Τη σύσταση 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) σε 60 αστικές περιοχές της χώρας ενέκρινε μεταξύ άλλων το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου 2017. Η σύσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) συμπληρώνει τη βαθιά προοδευτική και κοινωνικά ανακουφιστική μεταρρύθμιση της καθολικής πρόσβασης του ανασφάλιστου πληθυσμού στο Σύστημα Υγείας. Οι νέες δομές αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στην κατεύθυνση της προσφοράς υψηλής ποιότητας υπηρεσιών με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, την εξωστρέφεια, τον κοινοτικό προσανατολισμό, την πρόληψη, την αγωγή και προαγωγή υγείας, καθώς και την κατ’ οίκον φροντίδα υγείας.
Κάθε Μονάδα, θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας (οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό) και θα έχει δυνατότητα κάλυψης περισσότερων από 2 εκατομμύρια πολιτών. Παράλληλα, οι Το.Μ.Υ. θα δικτυώνονται με Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Μονάδες καταπολέμησης των εξαρτήσεων. Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες δομές Υγείας, που βρίσκονται στη «γειτονιά» τους. Οι Μονάδες αυτές, σε στενή συνεργασία με υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, θα τονώσουν την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών, θα καλλιεργήσουν το αίσθημα εγγύτητάς τους στο Σύστημα Υγείας και μεσομακροπρόθεσμα θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της φροντίδας και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
Όσον αφορά την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης προβλέπεται η σύσταση 25 Τοπικών Μονάδων Υγείας (Το.Μ.Υ.) με καλυπτόμενο πληθυσμό 250.165 άτομα, η γεωγραφική δε χωροθέτησή τους διαμορφώνεται ως εξής: 14 στο Ηράκλειο, 5 στα Χανιά, 3 στο Ρέθυμνο και 3 στο Λασίθι. Οι συγκεκριμένες Τοπικές Μονάδες Υγείας θα απασχολούν 326 άτομα προσωπικό(ιατρικό και μη).
Τι είναι η Το.Μ.Υ.
Η Το.Μ.Υ. θα αποτελεί τη βασική μονάδα στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε άτομα και οικογένειες και ο πυρήνας του νέου συστήματος υγείας.
Οι ΤΟΜΥ θα πρέπει να συνεργάζονται εντός του τομέα τους και θα ενισχύονται και από τις άλλες μονάδες που θα είναι οι δομές αναφοράς. Δηλαδή τις μονάδες ειδικευμένης περιπατητικής φροντίδας και τα νοσοκομεία.
Οι μονάδες έχουν την ευθύνη – με την εποπτεία της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας – για την παροχή προσβάσιμης, κατάλληλης, αποτελεσματικής, αποδοτικής και ποιοτικής ανθρωποκεντρικής φροντίδας.
«Οι ομάδες λειτουργούν με δυναμικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, το οποίο ιδανικά διαμένει στην κοινότητα που εξυπηρετεί ή κοντά. Τέτοιου είδουςμονάδες είναι πιο πιθανό να επιτύχουν συνέχεια στην φροντίδα και μια στενή σχέση με την κοινότητα» σημειώνεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Η κάθε μονάδα ξεχωριστά (ΤΟΜΥ), διεξάγει επίσης ετήσια επίσημη αυτο-αξιολόγηση, με τις άλλες μονάδες στο δίκτυο του τομέα, καθώς και με τις περιφερειακές υγειονομικές αρχές και γνωστοποιεί τα αποτελέσματα στην κοινότητα.
Η ΤΟ.Μ.Υ. επίσης εξασφαλίζει πρόσβαση τις καθημερινές μεταξύ 8πμ και 8μμ. και σύμφωνα με τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την εποχή, το εύρος του καταλόγου και τη διαμόρφωση των ομάδων, οι ώρες λειτουργίας μπορεί να υπόκεινται σε μείωση ή διεύρυνση.
Στο επίπεδο του τομέα, διοργανώνεται τηλεφωνική διαλογή, δηλαδή συμβουλευτικό κέντρο ή συνεργασία ώστε να εξασφαλίσει 24ωρη εκτός ωραρίου φροντίδα ή ανακατεύθυνση του ασθενή και να βοηθάει έτσι στη διαχείριση και του κόστους αλλά και του φόρτου εργασίας.
Επίσης όσον αφορά τις κοινές ασθένειες, οι ΤΟΜΥ παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον ισάξιες με αυτές που παρέχονται από τους εξειδικευμένους στα νοσοκομεία.
Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την διεπιστημονική ομάδα στην ΤΟΜΥ αφορούν άτομα και οικογένειες, πληθυσμό και κοινότητα, φυσικό και δομημένο περιβάλλον:
Άτομα και οικογένειες
-Συστηματική παρακολούθηση της υγείας
-Κλινική αντιμετώπιση – διαχείριση περιστατικών (επειγόντων, εκτάκτων, χρόνιων προβλημάτων υγείας, ψυχικής υγείας σε διασύνδεση με τις αντίστοιχες δομές, αναπτυξιακών διαταραχών)
-Κοινωνική φροντίδα
-Φροντίδα κατ’ οίκον
-Εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου νοσημάτων και καταστάσεων υψηλού επιπολασμού
-Φυσική αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη
-Αγωγή υγείας
–Υγεία μητέρας και παιδιού (νεογνική, παιδική και εφηβική υγεία)
Πληθυσμός και κοινότητα
-Εκτίμηση των αναγκών υγείας της κοινότητας
-Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων (πρόληψης νοσημάτων, προαγωγής της υγείας)
Φυσικό και δομημένο περιβάλλον
-Εκτίμηση και παρέμβαση σχετικά με τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης στο σπίτι, τη γειτονιά, την εργασία, το σχολείο.
Στις κατά τόπους ΤΟΜΥ θα εγγράφονται οι ασθενείς σε καταλόγους και κάθε μονάδα θα είναι υπεύθυνη για την Υγεία των πολιτών που «διαχειρίζεται».