Τουΐλ
Μισό φλυτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα, δύο αυγά, μισό φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τα τρία τέταρτα από ένα φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, τέσσερις κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο, δύο κουταλιές σούπας ζάχαρη.
Ξεφλουδίζετε τα αμύγδαλα και τα περνάτε απ’ το μπλέντερ. Χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε την μισή αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι, το βούτυρο. Ανακατεύετε τον χυλό ώσπου να γίνει λείος. Παίρνετε χυλό με κουταλάκι κομπόστας και τον ρίχνετε σε ταψί ελαφρά βουτυρωμένο με τρόπο ώστε η κάθε κουταλιά χυλού ν’ απέχει ως έξι εκατοστά απ’ την άλλη. Πασπαλίζετε πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα αφού τ’ ανακατέψετε με δύο κουταλιές ζάχαρη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 8 λεπτά. Τα αφήνετε ένα λεπτό τα ξεκολάτε από το ταψί με σπάτουλα και πριν κρυώσουν τα τυλίγετε στο χέρι ξύλινης κουτάλας για να πάρουν το σχήμα που έχουν τα κεραμίδια.

Κουλουράκια βουτύρου
Τριάμισι φλυτζάνια τσαγιού περίπου αλεύρι, ένα κουταλάκι τσαγιού κοφτό μπέικι, αλάτι, ένα φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο βούτυρο, τρία αυγά, ξύσμα λεμονιού ή βανίλια, δύο κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού, μερικά αμύγδαλα, ζαχαρη.
Κοσκινίζετε τρία φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαζί με το μπέικι και με ένα κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι. Χτυπάτε το βούτυρο κει ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη, δύο αυγά και ένα κροκάδι αυγού. Συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά. Προσθέτετε το άρωμα και τον χυμό λεμονιού. Ρίχνετε στο μίγμα τμηματικά το αλεύρι, ενώ ανακατεύεται τη ζύμη και προσθέτετε από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πλάθεται. Την αφήνετε στο ψυγείο μία ώρα. Ανοίγετε κομμάτια ζύμης σε φύλλο με πάχος ένα εκατοστό περίπου και το κόβετε σε μικρούς δίσκους με κουπ-πατ που να έχει τρύπα στο κέντρο. Ή πλάθετε τη ζύμη σε κουλουράκια. Τα αλείφετε με ασπράδι και τα πασπαλίζετε με ζάχαρη και αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 12 λεπτά.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αυγενάκης: Το ελαιόλαδο αποτελεί τον πυρήνα όχι μόνο της κρητικής, αλλά και της μεσογειακής διατροφής

Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) συναντήθηκε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης τονίζοντας…

10 hours ago

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο» επειδή οι…

10 hours ago

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται μόνο γρηγορότερη προσβολή των πύρινων…

10 hours ago

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα. Ο…

12 hours ago

Ουκρανία: Αρθρο-κόλαφος πρώην αξιωματούχου των ΗΠΑ για τους «αέναους πολέμους μας»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αντιπροσώπων που δικαιολογείται ως μια προσπάθεια «αποδυνάμωσης και απομόνωσης» της…

12 hours ago

Έγραψε τον λειτουργικό ορισμό του “αντισημιτισμού” – Τώρα λέει ότι ο όρος εργαλοποιείται

Ο δικηγόρος Kenneth Stern έγραψε τον λειτουργικό ορισμό του "αντισημιτισμού", ο οποίος τώρα πιστεύει ότι…

12 hours ago

This website uses cookies.