλ Παπαδάκης, γιατρός

Έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στην επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου να γιορτάζεται και η μέρα της Εθνικής Αντίστασης σ’ όλη την Ελλάδα, όπως γίνεται την 25η Νοεμβρίου κάθε χρόνο.

Η τοποθέτηση της γιορτής της Εθνικής Αντίστασης αυτή τη μέρα είναι απόλυτα δίκαιη, διότι η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου υπήρξε το κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη.

Απέδειξε τι μπορούν να κάνουν οι Έλληνες ενωμένοι, όπως ήταν τότε οι αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και όλων των τότε Συμμάχων και μείωσε το κύρος του Άξονα. Η καθυστέρηση βέβαια με την οποία έγινε ελάττωσε τη στρατηγική του αξία, διότι ο Ρόμελ είχε, ωστόσο νικηθεί από τους Συμμάχους στην Αφρική.

Σημαντικό νομίζω είναι για τα Χανιά, ότι τρεις από τους πρωταγωνιστές του σπουδαίου εγχειρήματος μεταξύ των Άγγλων και των άλλων Ελλήνων πατριωτών που συμμετείχαν στην ανατίναξη ήταν Χανιώτες.

Οι πέντε εκκινήσαντες την 23-7-1942 με τον στρατηγό Ν. Ζέρβα για τα βουνά. Από αριστερά οι Γ. Παπαδάκης, Κ. Πυρομάγλου, ο στρατηγός Ν. Ζέρβας, ο Μ. Μυριδάκης και ο Π. Κωτσάκης. Απ’ αυτούς ο Πυρομάγλου πήγαινε όχι για να μείνει αλλά για σύνδεσμος με αυτούς που θα έμεναν στα βουνά

– Ο Μιχάλης Μυριδάκης καθηγητής Μαθηματικών κι έφεδρος υπολοχαγός πυροβολικού από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου.

– Ο Γιάννης Παπαδάκης, αξιωματικός της τότε αστυνομίας πόλεων από τον Κουρνά Αποκορώνου και

– Ο Παντελής Κωτσάκης, εμποροράπτης των Αθηνών από την Αγία Ειρήνη Σελίνου.

Και οι τρεις ήταν οι πρώτοι και οι στενότεροι συνεργάτες του Ζέρβα, με τους οποίους ξεκίνησε από την Αθήνα τον Ιούλιο του 1942 κι οργάνωσε τις αντάρτικες ομάδες του ΕΔΕΣ ΕΟΕΑ στα βουνά της Ηπείρου. Με αυτούς γύρισε στην Αθήνα το 1945 μετά το τέλος του Αγώνα κατά των κατακτητών και γι’ αυτούς έγραψε τα πιο επαινετικά λόγια στην αναφορά του προς το τότε Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΟΙ πρώτοι τέσσερις αντάρτες του ΕΔΕΣ. Από αριστερά Μ. Μυριδάκης, Ν. Ζέρβας, Π. Κωτσάκης, Ι. Παπαδάκης μετά την επάνοδό τους στην Αθήνα

Από τους ανωτέρω μαχητές, ο Μιχάλης Μυριδάκης υπήρξε ο στρατιωτικός υπεύθυνος της επιχείρησης για την ανατίναξη της γέφυρας, και αυτός που διευθέτησε τις τελευταίες διαφωνίες μεταξύ ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, ώστε να πραγματοποιηθεί το μεγάλο κατόρθωμα.

Γι’ αυτό μετά από πρόταση του Συμμαχικού Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, παρασημοφορήθηκε στο βουνό, μαζί με τους Ναπολέοντα Ζέρβα και Άρη Βελουχιώτη, και ο Μιχάλης Μυριδάκης.

Ο στρατηγός Ν. Ζέρβας και ο Μιχάλης Μυριδάκης μετά την παρασημοφόρησή τους για την επιχείρηση του Γοργοποτάμου

Τα λίγα αυτά λόγια τα έγραψα όχι τόσο για να τιμηθεί η μνήμη των τριών ηρώων μαχητών (*), διότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους ουδέποτε ζήτησαν τιμές, ηθικές ή υλικές, αλλά για να φανεί, ότι και στο Γοργοπόταμο ήταν πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Χανιωτών, όπως και σε όλα τα σπουδαία εθνικά γεγονότα.

Πρέπει να το θυμόμαστε.

* Οι ανωτέρω τρεις Χανιώτες αντιστασιακοί τιμήθηκαν απ’ τον Δήμο Χανίων με την ονομασία τριών οδών της πόλης μας (κάθετοι της Ακρωτηρίου)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ