Με 34 άτομα πλήρωμα ξεκίνησαν τα τρία πλοιάρια με σκοπό να σταματήσουν την καταστροφή των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω εντός του Cape Ray. O προορισμός τους; Άγνωστος ακόμα. Και είναι άγνωστος ο προορισμός γιατί κανείς δεν είναι βέβαιος πού βρίσκεται το Cape Ray. Για την επικίνδυνη αυτή Αποστολή με τον έντονο συμβολικό χαρακτήρα μιλούν στον «Α.τ.Κ.» οι Άρης Χατζηστεφάνου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Παύλος Πολάκης, Αθηνά Γιαννουλάκη. Δείτε τις φωτογραφίες.
2 πλοιάρια ξεκίνησαν στις 14.45 από το Παλιό Λιμάνι στα Χανιά, από το ύψος του Λιμεναρχείου και άλλο ένα ξεκίνησε από την Παλιόχωρα. Θα συναντηθούν στα ανοικτά της θάλασσας για να πλεύσουν μετά μαζί στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν και να σταματήσουν τη διαδικασία της υδρόλυσης εν πλω. Θα τα καταφέρουν; Άγνωστο.
Το βέβαιο είναι πως το μήνυμα είναι ισχυρό, ξεκάθαρο προς κάθε πλευρά: αυτή η διαδικασία δεν είναι αποδεκτή. Το γεγονός ότι κρύβονται, αποδεικνύει ότι δεν είναι αποδεκτή. Εφόσον ήταν αποδεκτή, δε θα υπάρχει ανάγκη να παίζουν αυτό το τρομοκρατικό κρυφτό. Δεν υπάρχει η αναγκαία συναίνεση εκ μέρους των λαών. Η διαδικασία είναι παράνομη.
Και γίνεται πιο ισχυρό το μήνυμα και ο συμβολισμός, 34 ανθρώπων που συμμετέχουν σε μια αποστολή, με τα πρόσωπά τους φανερά, με τα ονόματά τους γνωστά και την ιδιότητά τους, για να βρουν ένα μεγαθήριο που σα φοβισμένο κρύβεται, στο οποίο δε γνωρίζουμε ποιοι συμμετέχουν, που όλα τελούν υπό ένα στρατιωτικό απόρρητο, υπό σιωπή ασυρμάτου, με τις κυβερνήσεις που κρύβουν τα γεγονότα από τους λαούς. Όπως σημειώνουν πολλοί που συμμετέχουν στην αποστολή, αυτό είναι μια πρώτη νίκη.
Τι προηγήθηκε της αναχώρησης
Πριν ξεκινήσουν τα πλοιάρια η παρουσία του κόσμου ήταν έντονη, με χειροκροτήματα κι επευφημίες να ξεσπούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αφού γέμισαν με εφόδια τα πλοιάρια και χαιρέτησαν τους αγαπημένους τους, όλοι πλέον ήταν έτοιμοι για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Το ταξίδι τους που θα καλύπτεται δημοσιογραφικά, αφού σε κάθε ένα από τα τρία πλεούμενα θα υπάρχει και δημοσιογράφος. Πιο συγκεκριμένα στην αποστολή συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Άρης Χατζηστεφάνου, Νέλλη Ψαρρού και Νίκος Ν. Αγγελάκης. Ο Άρης Χατζηστεφάνου συμμετέχει στην αποστολή και ως ρεπόρτερ της αγγλικής εφημερίδας «The Guardian”. Ο Νίκος Ν. Αγγελάκης συμμετέχει θα στέλνει υλικό και στην εφημερίδα μας.
Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι οι προμήθειες επαρκούν για ένα ταξίδι 6 ημέρων. Μέσα σε αυτό το διάστημα ελπίζουν οι συμμετέχοντες στην αποστολή να έχουν βρει το σημείο όπου πραγματοποιείται η υδρόλυση εν πλω εντός του Cape Ray.
Το πρώτο κρατικό κανάλι της Γερμανίας ARD στα Χανιά
Πέρα των δημοσιογράφων που συμμετέχουν ενεργά στην αποστολή στο Παλιό Λιμάνι Χανίων βρέθηκαν και εκπρόσωποι πολλών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ αυτών και ρεπόρτερ του ARD, του πρώτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας.
Είναι το τρίτο ρεπορτάζ για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τα ρεπορτάζ επιμελείται η γνωστή γερμανίδα δημοσιογράφος Χίλντε Στάντλερ η οποία έχει δείξει τρομερό ενδιαφέρον γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μεσόγειο.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν, είχε επιβιβαστεί στην Ιταλία στο γερμανικό πλοίο που συνοδεύει το Cape Ray για να ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία.
Είναι η δεύτερη φορά που ανταποκριτές του κρατικού καναλιού της Γερμανίας βρίσκονται στην Κρήτη. Την πρώτη φορά βρεθήκαν εδώ πριν περίπου δύο βδομάδες για να μιλήσουν με άτομα που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβουλία ενώ τώρα κάλυψαν την αναχώρηση των πλοιαρίων.
Το συγκεκριμένο 5λεπτο ρεπορτάζ θα προβληθεί σταπλαίσια του ενημερωτικού μαγκαζίνου Europa Magazine στις 2 Αυγούστου. Πάντως, δε θα σταματήσουν να ασχολούνται με το θέμα της υδρόλυσης των χημικών, θα συνεχίσουν να το παρακολουθούν μέχρι το τέλος, όπως και τις αντιδράσεις στην Κρήτη.
Γυρνάει πίσω το “Άγιος Νικόλαος”;
Σύμφωνα με πληροφορία που έφθασε στην εφημερίδα μας αργά το βράδυ, το πλοίο “Άγιος Νικόλαος” που ξεκίνησε από την Παλιόχωρα επιστρέφει πίσω μιας και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με κύμματα πλέον των 3 μέτρων δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει.
Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πλοιάριο είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα και μηχανικό πρόβλημα το οποίο ξεπεράστηκε. Πάντως, το πιο πιθανό σενάριο είναι να περιμένει σε ασφαλές σημείο ωσότου να πέσει λίγο ο καιρός ώστε να μπορέσει να ξαναξεκινήσει.
Λόγοι πίσω από τη συμμετοχή στην Αποστολή
Μιλήσαμε με κάποιους από τους συμμετέχοντες στην Αποστολή για τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν να βρεθούν μέσα στα πλοιάρια. Ο Άρης Χατζηστεφάνου, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Παύλος Πολάκης και η Αθηνά Γιαννουλάκη έχουν λόγους που συμπίπτουν αλλά και αρκετά διαφορετικούς. Έχει νομίζω ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να πούνε.
Άρης Χατζηστεφάνου
Ο γνωστός δημοσιογράφος από την εκπομπή INFOWAR καθώς και δημιουργός των ντοκιμαντέρ DEBTOCRACY και CATASTROIKA Άρης Χατζηστεφάνου μας είπε:
«Είναι η δουλειά μου αυτή και θα έπρεπε να είναι πάρα πολλοί άλλοι Έλληνες δημοσιογράφοι από κεντρικά μέσα ενημέρωσης που απουσιάζουν όλο αυτό τον καιρό, σε αντίθεση με πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης που έδειξαν ενδιαφέρον.
Είναι η ίδια η σιωπή που υπήρχε και από κυβερνητικής πλευράς για ένα θέμα που αφορά όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία ολόκληρης της νησιωτικής Ελλάδας. Τηρούν σιγή ασυρμάτου και αυτή η σιγή αναπαράγεται από τα μέσα ενημέρωσης. Το ότι είμαι εδώ είναι απλώς γιατί αυτή είναι η δουλειά ενός δημοσιογράφου. Να καλύπτει τα γεγονότα. Βρίσκομαι εδώ για να καλύψω αυτή την αποστολή».
Σχετικά με τη σημασία της αποστολής μας είπε:
«Έχει μεγάλη σημασία αυτό που συμβαίνει. Ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο που είναι να μη βρεθεί τελικά το Cape Ray, αυτό που μπορώ εγώ να κρίνω από επικοινωνιακής πλευράς, είναι ότι και μόνο το ότι ξεκινάει αυτή η αποστολή στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα.
Προφανώς θα είναι πολύ καλύτερο να βρεθεί, να επιδοθεί το μήνυμα αλλά ούτως ή άλλως πρόκειται για μία συμβολικού τύπου επιχείρηση. Υπό αυτή την έννοια έχει κερδίσει ήδη πριν ακόμα λύσουν τα σχοινιά οι διοργανωτές για να φύγουν».
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Σε ένα από τα καράβια θα είναι και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης. Όπως μας δήλωσε, «χρειάζεται και η κοινοβουλευτική παρουσία όχι μόνο για την προστασία αλλά και για τον συμβολισμό».
Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, η Αποστολή για τον εντοπισμό του Cape Ray «είναι μία πράξη που φαίνεται να είναι μόνο ακτιβισμός αλλά στην ουσία είναι και μία πράξη που καλύπτει το μεγάλο πολιτικό κενό που έχει αφήσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει να γίνει στα όρια της χώρας η υδρόλυση εν πλω των χημικών της Συρίας.
Ένα μεγάλο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση διότι είναι σαφές ότι η ενημέρωση που κάνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της κ. Βενιζέλου είναι αυτή που λαμβάνει από μία στρατιωτικού τύπου επιχείρηση που πολλές φορές είναι και παραπλανητική».
Του θέσαμε το ερώτημα αν κι εφόσον επιτρέπεται μία τέτοια διαδικασία στη Μεσόγειο τι είδους επιπλοκές δημιουργούνται; Όταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινεί σε μία τέτοια εξέλιξη, τι σημαίνει αυτό για τον νότο; Μετατρεπόμαστε σε μία περιοχή όπου αυτά που απαγορεύουν νόμοι και Συνθήκες στις χώρες του Βορρά εδώ θα επιτρέπονται; Γινόμαστε με τη συναίνεση κυβέρνησης και Ε.Ε., ένας τόπος μειωμένων εργατικών δικαιωμάτων μέσω ΕΟΖ, μειωμένης εθνικής κυριαρχίας, μειωμένης περιβαλλοντικής προστασίας; Ο κ. Κριτσωτάκης είπε:
«Οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες φαίνεται να είναι ένα διαφορετικό ζήτημα, η ΑΟΖ ένα άλλο και το θέμα της προστασίας από την απειλή των χημικών, αλλά και τον τοξικών και των πυρηνικών, ένα άλλο πάλι ζήτημα. Θα έλεγα ότι ναι υπάρχει ένα κίνδυνος να έχουμε πέρα από την Ευρώπη των δύο ή τριών ταχυτήτων και μία Ευρώπη που θα έχει την αποθήκη για τα σκουπίδια εκεί στο Νότο και όχι ψηλά στο Βορρά».
Σημείωσε ότι, «αυτοί που κατασκεύασαν, αυτοί οι οποίοι προώθησαν και αυτοί που οφελήθηκαν από τα χημικά της Συρίας δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Την ευθύνη αναλαμβάνουν χώρες που δεν έχουν καμία συμμετοχή και αυτό είναι άδικο. Το ευρύτερο όμως είναι ότι δεν προστατεύεται η Μεσόγειος». Αναφορικά με τη Βάση της Σούδας και τον ρόλο της ο κ. Κριτσωτάκης δήλωσε ότι «δε θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ Βάσεις. Άλλωστε ας μη λησμονούμε ότι οι βάσεις έγιναν για τον εξ ανατολάς κίνδυνο που έχει εκλείψει γι’ αυτούς εδώ και δεκαετίες. Όμως συνεχίζουν να υπάρχουν γιατί κυριαρχούν άλλα συμφέροντα τα οποία δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδας ή την προστασία της Μεσογείου. Και ναι, οι βάσεις συμμετέχουν και σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι θέμα της Κρήτης, δεν είναι θέμα της Ελλάδας είναι θέμα των λαών που ζούνε στη Μεσόγειο».
Παύλος Πολάκης
Σε συνομιλία που είχαμε και με τον Δήμαρχο Σφακίων για τις προσδοκίες του από την αποστολή των τριών πλοιαρίων μας είπε ότι το κύριο και πιο σημαντικό που θα προκύψει απ’ αυτή την κίνηση είναι «η διεθνοποίηση του ζητήματος». Και διευκρίνησε τι εννοεί:
«Θ’ αναγκάσουμε να ξαναδεί το Συμβούλιο Ασφαλείας την απόφαση που πήρε. Μετά και από τις συναντήσεις που κάναμε και στη Ρώσικη πρεσβεία φάνηκε να πείθονται από μία σειρά επιχειρημάτων που τους καταθέσαμε».
Αναφορικά με τους πιο άμεσους στόχους ο κ. Πολάκης δήλωσε: «Θέλουμε να τους δείξουμε ότι δεν τους φοβόμαστε. Δεν ξέρω μέχρι πού θα μας αφήσουνε να φτάσουμε, αλλά δε θα σταματήσουμε.
Και βέβαια θέλουμε να αναδείξουμε πέρα από το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής, της καταστροφής του οικονομικού μοντέλου, και το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ στην οποία μπαινοβγαίνουν ελεύθερα, υδρολύουν τα χημικά τους, πετάνε τα σκουπίδια τους και η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιδρά, συναινεί και συμμετέχει. Απ’ αυτή τη διαδικασία αποκτούν δικαίωμα χρήσης σε οποιαδήποτε μελλοντική εκμετάλλευση αυτών των περιοχών. Γιατί νομίζω ότι είναι και αυτός ένας από τους πολύ σημαντικούς λόγους που επέλεξαν να γίνει αυτή η διαδικασία στο συγκεκριμένο σημείο».
Αθηνά Γιαννουλάκη
Η Αθηνά Γιαννουλάκη, πρόεδρος των Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Χανίων, μίλησε για τη συμμετοχή της στην αποστολή ως εργαζόμενη, ως γυναίκα και ως πολίτης που αντιστέκεται. Δήλωσε ότι:
«Είναι ένα καθήκον, και έχει μία ομορφιά, στα πλαίσια των αντιδράσεων και των αντιστάσεων των εργαζόμενων και των κατοίκων της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας πια ενάντια σε αυτό το επικίνδυνο πείραμα που γίνεται στη γειτονιά μας να συμμετέχω σε αυτή την Αποστολή. Θ’ ανέβω στα καράβια εκπροσωπόντας του εργαζομένους στους δήμους όλης της χώρας – συμμετέχουν και τα Εργατικά Κέντρο Χανίων και Ηρακλείου – μαζί με άλλους ακτιβιστές, εκπροσώπους φορέων.
Η Αθηνά Γιαννουλάκη σημειώσε επίσης ότι: «αυτό είναι μία ακόμα δράση, και έχει μία επικινδυνότητα, αλλά εμείς έχουμε δημόσια τα πρόσωπά μας, δεν κρυβόμαστε, και πάμε απέναντι σε μία κατάσταση που είναι εν κρυπτώ. Θα συνεχίσουμε. Αφήνουμε πίσω συναγωνιστές και συντρόφους που είναι νοερά μαζί μας κι ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά».