26.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Δεκάδες οργανώσεις καλούν στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στα Χανιά εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Μπορεί η επιδημία του κορωνοϊού να έχει καθηλώσει την κοινωνία όμως οι εξελίξεις δε σταματούν. Και η πραγματικότητα της επόμενης ημέρας για τους εργαζόμενους είναι ήδη πάρα πολύ άσχημη. Υπό αυτό το πρίσμα, η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά αναμένεται να είναι δυναμική με πολλές οργανώσεις, φορείς και συνδικάτα να εκφράζουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν.

Καλέσματα για την απεργιακή κινητοποίηση έχουν απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Χανίων, το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ-ΝΚΑ, η κατάληψη Rosa Nera και το ΚΕΕΡΦΑ ενώ από το ΠΑΜΕ συμμετέχουν με αντιπροσωπεία το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, το Σωματειο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, το Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, το Συνδικάτο Οικοδόμων Χανίων, το Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί.

Να σημειώσουμε ότι, τα σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ δεν απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να κατέβουν στους δρόμους αν και αντιπροσωπεία των σωματείων θα βρίσκεται στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση.

Ακολουθούν τα κείμενα των ανακοινώσεων των φορέων και των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν:

Εργατικό Κέντρο Χανίων

Εργαζόμενες -νοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέες, Νέοι,

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χανίων τιμώντας το διαχρονικό σύμβολο των αγώνων, την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, απευθύνει σε όλους θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και κάλεσμα, να σταθούμε δυνατοί και συσπειρωμένοι απέναντι στη νέα μεγάλη αυτή δοκιμασία και στις αντίξοες συνθήκες, που προκάλεσε και στη Χώρα μας η υγειονομική κρίση του covid 19.

Σήμερα εν έτη 2020 και εν μέσω της πρωτόγνωρης κρίσης που βιώνει όλη η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της.

Η 1η του Μάη, είναι μέρα καθαγιασμένη με το αίμα της εργατικής τάξης, και πρέπει η σημερινή πρωτομαγιά να αποτελέσει  αφετηρία για πιο ουσιαστικούς, ενωτικούς, και μαζικούς αγώνες.

Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, στην καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η απάντηση των εργαζόμενων πρέπει να είναι μία και μοναδική:  Να αποκρούσουμε άμεσα και  αποτελεσματικά αυτές τις πολιτικές.  Είναι καθήκον μας να υψώσουμε το γρηγορότερο  το ανάστημά μας και να οργανώσουμε νέους ταξικούς αγώνες που θα φωτίσουν το μέλλον μας με ελπίδα.

Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στην φρωχοποίηση τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

ΕΛΜΕ Χανίων

Και αυτή την Πρωτομαγιά δεν θα μείνουμε σπίτι!

Οργανώνουμε συγκέντρωση 11.00 πμ στην πλατεία Αγοράς και πορεία
(θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας)

Mε ακραία επίδειξη αντεργατικού αυταρχισμού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Πρωτομαγιά. «αναβάλλεται» για τις 9 Μαΐου. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν επί της ουσίας να καταργήσουν την Πρωτομαγιά την ώρα που ο κόσμος της δουλειάς βιώνει μια σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων! Δεν θα τους περάσει!

Η φετινή Πρωτομαγιά, η παγκόσμια μέρα του εργατικού κινήματος, βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε μια δύσκολη περίοδο. Kυβέρνηση και κεφάλαιο, χρησιμοποιούν την πανδημία ως ευκαιρία και παίρνουν μέτρα που συνιστούν τον ερχομό ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα. Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της αντιδραστικής επέλασης είναι:

η προσπάθεια φίμωσης, παρεμπόδισης και ακύρωσης της οργανωμένης συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις, η εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα επιδόματα πείνας  για εκατομμύρια εργαζόμενους από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο,

η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας για τις χιλιάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση σε γενικευμένη κλίμακα της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.

Την ίδια στιγμή δράττεται της ευκαιρίας να περάσει αντιδραστικά νομοσχέδια για την παιδεία και το περιβάλλον.

Αφού φρόντισε να αναστατώσει την εκπαιδευτική κοινότητα με την πολυδιαφημιζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση που εφάρμοσε, χωρίς να παρέχει καμία υλικοτεχνική υποδομή αποφάσισε να κάνει και ένα βήμα παραπέρα.

Εν μέσω πανδημίας και εορταστικής περιόδου του Πάσχα, δουλεύοντας με το γνωστό ύπουλο τρόπο που μας έχουν συνηθίσει όλες οι κυβερνήσεις, εμφανίζει ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο θυμίζει ένα «ξαναζεσταμένο» αλλά «μπαγιάτικο» φαγητό, πλήρως εναρμονισμένο στους πάγιους στόχους ΕΕ-ΟΟΣΑ-ΣΕΒ.  Έτσι λοιπόν μας ξαναεμφανίζει:

Μίνι πανελλαδικές (Τράπεζα θεμάτων) από την 1η έως την 3η τάξη για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Βάση του 10 για την προαγωγή από τάξη σε τάξη, αλλά και προκαθορισμένη βάση εισαγωγής για πανεπιστήμιο

Εσωτερική και εξωτερική Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών

Αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Επαναφορά της αναγραφής της διαγωγής.

Επαναφορά Προτύπων και Πειραματικών σχολείων

Στο οποίο έρχεται να προσθέσει

Τιμωρητικές διατάξεις, με ποινές διετούς ή και τριετούς αποκλεισμού, για τους αναπληρωτές που αδυνατούν να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία

Αύξηση των μαθητών στα Δημοτικά στους 26 ανά τμήμα και ελάχιστο αριθμό μαθητών τα 20 για τα επταθέσια Δημοτικά και των 16 για τα διθέσια νηπιαγωγεία.

Ανώτατο ηλικιακό όριο για εγγραφή στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη, ένα μέτρο που αν περάσει πετάει εκτός σχολείου ένα στους τρεις μαθητές των ΕΠΑΛ

Την ίδια στιγμή, δεν κάνει λόγο για μόνιμους διορισμούς, καμία κουβέντα για την υλικοτεχνική στήριξη των σχολικών μονάδων, καμία στήριξη για τους μαθητές των ΕΠΑΛ που διανύουν την περίοδο της μαθητείας (που το Υπουργείο επέβαλλε) και που έπαψαν να πληρώνονται.

Διατάξεις σαν τις παραπάνω σπρώχνουν ακόμα χαμηλότερα τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες, απομακρύνουν τους μαθητές από την εκπαίδευση και μετατρέπουν, ειδικά το Λύκειο, σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο οικοδομούν ένα σχολείο ταξικό, φτηνό, νεοσυντηρητικό  και ευέλικτο , πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους.

Ενώ έχει αποκαλυφθεί η συνεχής και διαχρονική αποδόμηση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών παρόχων υγείας (κλινικών, φαρμακευτικών εταιριών κλπ), και έχει γίνει ορατή η ανάγκη ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού σε επίπεδο προσωπικού αλλά και υλικοτεχνικής υποδομής, η κυβέρνηση αντί να κάνει μια στροφή, εντείνει ακόμη περισσότερο την αντιλαϊκή της πολιτική, νομοθετεί νόμους και διατάξεις ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Περικόπτει μισθούς, δίνει το πράσινο φως για απολύσεις, βιάζεται να ανοίξει τα δικαστήρια και να ξεκινήσει τους πλειστηριασμούς και την ίδια στιγμή κατασπαταλά δημόσιο χρήμα υπογράφοντας σκανδαλώδεις συμβάσεις με απίθανες εταιρίες και με οργανισμούς φαντάσματα για δήθεν παροχές, ενώ δε διστάζει και να επιδοτεί καναλάρχες και εφοπλιστές.

Στην κατεύθυνση αυτή στηρίζουμε αποφασιστικά την 28η Απρίλη μέρα δράσης για την δημόσια υγεία που καθόρισε η ΟΕΝΓΕ και με κεντρικά αιτήματα :

– Ουσιαστική αύξηση των κονδυλίων για την δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία.

– Μαζικές προσλήψεις σε ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό.

– Επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών και ιατρικών κέντρων και ένταξή τους κάτω από κρατικό έλεγχο.

– Ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στην δημόσια υγεία.

Συμμετέχουμε στις 30/4 στην Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις ΔΔΕ που έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ

Την εργατική Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στους δρόμους και στους χώρους δουλειάς για την συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας.

Την κυβερνητική πολιτική ενθαρρύνει η άθλια στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) όπου με πρόσχημα την επιδημία έχουν βάλει λουκέτο. Σε αυτήν την συγκυρία δεν χωρούν μισόλογα και συμβολικές κινήσεις,  το εργατικό κίνημα δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα , δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις αλλά παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα.

Απευθύνουμε ανοιχτό ενωτικό κάλεσμα στα εργατικά Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εργατικά σχήματα, συλλογικότητες και άλλους λαϊκούς φορείς να πορευτούμε μαζί για τον γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ταυτόχρονα προτείνουμε και οργανώνουμε συγκέντρωση την 1η Μάη στην πλ. Αγοράς για τις 10.30 π.μ και πορεία.

Υπογραμμίζουμε ότι, όπως και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας των διαδηλωτών, χωροθέτηση των μπλοκ της συγκέντρωσης – τήρηση αποστάσεων – εφοδιασμός όλων με ατομικά μέσα προστασίας.

Σχεδιασμένα – οργανωμένα – πειθαρχημένα θα αποδείξουμε και αυτή την φορά ότι μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να περιφρουρήσουμε αποτελεσματικά την υγεία σε μια δημόσια συγκέντρωση και από την άλλη να στείλουμε το μήνυμα ότι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται στις αντιδραστικές κυβερνητικές απαγορεύσεις, δεν υποστέλλει την σημαία του αγώνα, παλεύει στην πρώτη γραμμή για τα εργατικά δικαιώματα, συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – κεφαλαίου.

Την 1η του Μάη διαδηλώνουμε για:

Δωρεάν Δημόσια Υγεία , παιδεία, ασφάλιση για όλους χωρίς περιορισμούς

Ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, δουλειά με δικαιώματα! Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τώρα, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση της επισφαλούς-προσωρινής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων , όλων των αναπληρωτών στην εκπαίδευση.

Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.

Να πάρει πίσω το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την παιδεία

Απόσυρση του περιβαλοντοκτόνου νομοσχεδίου

ΣΕΠΕ Χανίων

Τη Δευτέρα 1 Μάη τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώνουμε τις φωνές μας ενώνουμε τις ανησυχίες μας με όλους τους εργαζόμενους για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια πόλεμο και ρατσισμό.  Σε μια περίοδο που εξακολουθούν να  αμφισβητούνται και να καταργούνται εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, η μνήμη επιστρέφει στα ορόσημα των εργατικών αγώνων . Στο Σικάγο του 1886 στη ρώσικη επανάσταση, που φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την εκδήλωσή της και όπου για πρώτη φορά τα αιτήματα της εργατικής τάξης καθιερώθηκαν ως νόμοι του κράτους, στο Μάη του1936 και  στην μεγάλη απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, η οποία βάφτηκε στο αίμα από τον μετέπειτα δικτάτορα Μεταξά.

Κατεβαίνουμε στο δρόμο όχι μόνο για να τιμήσουμε τις εργατικές παραδόσεις και τους αγώνες της τάξης μας αλλά και για να μην αφήσουμε να περάσει η νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω της υγειονομικής κρίσης και οι πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας που επέβαλαν στο λαό μας όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, που λεηλάτησαν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που μείωσαν δραστικά τις αποδοχές και της αγοραστική μας  δύναμη, που οδήγησαν στη δραματική εκτίναξη της ανεργίας και στη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που διέλυσαν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις δομές δημόσιας υγείας, τα σχολεία, την κοινωνική πρόνοια, αναζητούν τρόπους για να εκβιάσουν και να απαιτήσουν νέες αιματηρές θυσίες για τους εργαζόμενους την επόμενη κιόλας ημέρα της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή η Παιδεία στενάζει κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, της αδιοριστίας των νέων συναδέλφων, της διάλυσης των υποστηρικτικών δομών, του νηπιαγωγείου, του ολοήμερου σχολείου, των τάξεων υποδοχής, της ειδικής αγωγής. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού επανέρχεται παρόλο που ο εκπαιδευτικός κόσμος την απέρριψε με συντριπτικούς όρους πριν από μόλις επτά χρόνια. Το υπουργείο εν μέσω πανδημίας φέρνει σε διαβούλευση το αντιδραστικό, αναχρονιστικό, νεοφιλελεύθερο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο έχει μετατραπεί σε εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε απελάσεις ακόμη και μικρών παιδιών και σε κυνική χρησιμοποίησή τους σε παιχνίδια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την ΕΕ.

Η πάλη για να αλλάξουμε τον κόσμο, τα αιτήματα των εργατών εκείνων που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της εποχής τους είναι ακόμη πιο επίκαιρα σήμερα.

Στη βαρβαρότητα της φτώχειας απαντάμε  με αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εργασιακή ασφάλεια, συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικό κράτος, Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλο το λαό. Παλεύουμε για ενιαίο 14χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο , με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση , δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με μόνιμο προσωπικό και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Απέναντι στην εξαθλίωση της ανεργίας απαιτούμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις απαντάμε καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, στα πρωινά τμήματα, με τάξεις υποδοχής και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Ενάντια στο νεοναζισμό και τη φασιστική απειλή.

Η διαγραφή του χρέους, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό έλεγχο , είναι η απάντηση στις πολιτικές που απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν με την ίδια τους την ύπαρξη τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια των τραπεζιτών.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συσπειρωνόμαστε στα συνδικάτα , τιμούμε με αγώνες τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Tο ΔΣ προχωρά σε συμβολική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Παρασκευή 1η Μαΐου στις 11πμ, έχοντας λάβει όλα τα

Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Χανίων

Η 1η του Μάη αποτελεί σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πρωτομαγιά του  2020 βρίσκει τον κόσμο της εργασίας σε μια πρωτόγνωρη  περίοδο υγειονομικής κρίσης, που ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α. με στελεχωμένο μόνιμο προσωπικό.

Τώρα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, υπάρχει η  ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για   ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, για  ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.

Με επιμονή συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια  στο ξεπούλημα των υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των Ο.Τ.Α, ενάντια στις κάθε είδους εργολαβίες που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον  κοινωφελή ρόλο τους  προς την κοινωνία και τους Δημότες.

Συνεχίζουμε με επιμονή να διεκδικούμε μισθούς ικανούς να μας ζήσουν, τα επιδόματα που μας έκλεψαν, την αφαίρεση των συντάξιμων χρόνων που μας φόρτωσαν.

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ σε ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!

Τα μέλη του  Δ.Σ. του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ θα παραβρεθούν αύριο 1Μάη , στις 11π.μ. (λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας μάσκες ,γάντια, αποστάσεις)  στην πλατεία της  Δημοτικής Αγοράς, για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Κ.Ο. ΧΑΝΙΩΝ του ΚΚΕ(μ-λ)

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη σε συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης και μεγάλων κινδύνων. Σ’ όλο τον πλανήτη η εργατική τάξη και οι λαοί τήρησαν τα μέτρα που πρότειναν οι γιατροί κατά της πανδημίας αλλά η εγκληματική στάση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου ευθύνεται ήδη για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και οι κίνδυνοι από την πανδημία και από την συνολική βαρβαρότητα του συστήματος της εκμετάλλευσης είναι μπροστά. Στο όνομα του καπιταλιστικού κέρδους οι δαπάνες για την υγεία θεωρούνται σπατάλες. Ενώ η υγεονομική κρίση γίνεται ευκαιρία για προβάρισμα μέτρων φασιστικοποίησης για να επιβληθούν οι νέοι γύροι επίθεσης κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στη δουλειά και τη ζωή. Ήδη στα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης παρά τις συνεχιζόμενες εκατόμβες οι εργαζόμενοι σπρώχνονται ξανά στη δουλειά και ας μην ξεχνάμε ότι τα εργοστάσια δεν σταμάτησαν στιγμή όπως και μια σειρά άλλοι κλάδοι παραγωγής, εμπόριο κτλ.
Θέλουν τώρα να φορτώσουν ολοκληρωτικά την κρίση του συστήματος τους που έτσι και αλλιώς θα ξαναξέσπαγε χειρότερη και από το 2008 (όπως προβλεπόταν άλλωστε), στον κόσμο της δουλειάς.

Γι’ αυτό απαγορεύουν τις εκδηλώσεις αγώνα και τιμής στην κόκκινη πρωτομαγιά. Θέλουν την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους φοβισμένους και διαλυμένους, για να επιβάλουν ξανά την φτώχεια και την εξαθλίωση. Όμως η εργατική τάξη και όλος ο κόσμος της δουλειάς έχει ανάγκη να παλέψει για να ζήσει. Αυτή η ανάγκη οδηγεί στην Αντίσταση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού. Μέσα από την αντίσταση η εργατική τάξη θα ξαναβρεί την ιστορική της αποστολή.

Την Παρασκευή 1 Μάη στις 10.30π.μ. στην πλατεία της Αγοράς διαδηλώνουμε για δουλειά , για δικαιώματα και για ίση-πλήρη-δωρεάν περίθαλψη για όλους.

Κομμούνα, Σικάγο, Οκτωβριανή επανάσταση, αντιφασιστική νίκη των λαών. Ζήτω η Κόκκινη Πρωτομαγιά. Στο δρόμο της Αντίστασης να ξαναβρούμε το κόκκινο νήμα της πάλης για έναν κόσμο ανθρωπιάς.

ΝΑΡ – ΝΚΑ

Το κεντρικό ζήτημα της περιόδου είναι το ποια τάξη θα πληρώσει το λογαριασμό της αντιμετώπισης του ιού και της νέας οικονομικής κρίσης/ύφεσης που τη συνοδεύει σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Θα πληρώσει επιτέλουςη αστική τάξη, οι πολυεθνικοί όμιλοι, οι τράπεζες και οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι εμπορικές αλυσίδες από τον συσσωρευμένο πλούτο από τα κέρδη που κατέχουν, ή θα πληρώσει πάλι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα;

Καμιά νέα θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου – Να πάρουμε από τα πλούτη του!

Για τα δικαιώματα στην δουλειά, την υγεία, την παιδεία και τα δημόσια αγαθά, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες

Η Πρωτομαγιά του 2020 σε ολόκληρο τον κόσμο αναμφισβήτητα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Η πανδημία του κορονοϊού σφραγίζει τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες με την εργαζόμενη πλειονότητα παγκόσμια να σηκώνει το μεγάλο βάρος σε όλα τα επίπεδα. Στο όνομα του ιού έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα που πλήττουν για άλλη μια φορά το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα, συνολικά τη θέση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να απαντήσει επιθετικά και αποφασιστικά σε αυτό το ερώτημα και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης ώστε να μην πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι την κρίση. Αυτό σημαίνει, καταρχήν, ότι αγωνιζόμαστε τώρα και κλιμακώνουμε σε διάρκεια και μορφές και δεν θα «λογαριαστούμε μετά». Τώρα απολύουν, τώρα κόβουν μισθούς, τώρα η κυβέρνηση φέρνει σοβαρά αντιλαϊκά νομοσχέδια, τώρα λείπουν υγειονομικό προσωπικό και μέσα προστασίας. Σημαίνει ότι κάνουμε τώρα βήματα στη συσπείρωση, οργάνωση, το συντονισμό των ζωντανών και μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, ώστε να υπάρξει ένα κέντρο πραγματικού αγώνα, που δεν θα περιμένει καμία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που εκτός από το ότι «έμειναν σπίτι» όλο αυτό το διάστημα απροκάλυπτα «μένουν με τα αφεντικά» και στηρίζουν την κυβέρνηση. Μπορούμε και χωρίς αυτούς! Για αυτό καλούμε τους μαχόμενους εργαζόμενους και εργαζόμενες να συμβάλλουν στην αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Για μάχιμα ταξικά συνδικάτα, για την ανάπτυξη της ταξικής αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα και συνολικά, αλλά και για τη δημιουργία μιας εργατικής κίνησης ταξικής χειραφέτησης. Για την ριζική ανασυγκρότηση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης και την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Οι εργαζόμενοι κρατάμε την κοινωνία όρθια – ο κόσμος αυτός θα γίνει δικός μας

Η πανδημία έφερε και την απομυθοποίηση μιας σειράς από ιδεολογήματα που διχάζουν τις κοινωνίες σε όφελος της άρχουσας τάξης. Έγινε πιο φανερό ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον όσο ο νόμος του κέρδους καταστρέφει τη φύση. Όσο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής αντιμετωπίζει τους ανθρώπους σαν αναλώσιμους και τη φύση ως πεδίο καταλήστευσης πρώτων υλών και επέκτασης της αγοράς. Όσο οι αστικές κυβερνήσεις κάθε απόχρωσης θα δίνουν προτεραιότητα π.χ. στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αντί για τη δημόσια υγεία, στη σωτηρία των επιχειρήσεων και των κερδών και όχι των ανθρώπων και των δημόσιων αγαθών. Μέσα στην κρίση αποδείχθηκε άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ενότητα» για την εκμετάλλευση των εργατικών τάξεων της Ευρώπης και ταυτόχρονα διχασμός και ανταγωνισμός για τη μοιρασιά της πίτας. Φάνηκε ότι ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός αποφασίζει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και διατάγματα, χρησιμοποιεί ένα τεράστιο πλέγμα μορφών καταστολής, απαγορεύσεων, πειθάρχησης και παρακολούθησης. Φάνηκε ότι κανένα «κλειστό» σύνορο δεν εμποδίζει την καταστροφή, αντίθετα ότι χρειάζεται διεθνής αλληλεγγύη και συνεργασία των λαών.

Το τελευταίο δίμηνο επίσης φάνηκε ακόμα πιο ανάγλυφα ότι η εργατική τάξη είναι εκείνη που κρατά όρθια την κοινωνία, που χωρίς αυτή κυριολεκτικά «γρανάζι δεν γυρνά». Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην παραγωγή τροφίμων και φαρμάκων, στις μεταφορές και τη διανομή, κ.α. διασφαλίζουν την επιβίωση της κοινωνίας. Μπορούμε λοιπόν χωρίς αφεντικά, αξίζουμε το παρόν και το μέλλον αυτών που παράγουν τον πλούτο. Και φυσικά φάνηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο η εκκωφαντική αποτυχία των ιδεολογημάτων και των πολιτικών που κατεδάφιζαν για χρόνια τα δημόσια αγαθά και συστήματα στο όνομα της ιδιωτικής οικονομίας και των κερδών. Η ανάγκη για δημόσια, καθολική, δωρεάν ποιοτική υγεία πρώτα απ΄ όλα. Η έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η προτεραιότητα στην παραγωγή και επάρκεια διατροφικών προϊόντων για το λαό και όχι για τις εξαγωγές και τα κέρδη.

Από όλες τις πτυχές της υγειονομικής και οικονομικής/κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε αναβλύζει λοιπόν το ερώτημα: Σε τι κόσμο θέλουμε να ζήσουμε;

Η δική μας απάντηση, η απάντηση της κοινωνικής πλειονότητας σήμερα δεν χωράει μισόλογα: Αυτός ο κόσμος πρέπει να γίνει δικός μας για να σωθεί. Σε μια κοινωνία όπου ο πλούτος και η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια αυτών που σηκώνουν το βάρος της ζωής, αυτών που παράγουν τον πλούτο και μπορούν και πρέπει να αποφασίζουν για όλα. Για αυτό καλούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές και αγωνίστριες να συμβάλλουν στις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου προγράμματος και κόμματος κομμουνιστικής απελευθέρωσης που είναι επείγουσα ανάγκη της εποχής μας.

Αγώνας για ζωή και ελευθερία – Κατάργηση της εκμετάλλευσης

Το ΝΑΡ, η ν.ΚΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το μαχόμενο δυναμικό της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς και οι ταξικές δυνάμεις, καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε συσπείρωση και αγώνα τώρα! Να ξεδιπλώσουμε την άμεση πάλη για τα υγειονομικά, εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού και της νεολαίας, τώρα και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, δένοντάς την με την προγραμματική, πολιτική και κινηματική προετοιμασία της μάχης ενάντια στο νέο γύρο της αστικής επίθεσης που θα κλιμακωθεί.

Καμία συναίνεση με την κυβέρνηση ΝΔ και τα μέτρα της δεν μπορεί να υπάρξει. Η κυβέρνηση και η πολιτική της είναι βαθιά ταξική, προς όφελος της πλουτοκρατίας και των εργοδοτών. Η γραμμή «πανεθνικής» συναίνεσης που προωθεί η αστική τάξη θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με την «ανάγκη να είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε και την οικονομική κρίση» και βέβαια με την αντιδραστική αξιοποίηση του προσφυγικού ζητήματος και των Ελληνο-Τουρκικών που θα επανέλθουν στο επίκεντρο της κοινωνικό-πολιτικής αντιπαράθεσης.

Καμιά αυταπάτη δεν επιτρέπει η στάση ολικής συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στην κυβερνητική πολιτική. Εξάλλου πολλά από τα μέτρα της ΝΔ στηρίζονται σε κρίσιμες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ με κορυφαία το δικό του τρίτο μνημόνιο. Δεν είναι ώρα για συμβολικές διαμαρτυρίες και για… συμπεράσματα που θα μεταφραστούν σε κοινοβουλευτικούς ψήφους όταν έρθει η ώρα…, όπως κάνει η ρεφορμιστική αριστερά του ΚΚΕ. Είναι ώρα αποφασιστικής μάχης για ζωή και ελευθερία! Με μια άλλη αριστερά, μαχόμενη και επαναστατική, μαζική και δυνατή για την ανατροπή.

Σε αυτή τη μάχη να πάρουμε όλοι θέση!

Για την ταξική χειραφέτηση και την ανατροπή της πολιτικής κεφαλαίου-κυβερνήσεων-ΕΕ

Για την διεθνιστική αλληλεγγύη και πάλη των λαών ενάντια στον πόλεμο και την καταστροφή

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση στηρίζουν τις συγκεντρώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων :

Ηράκλειο,10:00, Άγαλμα Βενιζέλου

Ρέθυμνο, 10:00,. μνημείο του Λούη Τίκα, Μαρίνα Ρεθύμνου

Χανιά,11:00, Πλατεία Αγοράς

Κατάληψη Ρόζα Νέρα

Ο ιός δείχνει να μολύνει και τα εργασιακά μας δικαιώματα.

“…. Ο ιός δείχνει να μολύνει και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
– Είναι σαφές πως το ζήτημα της πανδημίας έχει πλήξει κυρίως την εργατική τάξη και τις μειονότητες – και όχι εκείνους που μπορούν να φτιάξουν κλινικές στα σπίτια τους ή να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι ντόπιες και οι μετανάστες που δουλεύουμε στον επισιτισμό και την βιομηχανία, στον πρωτογενή τομέα και την υγεία, δεχόμαστε διπλό πλήγμα. Από την μία, αντιμετωπίζουμε αποκλεισμούς στο καθεστώς υγείας, και από την άλλη, δεχόμαστε ακόμα μια επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ανέργους.

Οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες υγείας – όπως στην πρωτοβάθμια φροντίδα – είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων δολοφονικών πολιτικών. Μόνο αν στελεχωθεί και λειτουργήσει στην κατεύθυνση των κοινωνικών αναγκών, ένα νέο σύστημα υγείας θα μπορέσει να καλύψει την ίαση και την φροντίδα όσων νοσούν από τον ιό – αλλά και όσους χρήζουν περίθαλψης (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, τροχαία κλπ).

Το κράτος και το καπιταλιστικό σύστημα μας αντιμετωπίζει ως νούμερα σε στατιστικές, ως μηχανές που θα παράξουν ακόμη περισσότερο πλούτο για τους λίγους. Η χρόνια υποστελέχωση των νοσοκομείων στοχεύει στην ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της υγείας και τον έλεγχο της από ιδιωτικά συμφέροντα .

Από την ταρίφα των πέντε ευρώ στα επείγοντα με τον τότε υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, μέχρι την σημερινή ενοικίαση των ιδιωτικών ΜΕΘ στην υπερδιπλάσια τιμή, το κράτος χρηματοδοτεί τους ημέτερους και τις εργοδοτικές ενώσεις και κλέβει χρήμα από εμάς. Τα ρουσφέτια των είκοσι εκατομμυρίων ευρώ σε καναλάρχες και μέσα μαζικής ενημέρωσης, στοχεύουν στο να εκθειάσουν τους διαχειριστές της κρίσης ώστε να αποκρύψουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δουλέψει σωστά – και ταυτόχρονα στην αποσιώπηση των αντεργατικών νομοσχεδίων που περάσαν και θα περάσουν.

Οι χιλιάδες απολύσεις ενώ την ίδια στιγμή δίνονται λεφτά σε επιχειρήσεις για να μην τις πλήξει η κρίση, δείχνουν για ποιους πραγματικά ενδιαφέρονται. Τα γελοία προγράμματα τηλεκατάρτισης (voucher) και η υπέρογκη χρηματοδότηση των ΚΕΚ, δίνει την δυνατότητα να φάνε κι άλλα λεφτά, αφήνοντας τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες ανεκπλήρωτες. Το άνοιγμα των δικαστηρίων που θα ασχοληθούν πρώτα με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, θα εξαθλιώσει περισσότερο οικογένειες που χρωστάν χρήματα σε τράπεζες.

Οι μειώσεις μισθών, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, τα ακόμη πιο σκοταδιστικά μέτρα για την εκπαίδευση και δεκάδες άλλες επιθέσεις στην τάξη μας, δημιουργούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα θέλανε να μην αντισταθούμε.
Όσο περισσότερο νοιάζεται ένας άνθρωπος για μια μοναχική επιβίωση, κυριολεκτικά, τόσο λιγότερο χρόνο, δύναμη και οργάνωση έχει ώστε να αντισταθεί. Όσο περισσότερο σπέρνουν τον φόβο ανάμεσα μας, τόσο λιγότερο θράσος έχουμε να εξεγερθούμε και να μην υπακούσουμε.

Οι διαχειριστές την πανδημίας μέσω εκπροσώπων τους, αποφασίζουν το πώς και το πότε θα βγούμε, το πώς και το πότε θα διαδηλώσουμε, πάντα με πρόφαση την υγεία μας.

Αυτό που αποφασίσαμε όμως εμείς είναι πως μόνο η ίδια η τάξη μας ξέρει να προστατεύει τον εαυτό της – ιδίως απέναντι σε ένα καθεστώς υγείας που δεν είναι ικανό να προστατεύσει ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενούς σε αυτό.

Η εργατική τάξη όπως ξέρει να διεκδικεί και να οργανώνει τους αγώνες της, έτσι θα συνεχίσει να προστατεύει και την υγεία της – ιδίως μετά την τραγική εμπειρία στις βιομηχανικές πόλεις της Ιταλίας.

Μόνο μέσα από δίκτυα αλληλεγγύης καταφέραμε να μην πεινάσουμε. Μόνο φτιάχνοντας συλλογικές κοινωνικές κουζίνες στηρίξαμε τους άπορους, την ίδια στιγμή που η εκκλησία έκοψε τα συσσίτια της και ο δήμος σιώπησε. Οι καταλήψεις και τα σπίτια των αλληλέγγυων γίναν το καταφύγιο των αόρατων. Μέσα από την επικοινωνία και την διαρκή αλληλοστήριξη μας δεν τρελαθήκαμε μέσα στα σπίτια μας. Έτσι, μόνο μέσα από δυνατά εργατικά σωματεία θα καταφέρουμε να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που πλήττονται και καλούμε τον κόσμο του αγώνα να υπερασπιστεί τον ίδιο του τον εαυτό. Η παρουσία μας στον δρόμο αυτή την πρωτομαγιά, είναι αναγκαία.

Για να υπερασπιστούμε την μνήμη και τους αγώνες του χθες αλλά και να αυτοοργανώσουμε τους αγώνες του σήμερα.

Λαμβάνουμε τα μέτρα προστασίας που θεωρούμε εμείς απαραίτητα με σεβασμό στον συνάνθρωπο και κατεβαίνουμε στον δρόμο.

– (“Λένε πως η καταιγίδα δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Σιγά ! εμείς εδώ δεν θυμόμαστε καν πότε άρχισε. Άσφαλώς όχι τώρα.
Λένε : όλα θα πάνε καλά…είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ε, όχι, η βάρκα δεν είναι η ίδια. Η δική μας πλέει καταμεσίς στην καταιγίδα χωρίς τιμόνι, από πάντα.”

– Απόσπασμα από το ιταλικό βίντεο “Ρώμη ώρα 11:00 – Quarticciolo”) –

Παρασκευή 1η Μαϊου στις 10:30
συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς

Κατάληψη Rosa Nera – Μάιος 2020

ΚΕΕΡΦΑ ΧΑΝΙΩΝ

1η Μάη – Συγκέντρωση: Πλ. Αγοράς, 11πμ

ΚλείστετιςΜόριες και τιςΑμυγδαλέζες

Οι πρόσφυγεςσε σπίτια και ξενοδοχεία τώρα!

Άσυλοστους πρόσφυγες, νομιμοποίησητωνμεταναστών

Ανοίξτε τα σύνορα, καλοδεχούμενοιοι πρόσφυγες, απελάστετονΜητσοτάκη!

Συμπαράστασηστους απεργούςτης Υπηρεσίας Ασύλου

Η Πρωτομαγιάείναι μέρα κοινού αγώνα τωνεργατώνόλουτουΚόσμουενάντια στηνεκμετάλλευση, την αδικία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την καταστροφήτου περιβάλλοντος. Η πανδημία φέρνειστη πρώτηγραμμήτον αγώνα για να σώσουμεεκατομμύρια ζωές από τοθάνατο που σπέρνει η καταστρεπτική πολιτικήτων περικοπώνσε βάροςτουδημόσιουσυστήματοςυγείας.

Η κυβέρνησηΜητσοτάκηκλιμακώνειτις ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών.

Αυτά οπλίζουντους φασίστες πουέφτασαν να πυροβολούν πρόσφυγεςστηΜόρια ενψυχρώ.  Η Κυβέρνησημάντρωσεστα καμπ χιλιάδες πρόσφυγες, μητέρες, έγκυες και λεχώνες, μικρά παιδιά, ανάπηρους, ηλικιωμένουςσεσυνθήκες όπουείναι αδύνατη η εφαρμογήμέτρων προστασίας από τονκοροναϊό. ΟισκηνέςμεσυνωστισμόστηΜόρια, τη Μαλακάσα, στοΚλειδί, η έλλειψηνερούγια πλύσιμοχεριών, η κακήδιατροφήμετατρέπουν τα καμπ σεχώρους μαζικήςεξόντωσης. Επιπλέον 6000  μετανάστεςχωρίς χαρτιάκρατούνται στιςΑμυγδαλέζες και τα αστυνομικάτμήματα στοιβαγμένοι σαν ποντίκια.

Παντούοικυβερνήσεις παίζουντο ταμπούρλοτου ρατσισμούγια να εκτρέψουντηνοργήτουκόσμου από τις πολιτικέςτους πουφέραν τους θανάτουςτης πανδημίας, την μαζική ανεργία και τηνφτώχεια.

Ο Μητσοτάκης και ο Μηταράκηςκάτω απο την κατακραυγή προχώρησαν σεεξαγγελία μετακίνησης 2400 προσφύγων από τα νησιάστηνενδοχώρα και 1600 ασυνόδευτων ανηλίκωνστηνΕυρώπη. Όμωςστην πράξηκινούνται μερυθμούς σαλιγκαριούενώοι ρατσιστικέςκραυγέςτους ανοίγουντοδρόμοσε ρατσιστικές επιθέσεις φασιστώνστα νησιά αλλά και αστυνομικώνμέσα στα αστυνομικάτμήματα με βασανισμούςμεταναστών. Επιβάλλουν καραντίνα διαρκείας  σεόλοτον πληθυσμόστα καμπ, κάτι πουδενεφαρμόζουν προφανώςστηνΑθήνα, στοΠεριστέρι, στοΕλληνικό όπου υπάρχουν μαζικάκρούσματα.

Έχουμετηδύναμη να τουςσταματήσουμε!

Τοέδειξαν οιδυναμικοίεργατικοί αγώνεςτωννοσοκομειακώνστις 7 Απρίλη και τωνεκπαιδευτικώνστις 24 Απρίλη που αγκαλιάζουν τα αιτήματα των προσφύγων γα εκκένωσητων καμπ και μετακίνησηστις πόλεις. Τοέδειξαν οικινητοποιήσειςστις 21 Μάρτηενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Τοδείχνουνοι μαχητικοί αγώνεςτων προσφύγωνστηΜόρια, τηνΧίο, την Μαλακάσα. Τοδείχνουνοι απεργίες πείνας μεταναστώνστο Παρανέστι, στηνΚόρινθο, στα αστυνομικάτμήματα στηνΑθήνα.

Τοδείχνει η μαχητική απεργία τωνεργαζόμενωνστην Υπηρεσία Ασύλουενάντια στις απολύσεις και τηνδιάλυσητουσωματείου.

ΣτηνΕυρώπη χιλιάδεςκινητοποιούνται για να ανοίξουνστα σύνορα στους πρόσφυγες. ΣτηΓερμανία ανάγκασαν Δήμους όπωςτουΒερολίνου να ζητήσει να έρθουν προσφυγόπουλα από τηνΜόρια, τοίδιο και στηΝορβηγία μετοΔήμοτουΟσλο.

Τοεργατικόκίνημα και η νεολαία είναι η δύναμη που μπορεί να σταματήσειτο ρατσισμό και να τσακίσειτους φασίστες.

Τώρα είναι η ώρα να επιβάλουμετοάδειασμα των καμπ. Ασφάλεια και υγεία σημαίνει να έχεις σπίτι η δωμάτιοσεξενοδοχείο όπου μπορείς να απομονωθείς αλλά και να πλένεις τα χέρια σου και όχι η διαρκής καραντίνα στα καμπ που αποφάσισε ο Μηταράκης.

Κανένα δημόσιοκτίριο ή ξενοδοχείοτου ΕΦΚΑ δεν μπορεί να ξεπουληθείστα αρπακτικάτουτουρισμού. Να αξιοποιηθούν από τουςΔήμουςεδώ και τώρα!

Κανένα ξενοδοχείοδεν πρέπει να κλείσειγιατί καταρρέει η βιομηχανία τουτουρισμού. Να περάσουνστοδημόσιοόσα κλείνουνχωρίς αποζημίωσηκάτω από τονέλεγχοτωνεργαζόμενων και να διατεθούνγια τους πρόσφυγες, τουςάστεγους, τουςηλικιωμένους, τουςΡομά.

Διεκδικούμετηνάμεση απελευθέρωσηόλωντωνμεταναστώνχωρίς χαρτιά που βρίσκονται στιςφυλακές, να σταματήσουνοι απελάσεις.

Διεκδικούμεάσυλογια τους πρόσφυγες και χαρτιάγια όλουςτουςμετανάστες. Να καταργηθούνοι ρατσιστικοίνόμοιτης ΝΔ, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Διεκδικούμε ανοιχτάσύνορα, απομάκρυνσηςτης FRONTEX από τα νησιά και τον Εβρο. Να δοθούν τα λεφτάγια τηνστέγασητων προσφύγων, για προσλήψειςσεΔήμους και νοσοκομεία.

Σωματείο Επισιτισμού Χανίων, Σωματειο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Σωματείο Εργαζόμενων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Συνδικάτο Οικοδόμων Χανίων, Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Χανίων

ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ!

Ο ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

1Η Μάη οργανώνουμε την 24ωρη απεργία! Μένουμε στον αγώνα ,για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματα μας.

Η κυβέρνηση και οι εργοδότες , μαζί με τους εργοδοτικούς – κυβερνητικούς συνδικαλιστές , από την αρχή της πανδημίας μεθόδευσαν όλα τα μέτρα που τσακίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα. Φορτώνουν τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης για άλλη μια φορά σε μας τους εργαζόμενους.

Για άλλη μια φορά μας ζητούν να βάλουμε πλάτη, να στηρίξουμε τα νέα ψέματα περί «εθνικής ενότητας». Μας λένε ότι θα κρατήσει καιρό αυτή η ιστορία γιατί το βασικό εμπόδιο μπροστά στην υπεράσπιση της υγείας του λαού είναι το κέρδος των φαρμακοβιομηχανιών, συνολικά του κεφαλαίου. Αυτό θέλουν να εξασφαλίσουν πρώτα. Για αυτό και όλα τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης ,που παγιώνουν την εκ περιτροπής εργασία, που απαγορεύουν την απεργία και χρηματοδοτούν με νέα πακέτα δισεκατομμυρίων τις επιχειρήσεις από το ξεζούμισμα του λαού , ήρθαν για να μείνουν.

Τα ρίχνουν όλα στον κορονοϊό για να κρύψουν την αλήθεια. Για να κρύψουν την πραγματική αιτία που είμαστε  απροστάτευτοι στην πανδημία. Για να κρύψουν την αιτία που οδηγεί μαζικά στην ανεργία, τη φτώχεια, στα νέα σκλαβοπάζαρα που στήνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι , η ΕΕ και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη προηγούμενη κρίση του 2008 μας έλεγαν ότι όλοι μαζί τα φάγαμε! Ότι φταίει η κακή διαχείριση και άλλα. Κάθε φορά βρίσκουν και ένα άλλο όνομα για να βαφτίσουν τη κρίση που δημιουργεί η δική τους περιβόητη ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη που βασίζεται στο κέρδος , η ανάπτυξη για τους λίγους , για μια χούφτα πλουτοκράτες , είναι αυτή που δημιουργεί και την ανεργία, τη φτώχεια , τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για τους πολλούς.

Το παράδειγμα της ανάπτυξης στο Τουρισμό και την εστίαση όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία 10 χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι κέρδισαν πάνω από 120 δις.

Στην αντίπερα όχθη εμείς οι εργαζόμενοι βλέπαμε χρόνο με το χρόνο να χάνουμε όλο και περισσότερα σε μισθούς , σε δικαιώματα. Γενικεύτηκε η εκ περιτροπής εργασία, η ενοικίαση ,η σύμβαση μιας μέρας, οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις, μειώθηκε το εισόδημα μας, εμπορευματοποιήθηκε η Υγεία ,μειώθηκαν οι συντάξεις και αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης σε βαθμό που θα πηγαίνουμε απευθείας από τη δουλειά στο τάφο . Είδαμε κυβερνήσεις να αλλάζουν , είδαμε συνεργασίες , φιλελεύθερους – σοσιαλδημοκράτες, κόμματα να μπαίνουν και να βγαίνουν από τη βουλή , άλλα να εμφανίζονται , άλλα να εξαφανίζονται και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι να είναι σε πλήρη εφαρμογή.

Όλα τα μεγάλα λόγια που μας έλεγαν τόσα χρόνια για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις έγιναν φύλλο και φτερό μέσα σε λίγες μέρες . Αποδείχτηκε ότι η προβολή αυτής της ανάπτυξης ως ωφέλιμη για τους εργαζόμενους είχε σκοπό να μας αφοπλίσει. Θέλανε να μας κρατήσουν μακριά από κάθε αγώνα που θα έβαζε στόχο τα δικά μας συμφέροντα, τη δική μας ζωή ,κόντρα στα κέρδη τους, στην εξουσία τους.

Σε αυτό αποσκοπεί η λογική που πρεσβεύουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ , του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ μέσα στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας και στη ΓΣΕΕ. Η λογική του λεγόμενου «κοινωνικού διαλόγου» , του «κοινωνικού εταιρισμού». Σε αυτό αποσκοπούν όλοι αυτοί που με μεγάλο θράσος λίγες μέρες πριν την 1η Μάη λένε ότι η απεργία «έφαγε τα ψωμιά της» και ότι ο αγώνας γίνεται στους διαδρόμους των Υπουργείων και των γραφείων του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ.

Τώρα όμως ξέρουμε ότι η πολιτική που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές, είναι η πολιτική που στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εξουσία τους.

Είναι η αιτία που σπέρνει το θάνατο, την προσφυγιά, τη μαζική εξαθλίωση στη γειτονικές μας χώρες ,για του αφέντη το φαϊ. Είναι η πολιτική που μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο ενεργά στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για να ξαναχαράξουν τα σύνορα, να μοιράσουν τα κέρδη από την ενέργεια, τους εμπορικούς δρόμους.

Αποδείχτηκε ξεκάθαρα ότι ακόμα και οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες όπως η Γαλλία , που κατέχουν τον πιο σύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό , είχαν τα πιο αδύναμα συστήματα Υγείας, δεν είχαν κανένα σχεδιασμό για τη προστασία της Υγείας , της ζωής του λαού τους.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ – ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΑ

Τα ταξικά  Συνδικάτα Ν.Χανίων καλούν όλους τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο,  να τιμήσουμε την εργατική πρωτομαγιά με αγωνιστική απάντηση, με απεργία. Με ενότητα και διεθνιστική αλληλεγγύη να  οργανώσουμε την απεργία μαζί με τα σωματεία μας , που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ παλεύοντας να μην πληρώσουμε ξανά, να μη φορτωθούμε κι άλλα βάρη στη πλάτη μας για τα κέρδη τους. Παλεύουμε τώρα για :

Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων των επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

Ένταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των εξτρά , εποχικών , συμβασιούχων και εργολαβικών.

Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα. Να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά με τα ίδια δικαιώματα που απορρέουν από τις ΣΣΕ.

Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία , μόνιμη και σταθερή δουλειά, κατάργηση των δουλεμπορικών.

Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού με αποδοχές χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας.

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Παύση πληρωμών σε ρεύμα ,νερό τηλέφωνα. Απαιτούμε διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ !

ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΤΟ ΚΛΑΔΟ, ΜΕ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ.

Η λύση βρίσκεται στον ανυποχώρητο αγώνα μαζί με το κίνημα των φτωχών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, για να ανατραπεί οριστικά η εξουσία των καπιταλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων.  Για να έρθει η ώρα που θα κάνουμε κουμάντο εμείς οι εργαζόμενοι στο πλούτο που παράγουμε, με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας σύγχρονων αναγκών.

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ , ΖΗΤΩ Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ !

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων χαιρετίζει την εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο της πάλης και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους στην εργασία και την ζωή.

Χαιρετίζει την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα που πάντα στάθηκαν αλληλέγγυα και δίπλα στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα μπλόκα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα για το δικαίωμα μας να ζούμε και να παράγουμε με αξιοπρεπείς όρους.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα σε συνθήκες που το επόμενο διάστημα όπως όλα δείχνουν με αφορμή την πανδημία θα υπάρξει νέα επίθεση στην ζωή, το εισόδημα και τα δικαιώματα μας.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους της χώρας μας, δεν μένουμε σιωπηλοί αλλά μαχητικοί, διεκδικητικοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε με τους αγώνες μας, την οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να δώσουμε δύναμη και προοπτική στις διεκδικήσεις μας ώστε να γίνουμε πραγματικά οι αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και που σήμερα τον καρπώνεται μια ελάχιστη μειοψηφία.

Να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα τους.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων συμμετέχει με αντιπροσωπεία της στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών  συνδικάτων που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μάη. Η αντιπροσωπεία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα συμμετέχει με το πανό της και με διακριτή παρουσία παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Η κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν έχει πάρει για αγρότες και κτηνοτρόφους πέρα από κάποιες παροχές σε μεγάλες επιχειρήσεις που όμως δεν αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων και από κάποιες υποσχέσεις που ως τώρα όμως δεν έχουν εξειδικευτεί και εφαρμοστεί.

Πλάι – πλάι με τους εργάτες στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων:

Άμεση κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους από τις χαμηλές τιμές στο κρέας το Πάσχα. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Ουσιαστική αποζημίωση από τις απώλειες λόγο καταρροϊκού πυρετού με κάλυψη της τιμής των ζώων και αναπλήρωση της απώλειας παραγωγής γάλατος και όχι τα ψίχουλα των 30€/ανά ζώο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους συναδέλφους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να πάνε στις λαϊκές αγορές ή σε περιοχές που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές και έχουν αποθηκευμένα και αδιάθετα προϊόντα τους.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης στις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχουν άμεση ανάγκη. Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση, η διαμονή, η μεταφορά και η προστασία στην εργασία των εργατών γης σε αυτές τις περιοχές με ευθύνη της κυβέρνησης.

Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.

Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.

Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν.

Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.

Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της υπαίθρου με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό και αυτό να γίνει τώρα.

Με αισιοδοξία, στηριζόμενοι στην κοινή δράση, στην δύναμη της οργάνωσης μας και στο δίκαιο των αιτημάτων μας διεκδικούμε και θα νικήσουμε!

Σύλλογος Γυναικών Χανίων

1η Μάη 2020: Ο πιο θανάσιμος “ιός” είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική “θεραπεία” είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

Εργαζόμενη και άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, Νέα μητέρα, φοιτήτρια, συνταξιούχε, Μετανάστρια και πρόσφυγα, ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, απευθύνεται σε σένα και σε καλεί να τιμήσουμε το αγωνιστικό μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς, δυναμώνοντας την πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας μας και των δικαιωμάτων μας. Αντλούμε δύναμη από το παράδειγμα χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών και ανδρών στην παγκόσμια ιστορία, όπως οι εργάτες του Σικάγο το 1886, που δε συμβιβάστηκαν με  τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής, με τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Τιμάμε τον αγώνα τους και βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο του αγώνα, ιδιαίτερα σήμερα, που η οικονομική κρίση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο.

Δε θα πληρώσουμε ξανά! Δε θα αφήσουμε να μας τσακίσει η νέα κρίση!

Απευθυνόμαστε σε σένα που βιώνεις την ανασφάλεια για την υγεία, το εισόδημα, τη δουλειά και το ωράριο “λάστιχο”, τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής σου. Τα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα δεσμά, αλλά τα κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικά. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και οι ανακοινώσεις των Υφυπουργών ανάβουν το “πράσινο φως” για την εργασιακή ζούγκλα της “επόμενης μέρας”, που είναι ήδη εδώ.

Η λεγόμενη έξοδος από την καραντίνα σημαίνει στην πραγματικότητα για τις εργαζόμενες ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων “ευέλικτων” μορφών εργασίας. Δηλαδή, οι εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια, οι μισθοί και η ασφάλιση, οι άδειες και τα επιδόματα προσαρμόζονται “ευέλικτα” στις ανάγκες των επιχειρηματικών κολοσσών, είναι μέσο για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Η “επόμενη μέρα” σηματοδοτεί τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει θεό την εμπορευματοποίηση και της ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οι έγκυες συνεχίζουν να πληρώνουν αδρά στον ιδιωτικό τομέα για τις αναγκαίες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Γιατί τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων μαιευτικών κλινικών παραμένουν κλειστά και στη φάση της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Η υποκρισία της κυβέρνησης ξεχειλίζει!

Επικαλούνται την “ατομική ευθύνη”, όταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας μένουν απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα supermarket. Όταν οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μας καλούν με “ατομική υπευθυνότητα” να αντιμετωπίσουμε την άρση των περιορισμών, δηλαδή να βρούμε μόνες μας τα “υποχρεωτικά” μέσα προστασίας (μάσκες σε κλειστούς χώρους) και να τις χρυσοπληρώνουμε.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος!

Αδιαπραγμάτευτη για τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και για τα κόμματα που υπερασπίζονται τη σημερινή βαρβαρότητα είναι η καραντίνα στα δικαιώματά μας και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, του λαού. Έφτασαν στο σημείο να μεταθέσουν την εργατική πρωτομαγιά, γιατί φοβούνται τη φλόγα της αγωνιστικής διεκδίκησης!

Βγαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Τον 21ο αιώνα, οι πανδημίες, οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βάση την τεράστια επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη. Όμως, ο πιο θανάσιμος “ιός”, που φρενάρει αυτές τις δυνατότητες, είναι η εκμετάλλευση και καταπίεση.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας.

Η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένες και απογοητευμένες

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει δυνατές και μαχητικές.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή Καρυστιανού σε Μητσοτάκη: «Γιατί παρεμβήκατε στο έργο της Δικαιοσύνης και ποιους συγκαλύπτετε;»

Η Μαρία Καρυστιανού, με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και...

«Έφυγε» στα 97 του ο Κρητικός γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα

Ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα, με καταγωγή από την Επισκοπή του...

Κρήτη: 17χρονη μαθήτρια η κοπέλα που έπεσε από γέφυρα – Ετοιμαζόταν να δώσει Πανελλαδικές

Ανατροπή στην μοιραία πτώση γυναίκας από γέφυρα στην Κρήτη, καθώς...