14.8 C
Chania
Tuesday, December 9, 2025

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μοσχάρι με δαμάσκηνα
200gr ξηρά δαμάσκηνα, έξι κουταλιές σούπας λάδι, 1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κουταλιές σούπας αλεύρι, μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο, μισό κουταλάκι σκόνη τζίτζερ, μισό κουταλάκι κύμινο, αλάτι, πιπέρι, δύο φλυτζάνια κόκκινο κρασί, δύο φλυτζάνια ζεστό νερό, 1 κουταλιά σούπας μέλι, τέσσερις μέτριες πατάτες σε φέτες.
Αναμιγνύομε τα μπαχαρικά με το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και αλευρώνομε το κρέας. Ζεσταίνομε το λάδι και τσιγαρίζομε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτομε το κρέας και συνεχίζομε το σωτάρισμα. Σβήνομε με το κρασί προσθέτομε το μέλι σκεπάζομε το τσικάλι και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά έως να μαλακώσει. Κατά διαστήματα ελέγχομε και προσθέτομε ζεστό νερό. Αν το κρέας είναι σκληρό ρίχνομε coca –cola. Ρίχνομε τις πατάτες, τα δαμάσκηνα, λίγο ζεστό νερό ακόμα να ψηθούν οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρομε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα
Ένα κιλό ψαρονέφρι (3-4 κομμάτια), 16 δαμάσκηνα ξηρά χωρίς κουκούτσι, δύο φλυτζάνια λευκό κρασί, δύο κουταλιές σούπας λάδι, μία κουταλιά σούπας βούτηρο, ένα ξινόμηλο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φετούλες, μια κουταλιά σούπας κορνφλάο διαλυμένο σε δύο κουταλιές σούπας κρύο νερό, αλάτι, πιπέρι.
Μουλιάζομε τα δαμάσκηνα στο κρασί για μισή ώρα. Ανοίγομε σε κάθε ψαρονέφρι μία τρύπα κατά μήκος για να τα γεμίσομε και αλατοπιπερώνομε. Στραγγίζομε τα δαμάσκηνα από το κρασί και κρατάμε κατά μέρος το κρασί. Γεμίζομε τα ψαρονέφρια με το μήλο και τα δαμάσκηνα. Ζεσταίνομε το λάδι και το βούτυρο και τα σωτάρομε γύρω – γύρω. Τυλίγομε κάθε ψαρονέφρι με αλουμινόχαρτο και κλείνομε καλά τις άκρες. Τα μεταφέρομε σε ταψί και ρίχνομε το κρασί που κρατήσαμε. Ψήνομε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μία ώρα περίπου. Βγάζομε το φαγητό το αφήνομε για πέντε λεπτά. Σ’ ένα τηγανάκι βάζομε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί προσθέτομε ζεστό νερό ώστε να πάρομε ζουμί ένα φλυτζάνι. Ρίχνομε το κορν φλάο αν μας αρέσει δύο κουταλιές μαρμέλαδα της αρεσκείας μας, αλάτι, πιπέρι και βράζομε να δέσει η σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς. Κόβομε το κρέας ροδέλες και από πάνω τη σάλτσα

Μοσχάρι ρολό με ξηρούς καρπούς
Ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας, ένα κομμάτι ανοιγμένο απ’ τον κρεοπώλη σαν τσέπη, έξι ξηρά σύκα, 25 gr φουντούκια, 25 gr αμύγδαλα, 25 gr καρυδόψιχα, 1 μεγάλο άσπρο κρεμμύδι, δύο πρέζες κανέλα, δύο πρέζες κύμινο, εκατό ml λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Προθερμαίνομε το φούρνο στους 180 βαθ. Σωτάρομε το κρεμμύδι με το μισό λάδι σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνομε την εσωτερική πλευρά του κρέατος και γεμίζομε το άνοιγμα με τους ξηρούς καρπούς. Δένομε σφιχτά με σπάγγο σε ρολό. Αλατοπιπερώνομε περιχύνομε με το υπόλοιπο λάδι. Φουρνίζομαι για 60 λεπτά. Περιχύνομε κατά διαστήματα με τους χυμούς. Το βγάζομε από τον φούρνο και το τυλίγομε για 15 λεπτά με αλουμινόχαρτο πριν το κόψομε φέτες.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται ρύθμιση για οφειλές το Δημόσιο: Ποιοι θα ανακουφιστούν, τι προβλέπεται

Νέα ρύθμιση για χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο εμφανίζεται να επεξεργάζεται το...

Taste Atlas: Η Κρήτη στο Νο 3 των γαστρονομικών προορισμών παγκοσμίως

Η Ελλάδα σάρωσε την παγκόσμια γαστρονομική λίστα του Taste Atlas,...

Κρήτη: Στο νοσοκομείο από πέτρα στο πρόσωπο ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων

Ο διοικητής του ΤΑΕ Χανίων τραυματίστηκε στη διάρκεια των...