Ηράκλειο – Αγορά: Μείωση κατανάλωσης έως 12% – Τρέχουν να αγοράσουν αλεύρι και ζάχαρη!

Κανένα σχόλιο

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται φορείς της αγοράς και παράγοντες των αρμοδίων υπουργείων, για να μην υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια τροφίμων και τη συγκράτηση των τιμών στη χώρα μας.

Η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα ως αποτέλεσμα της έκρηξης των τιμών σε ενέργεια, μεταφορές και πρώτες ύλες, αλλά και οι πιθανές ελλείψεις σε ορισμένα προϊόντα, ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα πέσουν στο τραπέζι διευρυμένης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τις τελευταίες ημέρες, όλοι επισημαίνουν ότι τη δεδομένη στιγμή, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει προβλήματα επάρκειας. Ειδικότερα, στο σκληρό σιτάρι, το οποίο χρησιμοποιείται κατά βάση για μακαρόνια, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήδη χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πηγές προμήθειας του συγκεκριμένου προϊόντος, όπως για παράδειγμα από Γερμανία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία ενώ επανεξετάζονται μετά από χρόνια οι εναλλακτικές αγορές της Βορείου Αμερικής.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την παροχή περαιτέρω κινήτρων για αύξηση της παραγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να μειώσουμε την εξάρτησή μας από άλλες χώρες.

Στην πραγματική οικονομία, πάντως, το ράλι των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” που ανέδειξε το θέμα μέσα από την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Logistics Ν. Ηρακλείου, Νεκτάριος Κανακαράκης, οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν, ενώ ο ίδιος εκτίμησε ότι θα έχουμε μία πολύ μικρή μείωση από το Μαϊο και μετά.

Σε ό,τι αφορά σε πιθανές ελλείψεις στην αγορά, σημείωσε ότι τα νοικοκυριά αγοράζουν μεγάλες ποσότητες λόγω του γενικευμένου φόβου που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και τόνισε ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, τότε ο πληθωρισμός θα ανέβει κι άλλο…

Επάρκεια, όπως είπε, υπάρχει, ενώ χαρακτήρισε το πλαφόν αναγκαίο για να είναι διαχειρίσιμη η αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών.

Αυτή η ακρίβεια δεν είναι αποτέλεσμα μόνον του πολέμου…Από πέρυσι, αφενός η κλιματική αλλαγή αφετέρου η ενεργειακή κρίση επιδείνωσαν το πρόβλημα… Τώρα ήρθε και η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έπληξε την αγορά σε άλευρα, δημητριακά και έλαια μεταξύ άλλων. Όμως η Ουκρανία και η Ρωσία δεν είναι οι μόνες χώρες που παράγουν…¨, τόνισε ο ίδιος.

Πρόσθεσε δε ότι ήδη έχει ανοίξει η αγορά της Αργεντινής, και η Λευκορωσία παράγει πολλά από αυτά τα προϊόντα ενώ ανοίγει τώρα και η αγορά της Κίνας αν και, όπως είπε, η εν λόγω αγορά έχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Παράλληλα, ετοιμάζεται να ανοίξει και η αγορά της Ινδίας με μεγαλύτερο όμως μεταφορικό κόστος, δηλαδή οι πρώτες ύλες θα είναι ακριβότερες από πριν…

"Sponsored links"

Ο κ. Κανακαράκης δήλωσε ότι παρατηρείται πτώση σε ποσοστό 12% στις αγορές στα σούπερ μάρκετ ενώ έξαρση καταγράφεται στην αγορά άλευρων και δημητριακών με τους καταναλωτές να αγοράζουν και μεγάλες ποσότητες ελαίων αλλά όχι επειδή τα έχουν ανάγκη….

Εκτίμησε τέλος πως σε ό,τι αφορά στο πλαφόν πώλησης σε πολλές κατηγορίες πρώτων υλών, σύντομα θα το δούμε και με τα άλευρα αλλά και τη ζάχαρη

ekriti.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live