13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

28 – 29 Ιουνίου 2011: Οι μέρες που «δάκρυσε» η Δημοκρατία

Ημερομηνία:

Από τις πλέον κομβικές στιγμές του κινήματος των «Αγανακτισμένων» ήταν το διήμερο 28-29 Ιουνίου όταν η Βουλή ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο με 155 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και η άγρια καταστολή έβαλε την υπογραφή της

Κατά την 28η Ιουνίου 2011 πρώτη ημέρα της πανελλήνιας απεργίας και κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, πλήθος εργαζόμενου κόσμου κατέφθασε στην Αθήνα με λεωφορεία προκειμένου να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις. Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.Εκτός από την ΑΔΕΔΥκαι το ΠΑΜΕ και οι Αγανακτισμένοι είχαν καλέσει πολυπληθή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με στόχο τον αποκλεισμό της Βουλής κατά την ώρα της ψηφοφορίας περί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από διμοιρίες των ΜΑΤ που ώθησε μεγάλο τμήμα του πλήθους των διαδηλωτών σε περιφερειακούς δρόμους γύρω από την πλατεία.

Η γενικευμένη χρήση ασφυξιογόνων και βομβίδων κρότου-λάμψης συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης μουσικής εκδήλωσης, μετά την απογευματινή πορεία του ΠΑΜΕ και της πορείας των μοτοσικλετιστών που έφτασαν στην πλ. Συντάγματος από άλλες πόλεις, με προφανή στόχο τη διάλυση του συγκεντρωμένου πλήθους το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου επιθυμούσε να διαδηλώσει ειρηνικά, αλλά και την εκδίωξη του πυρήνα των «Αγανακτισμένων».

Στις 29 Ιουνίου η Βουλή ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο με 155 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ (154 του ΠΑΣΟΚ και 1 της ΝΔ), 138 κατά και 5 να δηλώνουν «παρών». Κατόπιν αυτού, διαγράφηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο μοναδικός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που καταψήφισε το Μεσοπρόθεσμο, καθώς επίσης και η Έλσα Παπαδημητρίου από τη ΝΔ, επειδή ψήφισε υπέρ του Μεσοπρόθεσμου.

Την ίδια στιγμή έλαβαν χώρα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος με ομάδες διαδηλωτών να συγκρούονται με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες προέβησαν σε εκτενή χρήση χημικών ακόμα και στον σταθμό του μετρό, όπου κατέφυγαν εκατοντάδες διαδηλωτών σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα δακρυγόνα. Κατά τα επεισόδια της ημέρας εκείνης τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα από τις επεμβάσεις των ΜΑΤ οι οποίες ήταν εξαιρετικά βίαιες(χρησιμοποιώντας ακόμη και πέτρες που είχαν εκτοξέυσει διαδηλωτές εναντίον τους).  H Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις, παραθέτοντας μαρτυρίες για απαράδεκτες μεθόδους καταστολής στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=9bKOz4QX5PY”]

Επίσης, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την αλόγιστη χρήση χημικών στο μετρό στο Σύνταγμα έπειτα από σχετικές καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνου Λουράντου. Εισαγγελική παρέμβαση από τον εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε ζήτησε για τη χρήση χημικών ζήτησε και ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης. Η επίθεση της Αστυνομίας στο αυτοσχέδιο ιατρείο της πλατείας Συντάγματος, μέσα στο οποίο νοσηλευόταν τραυματισμένοι διαδηλωτές, σχολιάστηκε αρνητικά από τον δημοσιογράφο Γεώργιο Αυγερόπουλο ο οποίος δημοσίευσε βίντεο με τις μαρτυρίες των εκεί γιατρών με θέμα Ούτε στον πόλεμο δεν γίνονται αυτά. Φωτορεπόρτερ δέχτηκαν λεκτική, σωματική βία και προπηλακισμούς από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ κατά την κάλυψη των διαδηλώσεων 28 και 29 Ιουνίου. Η Ένωση Φωτορεπόρτερ με γράμμα στο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε τα περιστατικά αυτά.

Σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παρουσιάστηκε βίντεο το οποίο παρουσίαζε άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα, ένα από αυτά να κρατάει σιδερένιο λοστό, να συνομιλούν με αστυνομικούς και αργότερα να εισέρχονται στο προαύλιο χώρο της βουλής πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Το περιστατικό αυτό χαρακτηρίστηκε ως συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με ομάδες παρακρατικών και οδήγησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή να ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου, Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Την ίδια μέρα (Τρίτη 28 Ιουνίου 2011) έγινε η σύλληψη του 57χρονου διαδηλωτή Σήφη Καυκαλά (αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα) που διαδήλωνε έξω από τη Βουλή και παρουσιάστηκε στο ίδιο βίντεο με τη φυγάδευση των κουκουλοφόρων διαδηλωτών στον χώρο της βουλής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας τα άτομα που φαίνονται στο βίντεο δεν είναι αστυνομικοί, αλλά συνδικαλιστές της ΕΘΕΛ οι οποίοι νωρίτερα είχαν έρθει σε σύγκρουση με αριστερούς διαδηλωτές και είχαν φυγαδευτεί σε μια καφετέρια. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Λιαγούρη, πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΘΕΛ, ένας από αυτούς ήταν μέλος του ΔΣ των εργαζομένων αλλά είχε απομακρυνθεί λόγω περίεργης συμπεριφοράς και ακραίων απόψεων, ενώ αρθρογραφούσε στο ακροδεξιό έντυπο εθνικοσοσιαλιστικού[104] προσανατολισμού Απολλώνειο φως.

Η προνομιακή μεταχείριση των κουκουλοφόρων διαδηλωτών με φυγάδευσή τους στο χώρο της Βουλής παρόλο που κρατούσαν λοστούς (και όχι η οδήγησή τους ενώπιον της Δικαιοσύνης) σχολιάστηκε αρνητικά από την εφημερίδα Τα Νέα, ενώ πιθανολογείται ότι οφείλεται στις ακροδεξιές τους απόψεις. Την 1η Ιουλίου 2011 παρουσιάστηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα tvxs.gr φωτογραφικό υλικό, όπου διακρίνεται ένας άνδρας με εμφάνιση διαδηλωτή να συνεργάζεται με τα ΜΑΤ, ενώ από το παντελόνι του εξέχει δακρυγόνο. Αρνητικά σχολιάστηκε η σύλληψη (αργά το βράδυ της Τετάρτης) του Μιχάλη Προδρόμου (επιστημονικού υπεύθυνου του WWF Ελλάς για θέματα ενεργειακής πολιτικής).

el.wikipedia.org

Διαβάστε επίσης:

–  Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα! – 6 χρόνια από τα γεγονότα της 28ης Ιουνίου του 2011 στην Πλατεία Συντάγματος

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ