32.8 C
Chania
Tuesday, July 2, 2024

Κινητοποίηση αγροτών και εμπόρων στη ΔΕΗ στα Χανιά: “Τα μεγάλα «φέσια» στη ΔΕΗ δεν τα έχουν δημιουργήσει οι μικροί έμποροι και οι αγρότες”

Ημερομηνία:

Κινητοποίηση πραγματοποίησε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων στις 11 το πρωί την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη στα γραφεία της ΔΕΗ “ενάντια στις αυξήσεις στα τιμολόγια και στην ιδιωτικοποίησή της”.

Την ίδια ημέρα και ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και οι έμποροι των Χανίων με παρεμφερή αιτήματα.

Όπως σημείωσαν οι αγρότες το κόστος παραγωγής παραμένει δυσβάσταχτο και συνεχώς αυξάνει ενώ το πετρέλαιο το πληρώνουν 2,5 φορές ακριβότερο σε σχέση με τους αγρότες των χωρών της Ε.Ε, την ίδια στιγμή όπου εφοπλιστές, βιομήχανοι, κλινικάρχες, ξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες το παίρνουν αφορολόγητο με επιστροφή 1 δις 100 εκατ. ευρώ του ΕΦΚ.

Σύμφωνα μρ τους αγρότες η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι η ΝΔ θα είχε έτοιμη πρόταση για μείωση της τιμής ως τις εκλογές δεν υλοποιείται και έχουν ήδη περάσει 2 μήνες.

Την ίδια στιγμή, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η απελευθέρωση της ενέργειας ανοίγει τον δρόμο για νέα αυξημένα τιμολόγια του αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Υλοποιείται το χαράτσι του «πράσινου τέλους» στο νερό.

Από την πλευρά τους οι έμποροι σημειώνουν ότι τα τεράστια προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων επηρεάζουν άμεσα και τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς  εμπόρους.

Σε σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι:

“Τα χρόνια της κρίσης, αρκετοί  συνάδελφοι συσσωρεύσαμε, λόγω αδυναμίας πληρωμής, μικρά ή μεγαλύτερα χρέη στη ΔΕΗ. Τώρα και κατόπιν εορτής μας ενημερώνουν ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη για ακόμα μια φορά να σωθεί η ΔΕΗ. Μας απειλούν με διακοπές ρεύματος για μικροποσά και για λογαριασμούς που εκκρεμούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επίσης οι αυξήσεις στα τιμολόγια ακόμα και με μείωση του ΦΠΑ, αθροιστικά και σωρευτικά, πάλι επιβαρύνουν τους μικρούς και πολύ μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους.

Η μείωση της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% και τώρα σε 5% μόνο θετικό δείγμα δεν είναι σε μια επιχείρηση που παλιότερα αποτελούσε θεμέλιο λίθο της οικονομίας και τώρα καταρρέει. Δυστυχώς από τα ληξιπρόθεσμα το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά μεγάλες εταιρείες που είναι αδύνατο να εισπραχθούν λόγω διαφόρων αιτιών ενώ η ΔΕΗ κυνηγάει πλέον τους μικρο-ωφειλέτες δηλαδή όλους εμάς που έχουμε ανεξόφλητα μικρά και πολύ μικρά ποσά”.

Nα σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεία εμπόρων και αγροτών μετά τη διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ παρέδωσαν ψήφισμα στον προϊστάμενο της ΔΕΗ Χανίων κ. Ζερβουδάκη με το οποίο ζητούν:

  • Όχι σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμΕΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.
  • Ευνοϊκές ρυθμίσεις με δόσεις για όλους  χωρίς καμία προκαταβολή.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος:

“Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό για όλους και δεν μπορεί να στερείται σε κανένα πολίτη εν έτη 2019. Άλλωστε όπως είναι γνωστό τα μεγάλα «φέσια» στη ΔΕΗ δεν τα έχουν δημιουργήσει οι μικροί έμποροι αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι που αγωνίζονται για την αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους”

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας...

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του...

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης...