23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανησυχία στην Ευρώπη από την εκτόξευση της παιδικής ηπατίτιδας

Ημερομηνία:

Η ξαφνική εκτόξευση της παιδικής ηπατίτιδας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Δανία, η Ολλανδία, αλλά και στις ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές με τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Και στη χώρα μας το υπ. Υγείας παρακολουθεί το θέμα, αν και προς το παρόν δεν έχει βρεθεί κάποιο κρούσμα.

«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε σχετική ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Παράλληλα και ο Έλληνας υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, επεσήμανε πως υπάρχει ανησυχία για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά κυρίως στη Βρετανία, ενώ εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος, μέχρι στιγμής στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο «…βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».

Eρευνάται η σχέση της ηπατίτιδας με τον κορονοϊό

Σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί η ταυτόχρονη παρουσία του SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας.

«Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Για το θέμα μίλησε και ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι άγνωστης αιτιολογίας.

«Δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη», δήλωσε σχετικά στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Αναλύοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δηλώνει ότι μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλεί την ασθένεια και βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί.

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού» γράφει, ειδικότερα, ο καθηγητής σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών» προσθέτει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο κ.Μόσιαλος ξεκαθαρίζει το εξής: «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι».

"google ad"

Τα 8 ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας στα παιδιά

Σύμφωνα με την Mayo Clinic των ΗΠΑ, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Ξαφνική ναυτία και εμετό
  • Κοιλιακός πόνος ή δυσφορία, ειδικά στην πάνω δεξιά πλευρά κάτω από τα κάτω πλευρά σας
  • Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων
  • Απώλεια όρεξης
  • Χαμηλός πυρετός
  • Αλλαγή στο χρώμα των ούρων
  • Πόνος στις αρθρώσεις

Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα ηπατίδας σε παιδιά

Η Βρετανία μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 74 περιστατικά.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει από τις 14 Απριλίου εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών από το φθινόπωρο του 2021.

Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Καστίλλης και της Αραγονίας.

Στην Ολλανδία τρία από τα τέσσερα παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα έκαναν μεταμόσχευση.

Στην Ιρλανδία έχουν καταγραφεί τρία περιστατικά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...