19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Επανακυκλοφορία του βιβλίου του Σταύρου Γ. Βλοντάκη “Η Οχυρά Θέσις Κρήτης”

Ημερομηνία:

Κυκλοφόρησε η 2η  έκδοση (με διορθώσεις και κάποιες προσθήκες) του βιβλίου του Σταύρου Γ. Βλοντάκη “Η Οχυρά Θέσις Κρήτης” σε επιμέλεια Γεώργιου Βλοντάκη και με πρόλογο από τη συγγραφέα Μαρώ Δούκα.  Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Αντιγόνη” με κοστος 15 € και στα Χανιά θα το βρείτε – προς το παρόν- στα βιβλιοπωλεία “Μυθολογία” (Μυλωνογιάννη 31)  και “Το Βιβλίο” (Πλ. Κολοκοτρώνη 21).

Το βιβλίο “Η Οχυρά Θέσις Κρήτης” αποτελεί ένα χρονικό της γερμανικής κατοχής στα Χανιά απ’ τον Οκτώβρη του 1943 ως το Μάη του 1945  και της αγγλογερμανικής απ’ το Μάη ως τον Ιούλη του 1945.

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

“Σήμερα ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν πως, όταν αποσύρθηκαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το φθινόπωρο του 1944, σημαντική δύναμή τους με άφθονο βαρύ οπλισμό εγκλωβίστηκε στην Κρήτη γιατί δεν πρόλαβε να αποχωρήσει, καθώς η ραγδαία προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα Βαλκάνια απέκοψε τον μοναδικό δρόμο διαφυγής τους.

Παρέμειναν λοιπόν σε ένα κομμάτι του βόρειου τμήματος των Χανίων – που το ονόμασαν “Οχυρά Θέσις Κρήτης” – στο οποίο η Γερμανική κατοχή κράτησε εφτά επιπλέον μήνες ενώ το υπόλοιπο τμήμα του νησιού ελευθερώθηκε.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξαιρετικά ιδιόμορφες καταστάσεις, ενδιαφέρουσες όχι μόνο για τον ιστορικό αλλά και για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα κοινά και για την ιστορία του τόπου του”

Σημειώνουμε ότι όταν εκδόθηκε για πρώτη φορά θεωρήθηκε από πολλούς κριτικους σημαντική συμβολή στη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Κάμποσα χρόνια αργότερα, συνέβαλε και στη λογοτεχνική παραγωγή. Η συγγραφέας Μάρω Δούκα το χρησιμοποίησε ως βασική πηγή πληροφοριών  για το βιβλίο της “Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ – στις γραμμές του μύθου και της Ιστορίας”

Κεφάλαια:

  • Από το φρούριο Κρήτης στην οχυρά θέση της Κρήτης
  • Οι πολιορκημένοι κατακτητές
  • Ο απόηχος των Δεκεμβριανών στην Κρήτη
  • Το επισιτιστικό και το νομισματικό πρόβλημα
  • Περιμένοντας την ανάσταση
  • Φωειές Καμαράντ!
  • Επί τέλους!
  • Οι αιχμάλωτοι δυνάστες (ή η αγγλογερμανική κατοχή)
  • Κάποια ντοκουμέντα ακόμα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...