16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς θα γίνει η μεγάλη επιστροφή στα θρανεία

Ημερομηνία:

Η μεγάλη ημέρα για τα σχολεία έφτασε: Τη Δευτερά, 11 Ιανουαρίου, επιστρέφουν στις τάξεις τα παιδιά του νηπιαγωγείου και οι μαθητές του δημοτικού και των ειδικών σχολείων.

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με μια σειρά αυστηρών μέτρων. Συγκεκριμένα, για τη δια ζώσης λειτουργία των δομών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα που είχαν «επιστρατευθεί» τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους -εσωτερικούς και εξωτερικούς- ενώ οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίζουν για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, που θα βρίσκονται στις αίθουσες.

Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Ο νέος υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό βήμα για την επιστροφή σε μια σχετική κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες δείχνουν πως δεν θα κινδυνεύσουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Σε επόμενο χρόνο θα εξεταστεί το τί θα γίνει με τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τα πανεπιστήμια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Σχολεία: Τα προγράμματα για το «κουδούνι» της Δευτέρας

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, μια δυνατότητα που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει εκατοντάδες.

Με τη νέα ΚΥΑ που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζονται εκτενώς όλα τα μέτρα ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, σε διαφορετικές ώρες και από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, εφόσον αυτές υφίστανται, με ευθύνη του Διευθυντή της σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων, με στόχο τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων/κηδεμόνων.

Οι διοικήσεις των σχολείων τα τελευταία εικοσιτετράωρα στέλνουν emails στους γονείς με τα αναλυτικά προγράμματα προσέλευσης και αποχώρησης, στα οποία τονίζεται η ανάγκη να μη συγχρωτίζονται (οι γονείς) την ώρα που φέρνουν και παραλαμβάνουν τους μαθητές από το σχολείο.

Σε περίπτωση που δεν έχουν λάβει email, οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν την ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ή να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με το σχολείο. Δείτε παραδείγματα προγραμμάτων που στέλνουν οι μονάδες στους γονείς:

Πρόγραμμα σχολείου για τη Δευτέρα

«Κλειδί» ο αερισμός στις αίθουσες των σχολείων

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το alfavita.gr με εγκύκλιο του υπ. Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους

"google ad"

  1. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουνπλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτάκατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.
  2. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο,ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς μαθητών γυμνασίου -που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά μπορούν να εξετάσουν τις δυνατότητες που έχουν για λήψη άδειας ειδικού σκοπού.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...